Contact
  1. 7638 Vitiligo
Punt Coronavirus (COVID-19) Bent u patiënt, begeleider of bezoeker? Hier vindt u belangrijke informatie over uw bezoek aan Isala.

Bij vitiligo heeft u witte plekken op uw huid. De kleur (pigment) verdwijnt uit uw huid. Het verloop van de ziekte is niet goed te voorspellen. Vaak breiden de plekken zich langzaam uit. Vitiligo kan op elke leeftijd ontstaan. De meeste mensen krijgen vitiligo voor hun dertigste jaar. Ongeveer één op de honderd mensen heeft vitiligo.

Hoe ziet vitiligo eruit?

De witte plekken kunnen over het gehele lichaam voorkomen. Het komt vaker voor rond de lichaamsopeningen zoals de mond, de ogen en de geslachtsdelen. De handen zijn regelmatig aangedaan. Het haar in de vitiligoplekken kan ook wit zijn. Vitiligoplekken jeuken soms.

Is vitiligo besmettelijk?

Nee, vitiligo is niet besmettelijk.

Hoe krijgt u vitiligo?

De huid heeft kleur door pigmentcellen. Bij vitiligo werken deze pigmentcellen niet goed meer. De oorzaak hiervan is waarschijnlijk het eigen afweersysteem. Dit afweersysteem (immuunsysteem) verdedigt het lichaam onder andere tegen bacteriën. Veel ziekten (auto-immuunziekten) ontstaan door een (tijdelijke) fout van het afweersysteem. Hierbij gaat het afweersysteem vechten tegen cellen van het eigen lichaam. Bij vitiligo vecht het afweersysteem tegen de pigmentcellen. Aanleg speelt ook een rol. Vitiligo komt wat vaker voor bij verschillende personen binnen één familie. Ook komen auto-immuunziekten vaker in de familie voor van mensen met vitiligo. Voorbeelden zijn schildklierziekten en suikerziekte.

Diagnose

Hoe weet uw arts of u vitiligo heeft?

De arts kan aan de huiduitslag zien dat u vitiligo heeft. Extra onderzoek is vrijwel nooit nodig.

Behandeling

Welke behandelmogelijkheden zijn er?

Er is geen enkele behandeling die altijd werkt. De meeste behandelingen werken bij ongeveer de helft van de mensen. Dit hangt ook af waar de vitiligo op het lichaam zit. Plekken in het gezicht reageren vaak beter op behandeling dan plekken op de handen en voeten. Haren op de huid groeien uit haarzakjes. In deze haarzakjes zitten de meeste pigmentcellen. Daarom zie je vaak dat als vitiligo herstelt er rond de haren weer pigment verschijnt. Dit is zichtbaar als bruine stipjes in de witte huid. Als de haren in een vitiligo-plek wit zijn, krijgen die vrijwel nooit spontaan weer kleur.

De behandelingen duren meestal lang. Van de meeste behandelingen is niet bekend of het teruggekeerde pigment blijft bestaan na het stoppen van de behandeling. U hoeft de vitiligo niet te behandelen. Er zijn ook mensen die ervoor kiezen om geen behandeling te starten. Mocht u wel graag behandeld willen worden, dan zijn er verschillende mogelijkheden.

De vier meest gebruikte behandelingen:

Crème

U krijgt een crème die u eenmaal per dag op de plekken smeert. Voorbeelden zijn corticosteroïd-crèmes (zie ook de folder ‘Corticosteroïden voor de huid’) en tacrolimus-crème. De crèmes proberen
het afweersysteem te stoppen om tegen de pigmentcellen te vechten. Vooral bij beginnende vitiligo kunnen deze crèmes zorgen dat verdere uitbreiding stopt. Pas na enkele maanden is duidelijk of de behandeling werkt.

Lichttherapie

Dit is een behandeling met ultraviolet licht. Meestal met ultraviolet-B (UVB) licht. De behandeling wordt uitgevoerd in een speciale lichtcabine, twee of driemaal per week. De zonnebank helpt niet. Na ongeveer zes weken kunt u het eerste effect verwachten. Dat is te zien in de vorm van bruine puntjes. Een behandeling duurt maanden tot soms jaren. Bij het starten van de lichttherapie vallen de plekken eerst meer op, doordat de omliggende huid bruiner wordt. Door behandeling met licht heeft u een
iets hoger risico op huidkanker.

Transplantatie

Als u niet veel vitiligo-plekken heeft, kunnen kleine stukjes gezonde huid op de vitiligo-plekken worden aangebracht (getransplanteerd). Deze behandeling vindt alleen plaats bij mensen bij wie de vitiligo tot rust is gekomen.

‘Omgekeerde’ methode

Deze methode wordt soms gebruikt bij patiënten die een zó uitgebreide vorm van vitiligo hebben, dat er nog maar weinig plekken zijn waar de vitiligo niet zit. Bij deze mensen kan de overgebleven normale gekleurde huid lichter gemaakt worden (bleken). Hierdoor wordt de huid egaal wit van kleur. Meestal wordt een crème gebruikt waar 'hydrochinon' in zit of een speciale pigmentlaser. Behalve behandeling van de vitiligo-plekken is het ook belangrijk aandacht te hebben voor de psychische last die vitiligo kan geven. Omdat vitiligo zo moeilijk te behandelen is en zich kan uitbreiden, is het belangrijk dat u een manier vindt waarop u met de ziekte omgaat. Vitiligo kan voor sommige patiënten invloed hebben op hun kwaliteit van leven. Soms is de hulp van een psycholoog nodig. Bespreek het met uw arts als u hulp nodig heeft op dit gebied.

Is vitiligo te genezen?

Het verloop van de ziekte is niet goed te voorspellen. Gewoonlijk breidt de vitiligo zich met de jaren uit of blijft het hetzelfde. In sommige gevallen kan spontane verbetering optreden.

Wat kunt u zelf doen?

Met huidkleurige make-up ziet u de vitiligo minder goed. Een huidtherapeute kan u hierover meer informatie geven. Het is belangrijk de huid te beschermen tegen zonlicht. Vitiligo-plekken kunnen gemakkelijk verbranden. Draag, indien mogelijk, kleding die uw huid bedekt of smeer zonnebrandcrème. Schijnt de zon erg fel? Smeer dan zonnebrandcrème met beschermingsfactor 15 of hoger op uw gezicht, handen en andere delen van uw lichaam waar de zon op schijnt. Met zonnebrandcrème zorgt u ervoor dat u niet verbrandt door de felle zon. En daarmee zorgt u er ook voor dat u later minder kans op huidkanker heeft. Het smeren met zonnebrandcrème heeft ook als voordeel dat de gezonde huid minder afsteekt tegen de witte vitiligohuid. Vitiligo kan gevoelens van schaamte geven. Bespreek dit met uw arts. Psychische begeleiding kan hierbij soms helpen.

Meer informatie

Voor meer informatie: www.huidfonds.nl of bel het Huidfonds via (030) 28 23 995.

Contact

Heeft u nog vragen, dan kunt u bellen met de locatie waar u onder behandeling bent:

Meppel

polikliniek Dermatologie
(0522) 23 38 07 (bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 8.00 tot 16.30 uur)

Kunt u niet komen? Laat het ons snel weten, dan maken wij een nieuwe afspraak.

Bron: Nederlandse Vereniging voor Dermatologie en Venereologie

Laatst gewijzigd 1 september 2021 / 7638