Contact
 1. 7699 Lichen planus
Punt Coronavirus (COVID-19) Bent u patiënt, begeleider of bezoeker? Hier vindt u belangrijke informatie over uw bezoek aan Isala.

Lichen planus is een huidziekte met kleine paars-rode bulten die jeuken. Sommige mensen hebben een andere vorm van lichen planus met alleen plekken in de mond of op de geslachtsdelen. In deze folder leest u over de behandeling van lichen planus en wat u zelf kunt doen.

Waarom iemand lichen planus krijgt, is niet bekend. Soms ontstaat lichen planus door het gebruik van medicijnen. Dit zijn dan vaak medicijnen tegen hoge bloeddruk, hartaandoeningen en gewrichtsklachten.

Verschijnselen

Hoe ziet lichen planus eruit?

 • Als u lichen planus op uw huid heeft, ziet u kleine paars-rode bulten die aan de bovenkant plat zijn.
 • Soms zijn hier duidelijke witte strepen in te zien. Deze bultjes ziet u vooral op de binnenkant van uw polsen, enkels en onderkant van uw rug.
 • Ze kunnen ook op andere plekken op de huid voorkomen, ook in de mond en op de geslachtsdelen.
 • Als u lichen planus heeft bij de geslachtsdelen kan dit zorgen voor pijn bij seksueel contact (vooral bij vrouwen).
 • Als u lichen planus heeft, kan het zijn dat u witte strepen aan de binnenkant van de wangen, op het tandvlees of de tong heeft, zonder dat u er iets van merkt. Deze worden dan vaak voor het eerst bij toeval gezien tijdens een controle bij de tandarts of door de huidarts.
 • Lichen planus op de slijmvliezen kan erg pijnlijk zijn, vooral wanneer er wondjes ontstaan.
 • Bij ongeveer 10% van de patiënten zit de lichen planus ook op de nagels. Op de nagels zijn dan ribbeltjes, gleufjes of spleten te zien.

Is lichen planus besmettelijk?

Nee, geen enkele vorm van lichen planus is besmettelijk.

Diagnose

Hoe weet mijn arts of ik lichen planus heb?

Uw arts kan aan de plekken op de huid, in de mond en op de nagels zien of u lichen planus heeft. Soms is het nodig om een klein stukje huid weg te nemen (biopt). Hiervoor wordt uw huid verdoofd op de plaats waar het stukje huid wordt weggenomen.

Behandeling

Lichen planus van de huid

Meestal krijgt u een corticosteroïd-zalf van uw arts. Deze zalf zorgt ervoor dat de huid beter wordt en dat de jeuk minder wordt Voor meer informatie hierover zie ook de folder 'Corticosteroïden voor de huid'. Deze kunt u aan uw arts vragen of downloaden via www.huidarts.info. In ernstige gevallen van lichen planus worden sterkere middelen gegeven die de ontsteking verminderen. Voorbeelden hiervan zijn prednison, acitretine of ciclosporine. Ook wordt er weleens gekozen voor lichttherapie. Dit is een behandeling met ultraviolet licht. Soms krijgt u hierbij ook nog medicijnen die u moet slikken.

Lichen planus in de mond of op geslachtsdelen

Behandeling van lichen planus in de mond of op de geslachtsdelen is alleen nodig als u er klachten van heeft. Als u last heeft van pijn, een branderig gevoel, blaren, wondjes en zweren, worden net als bij de huidafwijkingen, corticosteroïd-zalven gebruikt. Een andere mogelijkheid is behandeling met tacrolimus of pimecrolimus zalf. U kunt een aangetoonde allergie voor kwik in amalgaam hebben (het grijze materiaal dat de tandarts gebruikt om een kies te vullen). Als de lichen planus tegen de vulling aan zit, kan vervanging van de vulling door composiet (wit materiaal) het probleem oplossen.

Wat kunt u zelf doen?

 • Probeer uw huid zo min mogelijk te beschadigen, want in beschadigde huid kan een nieuwe lichen planus plek ontstaan.
 • Als u last heeft van lichen planus in uw mond, kunnen bepaalde voedingsmiddelen uw klachten verergeren. Denk aan sterk gekruid eten, citrusvruchten, tomaten, cafeïnehoudende dranken zoals koffie en cola, knapperig voedsel zoals toast en chips. Als u het gevoel heeft dat dit zo is, kunt u deze producten beter vermijden.
 • Het is belangrijk om bij lichen planus in de mond regelmatig naar de tandarts of mondhygiëniste te gaan omdat de lichen planus het gebit en het tandvlees kan aantasten.
 • Als u lichen planus in de mond heeft, is het extra belangrijk om te stoppen met roken en minder alcohol te gebruiken. Dit wordt u geadviseerd om het licht verhoogde risico op mondkanker te verminderen.
 • Bij lichen planus op de geslachtsdelen is er een kleine kans dat er huidkanker in de lichen planus plek ontstaat. Controleer uw huid regelmatig. Als u zelf een bult ontdekt die snel groter wordt, of als er spontaan een wond ontstaat die niet geneest, is het belangrijk om dit te laten controleren door uw arts.

Is lichen planus te genezen of blijf ik er altijd last van houden?

Als u lichen planus op de huid heeft, is de kans groot dat uw klachten binnen twee jaar vanzelf verdwijnen. Als u lichen planus in de mond heeft, geneest dit helaas meestal niet spontaan en kunt u langdurig klachten hebben. Behandeling kan er wel voor zorgen dat de klachten minder worden. Tijdens de behandeling en ook als de lichen planus spontaan over is gegaan, ziet u vaak nog donkerbruine vlekken op uw huid. Deze vlekken zullen meestal in de loop van de tijd vanzelf verdwijnen.

Meer informatie

Voor meer informatie ga naar www.huidfonds.nl.

Contact

Heeft u nog vragen, dan kunt u bellen met de locatie waar u onder behandeling bent:

Meppel

polikliniek Dermatologie
(0522) 23 38 77 (bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 8.00 tot 16.30 uur)

Kunt u niet komen? Laat het ons snel weten, dan maken wij een nieuwe afspraak.

Laatst gewijzigd 1 september 2021 / 7699