Contact
  1. 7615-Cognitieve revalidatie

Bij geheugen-, concentratie- en planningsproblemen kan cognitieve revalidatie u helpen om minder hinder te ondervinden van deze klachten in uw dagelijks functioneren. Deze behandeling wordt gegeven op de afdeling Medische psychologie. In deze folder leest u meer over cognitieve revalidatie.

Voor wie is cognitieve revalidatie bedoeld?

Cognitieve revalidatie kan u helpen als u in het dagelijks leven last heeft van geheugen-, concentratie- en planningsproblemen. Vaak bent u daarnaast ook vermoeid. De klachten zijn meestal door hersenletsel ontstaan en zijn voor iedereen anders. Soms kan er (nog) geen oorzaak voor de geheugenproblemen worden gevonden of hangen deze samen met een medische aandoening.

Wat is cognitieve revalidatie?

Door cognitieve revalidatie leert u handiger om te gaan met de ontstane klachten zodat u er minder last van heeft in het dagelijks leven. De therapie neemt de oorzaak van de klachten niet weg. We kunnen uw hersenen niet ‘beter’ maken.

Persoonlijk behandelplan

Omdat iedereen andere problemen heeft, stemmen we de behandeling af op uw mogelijkheden en wensen. In overleg met u plannen we de afspraken in. Hoe lang de behandeling duurt, is dan ook per persoon verschillend. Uw eigen inbreng is tijdens de behandeling belangrijk. De behandeldoelen stemmen we namelijk zoveel mogelijk af op de dingen waar u in uw dagelijks leven het meest last van heeft.

Voorbeelden van behandeldoelen zijn:

  • beter leren plannen en organiseren. Daarbij hoort ook het gebruik maken van hulpmiddelen, zoals een agenda;
  • adviezen krijgen om namen of gesprekken beter te leren onthouden;
  • adviezen krijgen om beter te leren focussen en minder snel afgeleid te worden;
  • handiger leren omgaan met minder energie of prikkelgevoeligheid.

Vaak krijgt u tijdens de behandeling ook opdrachten mee naar huis. Als het nodig is, betrekken we ook uw naasten bij de behandeling. Vanzelfsprekend besteden we ook aandacht aan de verwerking van wat u is overkomen.

Contact

Heeft u nog vragen, dan kunt u bellen met de locatie waar u onder behandeling bent:

Zwolle

Medische psychologie
088 624 52 86 (bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 17.00 uur)

Meppel

Medische psychologie
088 624 52 86 (bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 17.00 uur)

Kunt u niet komen? Laat het ons snel weten, dan maken wij een nieuwe afspraak.

Laatst gewijzigd 11 maart 2022 / 7615