Contact
 1. 7894-Leven zonder milt of met slechtwerkende milt

De milt zorgt voor een goede afweer tegen bacteriën. Leven zonder milt of met een slechtwerkende milt brengt een verhoogd risico op (levensbedreigende) infecties met zich mee. Hier leest u welke maatregelen genomen kunnen worden om het risico op een infectie zo klein mogelijk te maken.

De milt is een belangrijk orgaan dat zorgt voor een goede afweer tegen bacteriën. Dit doet de milt door:

 • antistoffen te maken tegen be­paalde bacteriën;
 • bacteriën en andere ziektekiemen uit het bloed te verwijderen.

Leven zonder milt

Als u geen milt heeft (asplenie) of als uw milt niet goed werkt (hyposplenie) loopt u een verhoogd risico op levensbedreigende infecties. De meeste infecties treden op in de eerste twee jaar na het verwijderen van de milt, maar ook daarna blijft er een verhoogde kans op ernstige infecties bestaan.

Levensbedreigende infecties worden vooral veroorzaakt door bacteriën die omgeven zijn door een kapsel. Dit zijn pneumokokken, de Haemophilus influ­enzae en meningokokken. Ook na dierenbeten kunnen in zeldzame geval­len ernstige infecties optreden. Bij een bezoek aan het buitenland heeft u een verhoogd risico om malaria of babesi­ose te krijgen.

Voorkomen van infecties

Welke maatregelen adviseren wij om infecties te voorkomen?

 • Gebruik onderhoudsantibiotica gedurende de eerste twee jaar.
 • Zorg dat u altijd een noodvoorraad antibiotica bij zich heeft, voor het geval u koorts krijgt (ook na de eerste twee jaar).
 • Laat u vaccineren.
 • Reisplannen? Win tijdig advies in bij een GGD voor reizigersadvisering.
 • Draag altijd een medical alert-kaart of een medaillon bij u. 

Onderhoudsantibiotica

Om te voorkomen dat er infecties optreden, adviseren wij u gedurende de eerste twee jaar na het verwijderen van uw milt of nadat uw milt minder goed is gaan werken, dagelijks antibiotica te gebruiken. Dit antibioticum heet feniticilline. U neemt eenmaal daags 500 mg. Indien u overgevoelig bent voor penicilline dan wordt een ander antibioticum voorgeschreven.

Noodvoorraad antibiotica

Na verwijdering van uw milt of nadat uw milt minder goed is gaan werken, zult u altijd een noodvoorraad anti­biotica bij u moeten hebben. Het antibioticum dat u dient te hebben, heet Amoxicilline-clavulaanzuur. Bent u overgevoelig voor penicil­line, dan schrijft de huisarts of behandelend specialist een ander middel voor. Let op de vervaldatum en haal op tijd nieuwe antibiotica met een herhaalrecept van de huisarts.

Wanneer u koorts boven 38,5ºC krijgt,  neemt u direct (binnen 1 uur) 1 tablet van de noodvoorraad antibiotica in en daarna neemt u altijd contact op met uw huisarts of behandelend specialist.

Wordt u door een hond of kat gebeten, neem dan contact op met uw huisarts of behandelend specialist. De wond moet worden schoongemaakt en u moet starten met een antibioticumkuur.

Vaccinaties

Vaccinaties verminderen de kans op een ernstige infectie. Het beste is dat u verschillende vaccinaties krijgt voordat uw milt wordt verwijderd. Soms is dat niet mogelijk en dan schrijft de arts deze vaccinaties pas voor na een miltverwijdering. De volgende vaccinaties dient u te krijgen:

 • Pneumoccenvaccin;
  Dit zijn twee verschillende vaccinaties. U krijgt eerst het 13-valent pneumococcenconjungaatcaccin en na twee maanden het 23-valent pneumococcenpolysacharidevaccin (daarna eenmalig na 5 jaar herhalen).
 • Influenzavaccin;
  'Griepprik' (jaarlijks via de huisarts).
 • Haemophilus influenzaevaccin (éénmalig);
 • Meningococcenvaccin (éénmalig).

Reisadvies

Wanneer u een reis naar het buitenland plant, raden wij u aan om vroegtijdig advies in te winnen bij een GGD voor reizigersadvisering, Met name malaria-infecties kunnen zeer ernstig verlopen. Bij reizen naar sommige gebieden heeft u een aanvullend meningococcenvaccin nodig.

Medical alert

Het is verstandig om een medical alert-kaart of een medaillon bij u te dragen waarop vermeld staat dat uw milt is verwijderd/uw milt minder goed werkt. Vertel ook zelf bij elk bezoek aan een huisarts of specialist dat u geen milt meer heeft/uw milt minder goed werkt.

Contact

Heeft u nog vragen, dan kunt u bellen uw eigen huisarts of met de locatie waar u onder behandeling bent:

Zwolle

Interne geneeskunde
(038) 424 44 79 (bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 17.00 uur)

Heeft u binnenkort een afspraak? Dan vindt u tijd en plaats waar u verwacht wordt in uw afspraakbevestiging.

16 januari 2019 / 7894

Voor specifieke vragen aan een afdeling, ga naar de contactpagina. U kunt ook kijken bij de meestgestelde vragen.