Contact
  1. 8008-Dystonie: behandeling Botuline toxine

Uw neuroloog stelt voor u te behandelen met Botuline toxine. Botuline toxine is een gif dat in de natuur voorkomt, maar wat gezuiverd en verdund als medicijn gebruikt wordt. Het doel van de behandeling met Botuline toxine is er voor te zorgen dat spieren zich minder onwillekeurig samentrekken, waardoor u minder ongewilde bewegingen maakt. In deze folder vertellen we u wanneer behandeling met Botuline toxine mogelijk is, wat het is, hoe het werkt en welke mogelijke bijwerkingen kunnen optreden.

Aandoeningen

Dystonie is een verzamelnaam voor stoornissen die ontstaan door onwillekeurige spierspanningen. Botuline toxine wordt gebruikt als eerste keus middel bij verschillende stoornissen. Bijvoorbeeld bij:

  • Torticollis spasmodica: dit is een dystonie van de hals- en nekspieren, waardoor iemand onwillekeurig hoofdbewegingen maakt.
  • Blefarospasme: dit is een dystonie van de oogspieren, waardoor iemand gaat knipperen met de ogen.
  • Spasmodische dysfonie: dit is een dystonie van de stembanden, waardoor de stem vervormd wordt.
  • Oromandibulaire dystonie: dit is een dystonie van de mond-, kaak- en tongspieren.
  • Hemifacialisspasme: dit is een bewegingsstoornis van één kant van het gezicht, waarbij de spieren samentrekken. Dit wordt veroorzaakt door irritatie van de aangezichtszenuw. Hemifacialisspasme is geen dystonie, maar is wel als een dystonie te behandelen. 

Klachten van dystonie kunnen verlicht worden door Botuline toxine injecties. De neuroloog spuit zeer kleine hoeveelheden Botuline toxine in de juiste spieren. Meestal moet hij/zij op meer plaatsen injecteren. De klachten verbeteren na enkele dagen tot weken, maar verdwijnen vaak niet helemaal volledig. Na enkele maanden moet de behandeling worden herhaald, omdat de Botuline toxine dan uitgewerkt is. Als u in meer delen van het lichaam spierstoornissen heeft dan laten wij u pillen innemen, omdat Botoxinjecties dan te belastend zijn en waarschijnlijk niet het gewenste resultaat geven.

Botuline toxine

Botuline toxine is een natuurlijk gif gemaakt door de bacterie Clostridium botulinum. Er zijn ver-schillende Botuline toxinen die erg op elkaar lijken. Voor dystonie is Botuline toxine type A onder de namen Botox en Dysport in de handel. De preparaten Botox en Dysport verschillen iets van elkaar in samenstelling, maar hun uitwerking is hetzelfde. In kleine hoeveelheden toegediend zijn Botox en Dysport veilige middelen die goed te gebruiken zijn bij spierstoornissen. 

Werking

Botuline toxine werkt op de plaats waar de zenuwuiteinden zich verbinden met de spiervezels. Het zorgt ervoor dat de zenuw geen prikkel doorgeeft aan de spier. Dit gebeurt doordat Botuline toxine aan het zenuwuiteinde gaat zitten en voorkomt dat ‘’de boodschapper’’ ofwel neurotransmitter Actylcholine (ACh) genaamd, een signaal, een prikkel doorgeeft aan de spier. Deze prikkeloverdracht is nodig om de spier te laten aanspannen. Na toediening van Botuline toxine zal de spier dus verslappen en ook dunner worden. 

Behandeling

De neuroloog injecteert Botuline toxine in de spier of spieren die onwillekeurig samentrekken. Bij de behandeling met Botuline toxine wordt nauwkeurig bepaald welke spier(en) het probleem veroorzaakt (veroorzaken). De behandeling duurt tien minuten tot een kwartier en gebeurt poliklinisch. Het effect is na één tot twee weken merkbaar, maar zal na enkele maanden weer verdwijnen. Dit komt omdat de zenuw een nieuwe uitloper vormt met een nieuw zenuwuiteinde die weer verbinding maakt met de spier. 

Bijwerkingen

Over het algemeen treden bij de behandeling met Botuline toxine weinig bijwerkingen op. Eventuele bijwerkingen zijn niet ernstig en gaan vanzelf over. Soms kan een injectie pijn doen, een blauwe plek of irritatie veroorzaken. Het kan voorkomen dat er Botuline toxine terechtkomt in een andere spier dan bedoeld. Daardoor kunnen klachten soms ook kortdurend verslechteren. Bij de behandeling van Torticollis spasmodica kunnen slikproblemen en een slappe nek ontstaan. Bij de behandeling van Befarospasme kan het bovenste ooglid omlaag hangen of kunnen droge ogen ontstaan. Sommige mensen ontwikkelen antilichamen tegen de Botuline toxine type A, waardoor de behandeling de loop van de tijd minder krachtig wordt. 

Voorbereiding

U hoeft geen voorbereidingen te treffen voor deze behandeling. Wanneer u medicijnen gebruikt, kunt u deze blijven doorgebruiken. 

Wat neemt u mee naar het ziekenhuis?

  • Uw afsprakenkaart.
  • Uw legitimatiebewijs.
  • Uw verzekeringsbewijs.
  • Actueel medicatieoverzicht.

U meldt zich op vlinder V4.1 op de polikliniek Neurologie.

Meer informatie

Contact

Heeft u nog vragen, dan kunt u bellen met de locatie waar u onder behandeling bent:

Zwolle

Neurologie
088 624 24 58 (bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 17.00 uur)

Meppel

Neurologie
088 624 24 58 (bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 17.00 uur)

Kunt u niet komen? Laat het ons snel weten, dan maken wij een nieuwe afspraak.

Laatst gewijzigd 30 november 2021 / 8008