Contact
  1. 7918-Injectie in gewricht of peesschede bij kinderen

Adviezen voor ouders en kind

De behandelend arts van uw kind, heeft geadviseerd uw zoon of dochter een injectie te geven in een of meerdere gewrichten. Meestal wordt dit gedaan bij zwelling van een gewricht waarbij de arts wil weten waardoor deze zwelling wordt veroorzaakt. Zwellingen in gewrichten kunnen ontstaan door bijvoorbeeld een ontsteking, infectie of bloeding in het gewricht.

Deze folder geeft u informatie over de behandeling, zodat u uw kind kunt voorbereiden. Vaak, maar niet altijd, spuit de arts een ontstekingsremmer (corticosteroïden), in het gewricht. Als dit het geval is, lees dan de adviezen in deze folder goed door en volg deze zorgvuldig op.

Behandeling

Een gewrichtspunctie en injectie duren ongeveer twee minuten. De punctie wordt gedaan op de dagbehandelingsafdeling van onze kinderafdeling (V4.3). Vantevoren wordt een verdovingszalf op de huid aangebracht; dit doet geen pijn. In totaal, inclusief voorbereiding, kunt u erop rekenen dat uw kind één tot anderhalf uur op onze dagbehandeling verblijft.

De prik is in het algemeen niet pijnlijker dan een bloedafname of infuusprik. Het is wel belangrijk dat uw kind goed stil ligt. Voor kinderen kan een prik in een gewricht beangstigend zijn. Vaak helpt afleiding goed, eventueel met behulp van een pedagogisch medewerker. Bij jonge of heel angstige kinderen kan de behandelend arts kiezen om de injecties onder narcose te doen.

Na een injectie in gewricht of peesschede bij kinderen 

De behandelend arts heeft uw kind een injectie met corticosteroïden gegeven in een of meerdere gewrichten. Hierbij geven wij u(w kind) enkele adviezen over wat uw kind de komende periode wel en beter niet kan doen.

Adviezen

  • Eerste zes uur het wondje afgeplakt houden met een pleister. Vermijd uitgebreid weken in bad of onder de douche.
  • Het is goed om de eerste twee dagen rust te nemen met het behandelde gewricht. Dit bevordert de werking van het medicijn.
  • Meestal heeft het medicijn binnen enkele dagen effect en neemt de zwelling en pijn af. Soms duurt dit langer tot enkele weken na de injectie.
  • De injectie zelf kan in de eerste twee dagen aanleiding geven tot pijn. Het kan helpen om dan extra pijnstilling (paracetamol en/of diclofenac of ibuprofen) of een koude pakking te gebruiken.

Als de injectie in voeten, enkels, knieën of heupen is geplaatst:

  • Twee dagen niet belasten. Bewegen mag wel en is zelfs goed. Met krukken lopen is niet nodig. Kleine stukjes in en om huis lopen mag wel, maar belast het gewricht niet teveel. Ga bijvoorbeeld niet onnodig traplopen of zware dingen tillen.
  • Doe één week rustig aan: niet springen, rennen en sporten. Fietsen mag wel.
  • Geleidelijk weer opbouwen.

Als de injectie in vingers, polsen, ellebogen of schouders is geplaatst:

  • Twee dagen rustig aan doen.
  • Niet sporten.
  • Niet klauteren en klimmen.
  • Schrijftaken opsplitsen in korte stukjes (bijvoorbeeld maximaal tien minuten).

U ontvangt verdere adviezen van de behandelend arts of kinderfysiotherapeut als dat nodig is.

Contact

Wanneer contact opnemen?

Redenen om met de behandelend arts contact op te nemen in de eerste week na de injectie:

  • koorts in de eerste week na de injectie;
  • toename zwelling, roodheid of warmte na 48 uur.

Neem in deze gevallen direct contact op met de behandelend arts!

Heeft u nog vragen, dan kunt u bellen met de locatie waar uw kind onder behandeling is:

Zwolle

Orthopedie
088 624 56 56 (bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 17.00 uur)

Kunt u niet komen? Laat het ons snel weten, dan maken wij een nieuwe afspraak.

Controleafspraak

Zes tot acht weken na het plaatsen van de injectie, krijgt uw kind een controleafspraak bij de behandelend arts Kinderreumatologie, dr. J. Bekhof of dr. M. Hoekstra. Contact opnemen kan via de Kindergeneeskunde op 088 624 50 50.

Laatst gewijzigd 30 november 2021 / 7918 / L