Contact
 1. 8032-PET-CT-onderzoek Choline bijschildklier

Het doel van dit onderzoek is het opsporen van eventuele afwijkingen van de bijschildklieren. De radioactieve stof die voor het onderzoek gebruikt wordt is Fluor-18 Choline, dit wordt o.a. in de bijschildklieren opgenomen.

Uitleg

Het onderzoek wordt uitgevoerd op de afdeling Nucleaire geneeskunde. Een PET-CT-onderzoek is een combinatie van de Positron Emissie Tomografie (PET) en een Computer Tomografie (CT-scan).

De Positron Emissie Tomografie (PET)

Bij de Positron Emissie Tomografie (PET) kijken we hoe de radioactiviteit in uw bijschildklieren opgenomen wordt. De radioactieve stof die u krijgt toegediend, is niet gevaarlijk en verdwijnt binnen enkele uren weer uit het lichaam en heeft geen bijwerkingen.

Computer Tomografie (CT-scan)

Gelijktijdig wordt er een CT-scan uitgevoerd. De computer projecteert de resultaten van de CT-scan over de resultaten van de PET-scan heen. Hierdoor is beter te zien waar de radioactieve stof is opgenomen. Bij een CT-scan wordt röntgenstraling gebruikt.

Voorbereiding

 • Wilt u tijdens het onderzoek een rustgevend tabletje? Dan is het raadzaam om vervoer te regelen. Dit tabletje heeft namelijk als bijwerking dat u minder alert kunt zijn en daarom mag u na het onderzoek niet zelf deelnemen aan het verkeer.   
 • U mag alles eten en drinken rondom het onderzoek.
 • U kunt uw medicijnen gebruiken zoals u gewend bent.
 • Voor het onderzoek is het belangrijk dat u gemakkelijke kleding draagt.

Bijzondere omstandigheden 

 • Als u (mogelijk) zwanger bent, wilt u dit dan doorgeven?
 • Geeft u borstvoeding? Stop het geven van borstvoeding tot zes uur na de injectie van de radioactieve stof. Afkolven is wel toegestaan. Het is geen probleem als iemand anders de afgekolfde voeding geeft.
 • Neem geen kinderen en/of (mogelijk) zwangeren mee. Tot zes uur na het onderzoek is het aan te raden zo min mogelijk contact te hebben met kinderen en/of (mogelijk) zwangeren. 

Dag van het onderzoek

Melden

Voor elke afspraak in Isala meldt u zich met uw identiteitsbewijs (ID, paspoort of rijbewijs) aan bij een digitale aanmeldzuil in de centrale hal. Als u de stappen van aanmelden heeft doorlopen, ontvangt u een ticket met barcode en de tijd dat wij u op onze afdeling verwachten. Vervolgens gaat u naar de afdeling Nucleaire geneeskunde. Op de afdeling scant u opnieuw de barcode van uw ticket bij de aanmeldzuil. U kunt in de aangegeven wachtruimte plaatsnemen. Vanaf het moment dat u uit de wachtkamer opgehaald wordt, kan uw begeleider niet meer mee.

Belangrijk! 
Omdat het radioactieve materiaal maar heel kort houdbaar is en speciaal voor u wordt besteld, is het van het grootste belang dat u op tijd aanwezig bent.

Onderzoek

De laborant geeft u uitleg over het onderzoek. Bent u bang voor kleine ruimtes dan kunt u vragen naar een rustgevend tabletje. Als dit het geval is, mag u na het onderzoek gedurende 8 uur niet zelf aan het verkeer deelnemen.

PET CT scannerAfbeelding 1. PET-CT- scanner

Het onderzoek ziet er verder als volgt uit:

 • Er wordt een infuusnaald in uw arm ingebracht.
 • Vervolgens wordt de radioactieve stof toegediend.
 • Direct daarna worden foto's gemaakt met de PET-CT-scanner. Vervolgens worden er ook nog foto’s gemaakt na 30 minuten. Hierbij ligt u op een smal bed dat stapsgewijs door de scanner schuift. Elke stap duurt vier minuten. Het apparaat maakt geen hard geluid. Er worden foto's gemaakt vanaf uw hals tot en met het bovenste deel van uw romp. Het is belangrijk dat u stil ligt tijdens het scannen.

Risico's bij toedienen radioactieve stof

Als u een onderzoek op de afdeling Nucleaire geneeskunde moet ondergaan, krijgt u meestal door een naald of een infuus een radioactieve stof toegediend in een bloedvat. Hierbij kunnen enkele complicaties optreden.

Mogelijke complicaties:

 • Regelmatig: hematoom (blauwe plek) op de plaats van de toediening.
 • Zelden: de naald of het infuus zit niet goed en radioactieve stof komt niet in bloedbaan. Dit kan soms kortdurend pijnlijk zijn.

Duur van het onderzoek

In totaal duurt de PET-CT-scan ongeveer 1 uur.

Let op: Soms kan het helaas voorkomen dat uw onderzoek niet kan doorgaan op het afgesproken moment. Dit heeft te maken met de levering van de benodigde radioactieve stof. Het productieproces van deze stof is niet eenvoudig en het eindproduct moet aan strenge eisen voldoen. Dit wordt dan ook zorgvuldig getest voordat het wordt getransporteerd naar de diverse ziekenhuizen. Toch komt het helaas regelmatig voor dat een bepaalde levering wordt afgekeurd. Wij horen dit pas kort van tevoren en zijn dan genoodzaakt uw onderzoek te verplaatsen naar een ander tijdstip en soms zelfs naar een andere dag. Wij begrijpen dat dit heel vervelend voor u is. Wij vragen hiervoor uw begrip.

Voorlichtingsfilm PET-CT-scan

In de voorlichtingsfilm kunt u zien hoe een PET-CT-onderzoek ongeveer verloopt.

Let op: Dit is een algemene film, het precieze verloop van het PET-CT-onderzoek staat hierboven beschreven.
Screenshot video voorlichtingsfilm PET-scan

Uitslag

De uitslag van het onderzoek is niet direct bekend. De afdeling Nucleaire geneeskunde stuurt de uitslag van het onderzoek naar uw behandelend arts, die u erover zal informeren.

Contact

Heeft u nog vragen, dan kunt u bellen met de locatie waar u onder behandeling bent:

Zwolle

Nucleaire geneeskunde
088 624 52 38 (bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 8.00 tot 17.00 uur)

Laatst gewijzigd 9 februari 2024 / 8032

Gerelateerde folders