Contact
  1. 7626 MR-HIFU bij vleesbomen

MR-HIFU is een behandeling waarbij een MRI-scan met een echo wordt gecombineerd. MR-HIFU is een afkorting van Magnetic Resonance guided High Intensity Focused Ultrasound. Het is een nieuwe behandeling voor vrouwen die last hebben van vleesbomen. In deze folder vindt u informatie over de behandeling en de voordelen ervan.

Behandeling

Voorafgaand aan de behandeling

  • Vóór uw behandeling krijgt u pijnstilling, een klysma, een infuus en een blaaskatheter.

Tijdens de behandeling

  • De behandeling wordt onder sedatie gedaan. Dat is een combinatie van een slaapmiddel en eventueel een sterke pijnstiller; vooral bedoeld zodat u goed stil kunt blijven liggen. In de folder over sedatie leest u daar meer over. U vindt deze onder het kopje ‘Gerelateerde folders’.
  • De radioloog voert de behandeling uit.
  • Tijdens de behandeling ligt u op uw buik in een MRI-scanner. In de MRI-tafel zit een echoapparaat (Focused Ultrasound Transducer), waaruit geluidsgolven met veel energie (ultrageluid) komen. Door het bundelen van deze geluidsgolven in de vleesboom, stijgt de temperatuur ervan. Hierdoor gaat het weefsel kapot zonder het omliggend weefsel rondom de vleesboom te beschadigen. Zo kunnen we de vleesboom heel nauwkeurig van buitenaf behandelen, zonder in uw lichaam te snijden. Door de behandeling verandert en krimpt de vleesboom en verminderen uw klachten.

Na de behandeling

  • Direct na afloop van de behandeling bekijken we met een MRI-scan hoe de behandeling is gegaan.

Of een MR-HIFU behandeling voor u geschikt is, hangt af van het doel van de behandeling:

  • klachten verminderen
  • groei van vleesbomen voorkomen
  • vleesbomen verwijderen

Omdat uw baarmoeder niet wordt verwijderd, bestaat de kans dat een vleesboom terug groeit of er op een andere plek in uw baarmoeder een nieuwe vleesboom ontstaat. Het kan dan gebeuren dat u opnieuw een behandeling moet ondergaan. Dit kan een MR-HIFU behandeling zijn, maar ook een baarmoederoperatie of embolisatie (onderbreken van de bloedtoevoer naar de vleesboom). Onder het kopje ‘Gerelateerde folders’ vindt u hier meer informatie over.

Voordelen

  • Het grote voordeel van MR-HIFU is dat de vleesboom van buitenaf kan worden behandeld, zonder in uw lichaam te snijden.
  • U hoeft niet onder narcose, zoals bij een baarmoederoperatie.
  • U bent tijdens de behandeling gewoon aanspreekbaar. U kunt aangeven hoe u zich voelt.
  • De ingreep duurt gemiddeld drie uur en het herstel is minder pijnlijk dan bij andere ingrepen zoals een baarmoederoperatie of embolisatie.
  • U mag op de dag van behandeling weer naar huis.
  • U herstelt sneller van een MR-HIFU-behandeling dan van andere vleesboombehandelingen.

Mogelijke complicaties

De kans op een complicatie tijdens of na een MR-HIFU behandeling is klein. Maar aan elke behandeling zitten risico’s. Mogelijke bijwerkingen bij een MR-HIFU behandeling zijn:

  • Enkele dagen na de behandeling kunt u spierpijn hebben, omdat u lang op uw buik stil moet liggen in de MRI-scan.
  • Uw buik kan gevoelig zijn of krampend aanvoelen.
  • Soms treedt een menstruatie op na de behandeling.
  • Met de MRI-scan kunnen we de vleesboom precies lokaliseren. Toch is er een kleine kans (0,1%) dat op een andere plek in uw buik, weefsel wordt verwarmd. Denk aan de blaas, darmen of rugzenuwen. U kunt daar dan schade aan oplopen, waarvoor u een aanvullende behandeling nodig heeft. Maar meestal gaan de klachten vanzelf weer weg.
  • Ook kan de huid van uw buik te veel opwarmen, waardoor een brandwond ontstaat. Een herstelbehandeling met een brandwondenzalf kan dan soms nodig zijn. In uitzonderlijke gevallen is een operatie nodig.

Vergoeding

De behandeling wordt niet door uw zorgverzekeraar vergoed. De behandeling is voorlopig alleen mogelijk in het kader van wetenschappelijk onderzoek. Als u mee doet aan dit onderzoek bepaalt loting of u de MR-HIFU behandeling ondergaat of dat u kunt kiezen tussen embolisatie of een operatie. Meer informatie over dit onderzoek kunt u vinden op de website van my-choice.eu of bij uw gynaecoloog. 

Bent u geen Isala patiënt?

Dan zou u ook mee kunnen aan het onderzoek en de MR-HIFU behandeling kunnen ondergaan. Op de website my-choice.eu vindt u meer informatie over welke ziekenhuizen, naast Isala, mee doen aan het onderzoek. U kunt uw gynaecoloog vragen om een verwijzing naar één van deze ziekenhuizen.

Contact

Heeft u nog vragen, dan kunt u bellen met de locatie waar u onder behandeling bent:

Zwolle

polikliniek Gynaecologie
088 624 56 04 (bereikbaar op werkdagen van 8.30 - 17.00 uur)

Meppel

polikliniek Gynaecologie
088 624 56 04 (bereikbaar op werkdagen van 8.30 tot 17.00 uur)

Kunt u niet komen? Laat het ons snel weten, dan maken wij een nieuwe afspraak.

Laatst gewijzigd 11 maart 2022 / 7626