Contact
 1. 7630-Zenuwwortelbehandeling

U heeft last van blijvende pijn die uitstraalt naar delen in uw lichaam. Bijvoorbeeld vanuit uw nek naar uw armen en handen, of vanuit uw rug naar uw benen. Om deze pijn te verminderen, krijgt u een zenuwwortelbehandeling. In deze folder vindt u meer informatie over deze behandeling.

Waarom de zenuwwortel behandelen?

U voelt pijn omdat uw zenuwen seintjes doorgeven naar uw hersenen. De zenuwwortels spelen hierbij een belangrijke rol. De zenuwwortel is het deel van de zenuw dat uit de wervelkolom komt na aftakking van het ruggenmerg.
Een behandeling van een zenuwwortel kan ervoor zorgen dat u minder of geen pijn meer voelt. Door de behandeling gaan er minder seintjes van pijn naar uw hersenen.

Welke behandelingen zijn er?

De behandeling van de zenuwwortel gaat als volgt:

Proefbehandeling

Eerst vindt er een proefbehandeling plaats. Tijdens een proefbehandeling wordt alleen een verdovend medicijn ingespoten. De werking van dit medicijn duurt kort. Het doel van deze behandeling is om te kijken welke zenuwwortel zorgt voor uw pijnklacht en behandeld moet worden.

Let op
Een proefbehandeling heeft geen zin als u op de dag van de behandeling geen pijn heeft.

Therapeutische behandeling

Als de proefbehandeling goed is verlopen, is een vervolgbehandeling mogelijk. Dit noemen we een therapeutische behandeling. Het doel van deze behandeling is om de pijn voor langere tijd te verminderen.

Er zijn drie soorten therapeutische behandelingen:

 1. Een behandeling waarbij één of meerdere medicijnen worden ingespoten. Vaak wordt hierbij een corticosteroïd (ontstekingsremmer) gebruikt.
 2. Een behandeling waarbij de zenuwwortel wordt verwarmd. Dit noemen we de PRF-behandeling. PRF betekent: Pulsed Radio Frequency. Bij een PRF-behandeling wordt met kloppende, zwakke stroomstootjes een zenuwwortel behandeld. Hierdoor kan een verandering van pijn optreden.
 3. Een combinatie van medicijnen én PRF-behandeling.

Uw anesthesioloog/pijnspecialist bespreekt met u welke behandeling het beste bij uw klachten past.

Voorbereiding

Er zijn een aantal dingen waar u rekening mee moet houden als u een zenuwwortelbehandeling krijgt. Dit hebben wij voor u op een rij gezet. Lees deze informatie goed door:

Voor de behandeling

 • Bent u overgevoelig voor jodium, pleisters of contrast- of verdovingsvloeistof? Geef dit dan door aan uw anesthesioloog/pijnspecialist.
 • Bent u (mogelijk) zwanger? Geef dit dan door aan uw anesthesioloog/pijnspecialist.
 • Gebruikt u antistollingstabletten en/of NSAID’s zoals Ibuprofen? De anesthesioloog/pijnspecialist vertelt u vanaf welk moment u hiermee tijdelijk moet stoppen.
 • Diabetespatiënten hoeven niet van hun gebruikelijke routine af te wijken. Dat betekent dat u uw medicijnen (pillen of insuline) kunt gebruiken zoals u dat gewend bent. Dat geldt ook voor een eventueel dieet.
 • Op de dag van de behandeling mag u van tevoren normaal eten en drinken.
Let op
De anticonceptiepil voor vrouwen is tot de eerstvolgende menstruatie na de behandeling niet meer betrouwbaar. En neem iemand mee die u na de behandeling naar huis brengt. U mag na de behandeling niet zelf autorijden.

De behandeling

 • Draag op de dag van uw behandeling makkelijk zittende kleding.
 • Een anesthesioloog/pijnspecialist voert de behandeling uit.
 • De anesthesioloog/pijnspecialist bespreekt eerst met u wat er gaat gebeuren. Dit kan een andere anesthesioloog/pijnspecialist zijn, dan u tijdens uw afspraak op de polikliniek heeft gezien.
 • U ligt op uw buik of rug op een behandeltafel.
 • De anesthesioloog/pijnspecialist plaatst een naald in uw hals of rug. Dit is afhankelijk van de plaats van uw pijn. Dit gebeurt met hulp van röntgenstraling. Zo ziet de anesthesioloog/pijnspecialist precies waar hij prikt.
 • Het plaatsen van de naald kan pijnlijk zijn.
 • Na het plaatsen van de naald spuit de anesthesioloog/pijnspecialist via de naald contrastvloeistof in. Zo bepaalt de arts of de goede plek is aangeprikt. Als dat zo is, start de therapeutische behandeling.

PRF-behandeling

Voordat een PRF-behandeling start, wordt eerst een proefstroomstootje gegeven. Zo test de arts nog een keer of de naald op de juiste plek is geplaatst.

Duur behandeling

De behandeling duurt ongeveer twintig minuten tot een half uur.

Na de behandeling

Na de behandeling blijft u korte tijd om te controleren of u zich goed blijft voelen. U krijgt nog een kopje koffie of thee in het bijzijn van uw begeleider. Als alles goed gaat, mag u weer naar huis.

Bijwerkingen en complicaties

 • Direct na de behandeling kan uw arm of been zwaar voelen. Dit komt door het verdovingsmiddel dat tijdens de behandeling is ingespoten. Dit gaat na enkele uren over.
 • Na de behandeling kunt u napijn hebben. Dit kan enkele dagen tot weken duren. Dit is altijd tijdelijk. U mag eventueel een pijnstiller innemen, bijvoorbeeld Paracetamol.
 • Er kan een bloeduitstorting ontstaan, doordat een bloedvaatje is geraakt. Dit trekt weer weg.
 • Diabetespatiënten merken soms dat hun bloedsuiker enkele dagen is verhoogd.
 • Als bijwerking van corticosteroïden (ontstekingsremmers) kunt u last krijgen van ‘opvliegers’ (rood hoofd, warm gevoel).
 • Bij vrouwen kan de menstruatiecyclus korte tijd verstoord zijn.
 • Let op tekenen van ontsteking, zoals roodheid, zwelling en koorts. Neem dan contact op met het Pijncentrum.

Resultaat

Na zes tot acht weken is het zinvol om het resultaat van de behandeling te beoordelen. U krijgt hiervoor een controleafspraak in het Pijncentrum. Dit kan ook een telefonische afspraak zijn. Soms is een extra behandeling nodig.

Contact

Heeft u nog vragen, dan kunt u contact opnemen met de locatie waar u onder behandeling bent.

Zwolle en Meppel

Pijncentrum
088 624 26 98 (bereikbaar op werkdagen van 8.30 tot 17.00 uur)
isalapijncentrum@isala.nl

Laatst gewijzigd 12 december 2022 / 7630