Contact
  1. 7915-Interstitiële longaandoening

Interstitiële longziekte is een verzamelnaam voor verschillende aandoeningen waarbij het interstitium (de ruimte tussen de longblaasjes en de bloedvaten) wordt aangetast. Naast het interstitium kunnen ook de bloedvaten, longblaasjes en de longvliezen en luchtwegen worden aangedaan. 

Diagnostiek

Om een goede diagnose te stellen is er nader onderzoek nodig. In deze folder leggen wij u uit welke onderzoeken er plaatsvinden.

Laboratoriumonderzoek

U heeft vooraf aan de poli-afspraak bloed laten prikken of er is tijdens de opname bloed afgenomen. De uitslag van het bloedonderzoek geeft informatie over de functie van verschillende organen en ontstekingswaarden. De uitslag is ook nodig om de CT-scan te kunnen plannen.

CT-scan

Een computer-tomografie (CT-scan) laat doorsneden van het lichaam zien, die met behulp van röntgenstraling zijn gemaakt. Op die manier kunnen met de CT-scan verschillende onderdelen van het lichaam in allerlei richtingen worden afgebeeld. Bij u zal een CT-scan van de longen worden gemaakt. Zodra de bloeduitslagen bekend zijn, wordt dit onderzoek gepland. U krijgt een folder met uitleg wat er tijdens dit onderzoek gebeurt en welke voorbereiding noodzakelijk is.

Longfunctie en hartfilmpje (ECG)

Om een beeld te krijgen van de werking van de longen nemen wij een longfunctietest af. Tijdens dit onderzoek meten wij de hoeveelheid lucht die u kunt in- en uitademen. Daarnaast maken wij een hartfilmpje (ECG). 

Vragenlijst

Er kunnen meerdere oorzaken zijn voor een interstitiële longaandoening. Om inzicht te verkrijgen in de mogelijke oorzaak van uw longziekte vragen wij u de vragenlijst interstitiële longziekten in te vullen. Neemt u de ingevulde lijst alstublieft mee naar het ziekenhuis voor uw afspraak bij de afdeling Longgeneeskunde. Omdat er veel verschillende oorzaken kunnen zijn voor een interstitiële longziekte, is dit een vrij uitgebreide vragenlijst. Wij vragen u vriendelijk de gehele vragenlijst in te vullen omdat dat helpt de oorzaak te achterhalen en een behandeling in te zetten.

Poliklinische vervolg

Afspraak verpleegkundig specialist

U krijgt een afspraak bij de verpleegkundig specialist thuisgestuurd. Zij bespreekt tijdens deze afspraak met u:

  • welke klachten u heeft;
  • welke medicijnen u gebruikt en heeft gebruikt;
  • neemt de vragenlijst met u door;
  • het verrichten van lichamelijk onderzoek, zoals het meten van de bloeddruk, pols en het gewicht. Wilt u een recent overzicht van de medicijnen die u gebruikt en de ingevulde vragenlijst meenemen naar de afspraak?

Afspraak longarts

Na het gesprek bij de verpleegkundig specialist heeft u een afspraak bij de longarts. Tijdens deze afspraak stelt de longarts (mogelijk) aanvullende vragen en verricht lichamelijk onderzoek. Vervolgens bespreekt de longarts de uitslagen van de onderzoeken met u en wat het vervolg zal zijn. Het kan zijn dat er nader onderzoek nodig is. Het is ook mogelijk dat u direct met een behandeling start.

Contact

Heeft u nog vragen, dan kunt u bellen met:

Longgeneeskunde

088 624 24 56 (bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 17.00 uur)

Het kan handig zijn uw vragen van tevoren op papier te zetten.

Laatst gewijzigd 7 november 2023 / 7915 / L