Contact
 1. 7637 Seborrhoïsch eczeem
Punt Coronavirus (COVID-19) Bent u patiënt, begeleider of bezoeker? Hier vindt u belangrijke informatie over uw bezoek aan Isala.

Seborrhoïsch eczeem is een zeer veel voorkomende schilferende en licht jeukende huidaandoening. Deze vorm van eczeem wordt gekenmerkt door roodheid en schilfering, die vooral voorkomt in het gezicht en op het behaarde hoofd. In deze folder leest u meer over de behandeling en wat u zelf kunt doen.

Hoe ontstaat het?

In het ontstaan van seborrhoïsch eczeem staat een gist centraal (pityrosporon ovale). Deze gist is een zeer algemeen voorkomende gist. Ook bij mensen die geen seborrhoïsch eczeem of roos hebben, komt deze gist op de huid voor.

Klachten van eczeem ontstaan dan ook pas bij een verminderde weerstand tegen de gist. Veel mensen met seborrhoïsch eczeem merken een verergering van het eczeem bij emotionele spanningen, ziekte en seizoenswisselingen. Hoe seborrhoïsch eczeem verloopt, is moeilijk te voorspellen. Soms duurt het slechts enkele weken. Maar u kunt er ook maanden last van hebben. Dan is een medicinale behandeling gewenst.

De meest voorkomende plaatsen zijn:

 • plooien langs de neus en wenkbrauwen
 • langs de haarlijn op het voorhoofd
 • oogleden
 • oorschelpen
 • borst
 • rug (tussen de schouderbladen)
 • het behaarde hoofd: beter bekend als 'roos'

Verschijnselen

Wat zijn de verschijnselen?

Klassiek seborrhoïsch eczeem

Bij klassiek seborrhoïsch eczeem bij volwassenen is er roodheid, jeuk en schilfering op bovengenoemde voorkeurplaatsen. De schilfertjes zijn vaak wat gelig van kleur en kunnen er daardoor vettig uitzien. Elke huid produceert talg (vet) uit de talgklieren. Elke huid schilfert ook. De huid vernieuwt zich constant, waarbij de bovenste huidlaag steeds loslaat in de vorm van een
schilfertje. Bij veel vetproductie ontstaat er een mix van talg en schilfertjes op de huid. Dit wordt seborroe genoemd. Bij een pasgeborene kan dit een hele dikke laag vormen bovenop het hoofd. Dit is vaak lastig te verwijderen.

Roos

Bij roos (een variant van seborrhoïsch eczeem), zitten er schilfertjes op het behaarde hoofd, langs de haargrens of achter de oren. De hoofdhuid kan soms met dikke schilfers bedekt zijn. Die schilfers zitten vaak vast rond de haren. Met het verlies van schilfers kunnen ook haren verloren gaan. Dit herstelt zich meestal weer; er groeien nieuwe haren voor terug.

Behandeling

Hoe wordt het behandeld?

Het belangrijkste aspect van de behandeling is het verminderen van de hoeveelheid gist op de huid. Hiervoor zijn speciale anti-gist crèmes en shampoos verkrijgbaar. Enkele van deze producten hebben behalve een gistdodende werking ook een ontstekingsremmend effect waardoor de eczeemklachten sneller verdwijnen.

Voorbeelden van gistdodende middelen:

 • ketoconazol (crème en shampoo)
 • ciclopirox (crème)
 • miconazol (crème)
 • sulconazol (crème)

De eerder genoemde gist komt veel voor op het behaarde hoofd. Daarom is het verstandig uw hoofd enkele keren per week te wassen met bijvoorbeeld ketoconazol shampoo. Bij heftige vormen van seborrhoïsch eczeem kan de arts ook een milde corticosteroïde-crème (werkt ontstekingsremmend) voorschrijven. Deze kan gecombineerd worden met het gistdodende geneesmiddel.

Wat kunt u zelf doen?

Roos vermindert vaak al door regelmatig uw haar te wassen met een eenvoudige anti-roos shampoo. Zorg daarnaast voor een goede persoonlijke hygiëne. En droog na het douchen goed uw oksels, buik(plooi), navel, borsten (vooral eronder), liezen en bilspleet.

Na de behandeling

Na afloop van de behandeling, kan seborrhoïsch eczeem terugkomen. De behandeling kan dan opnieuw worden uitgevoerd.

Contact

Heeft u nog vragen, dan kunt u bellen met de locatie waar u onder behandeling bent:

Meppel

polikliniek Dermatologie
(0522) 23 38 07 (bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 8.00 tot 16.30 uur)

Kunt u niet komen? Laat het ons snel weten, dan maken wij een nieuwe afspraak.

Laatst gewijzigd 30 november 2021 / 7637