Contact
  1. 7913-Langdurige vermoeidheid

​Iedereen is elke dag op een bepaald moment of soms op meerdere momenten moe. Het is een beschermende reactie van het lichaam tegen overbelasting op lichamelijk en geestelijk niveau. Een moe gevoel kan ook een teken (symptoom) van een ziekte zijn.

Bij 80 tot 90% van de mensen gaat ernstige vermoeidheid binnen enkele weken tot maanden weer over. Bij een klein deel (minder dan 20%) houden de vermoeidheidsklachten langer dan 6 maanden aan.

Hier leest u meer over de behandeling door de sportarts.

Chronisch Vermoeidheidssyndroom (CVS)

Patiënten met het Chronisch Vermoeidheidssyndroom (CVS) hebben een invaliderende moeheid die minimaal 6 maanden duurt in combinatie met een aantal andere symptomen. De moeheid is er ook als iemand zich niet inspant en niet vermindert met rust.

Symptomen van CVS

  • tijdelijk flinke toename van klachten na mentale of fysieke inspanning (dit wordt ook wel “post exertionele malaise” genoemd);
  • verslechtering van geheugen of concentratievermogen;
  • keelpijn;
  • gevoelige hals- of okselklieren;
  • spierpijn;
  • gewrichtspijnen;
  • hoofdpijn;
  • niet uitgerust wakker worden.

Belangrijk is dat andere oorzaken van moeheid zijn onderzocht door bijvoorbeeld uw huisarts, internist of kinderarts.

Post COVID-19 (long-covid, PASC)

Naast CVS ziet de sportarts ook veel patiënten met aanhoudende klachten na COVID-19. Deze patiënten hebben vaak veel klachten waaronder vermoeidheid en toename van klachten na fysieke of mentale inspanning. Veel minder bekend is hoe mensen weer fit kunnen worden om het dagelijks leven aan te kunnen. De sportarts kan hierbij helpen.

Behandeling

Door langdurige vermoeidheid zoals bij CVS en post COVID-19 zien we dat een deel van de mensen steeds minder actief wordt. Hierdoor kan uw conditie verder achteruit gaan. U kunt steeds minder aan en u raakt nog sneller vermoeid. Vaak is het niet bekend wat uw lichaam nu precies aan kan en wat voor u (te) zwaar, precies goed of juist (te) licht is om te doen.

De sportarts kan u helpen om dit te bepalen en leert u hoe u dit kunt verbeteren. Wij stellen een beweegprogramma op dat bij u past en bij wat u lichamelijk aan kan. Door op het juiste niveau en heel geleidelijk aan weer actiever te worden, kunnen we het proces van conditie afname omdraaien zonder de klachten te provoceren.

De kosten voor dit traject worden vaak vanuit de basisverzekering vergoed. Hiervoor is een verwijzing van uw huisarts of een andere specialist nodig.

Contact

Heeft u nog vragen, dan kunt u bellen met:

Zwolle

Sportgeneeskunde
088 624 56 89 (bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 17.00 uur)
sportgeneeskunde@isala.nl

Laatst gewijzigd 27 juni 2023 / 7913