Contact
  1. 7605-Slikvideo bij volwassenen, radiologisch onderzoek

U komt binnenkort naar de afdeling Radiologie voor het maken van een slikvideo. In deze folder leest u hoe de slikvideo wordt gemaakt en hoe u zich goed kunt voorbereiden.

Een slikvideo is een röntgenonderzoek. Dit onderzoek wordt gedaan om video-opnames te maken van hoe u kauwt, slikt en hoe het eten en drinken via uw slokdarm naar de maag gaat. Tijdens dit onderzoek wordt contrastvloeistof gebruikt. Deze vloeistof zorgt ervoor dat het eten en drinken zichtbaar is tijdens de video-opname.
Een slikvideo wordt gemaakt om de oorzaak en de ernst van uw slikproblemen te onderzoeken.

Voorbereiding

Op de dag van het onderzoek moet u nuchter zijn. Dit betekent dat u vanaf 24.00 uur op de avond vóór het onderzoek niet meer mag eten, drinken en roken. U mag ook geen kauwgom kauwen. Mocht dit niet haalbaar zijn, wilt u dan contact opnemen met de afdeling Radiologie?

Tijdens het onderzoek mag u geen haarspelden en geen oorbellen dragen.

Onderzoek

De slikvideo wordt gemaakt op de afdeling Radiologie in Isala Zwolle.

Voor het onderzoek wordt u naar een kleedruimte gebracht waar u uw bovenlijf ontbloot. Uw hemd mag u aanhouden. Vanuit de kleedkamer wordt u opgeroepen door de laborant die u naar de onderzoekkamer brengt. Een radioloog (de medisch specialist van de afdeling Radiologie) en de logopedist voeren het onderzoek uit.

Tijdens het onderzoek zit of staat u rechtop zodat u kunt eten en drinken. De logopedist of de radiodiagnostisch laborant reikt u eten en drinken aan of dienen het toe. Zij geven u ook instructies tijdens het slikken.
U krijgt normale voeding waar contrastvloeistof aan toegevoegd is. Vaak wordt zowel vloeibaar als vast voedsel onderzocht, dus bijvoorbeeld drinken, voedsel van vladikte en brood.

Heeft u slikproblemen met bepaalde soorten eten of drinken, neem deze etenswaren dan mee naar het onderzoek.

Uitslag van het onderzoek

De radioloog geeft de uitslag van de slikvideo schriftelijk door aan de arts die het onderzoek voor u heeft aangevraagd. Van hem of haar krijgt u de uitslag van het onderzoek.

Bijwerkingen

Uw ontlasting kan de eerste dagen na het onderzoek lichtgekleurd zijn door het contrastmiddel. Dit is normaal. U hoeft zich hierover geen zorgen te maken.

Drink na het onderzoek extra veel (indien mogelijk) om het contractmiddel uit uw darmen te verwijderen. Zo heeft u minder kans op harde ontlasting en verstopping.

Contact

Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen? Neem dan contact op met:

Isala Zwolle
Logopedie
088 624 24 65 (bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 17.00 uur)

Kunt u niet komen? Laat het ons snel weten, dan maken wij een nieuwe afspraak.

Laatst gewijzigd 30 november 2021 / 7605