Contact
  1. 8056-ziekte van Perthes

De ziekte van Perthes wordt ook morbus Legg-Calvé-Perthes genoemd. Het is een ziekte die drie keer zoveel voorkomt bij jongens als bij meisjes en vooral tussen het 5e en 10e jaar. Bij deze ziekte verandert de heupkop (het bovenste uiteinde van het bovenbeen) een paar keer van vorm. Deze vormveranderingen ontstaan doordat de bloedvoorziening van de heupkop tijdelijk verstoord is. Omdat er een tijdje geen of onvoldoende bloed in de heupkop komt, gaan de botcellen ter plaatse dood. Als na een tijdje de bloedvoorziening weer op gang komt, ruimt het lichaam het dode botweefsel zelf op. Bij dit opruimen verandert de vorm van de heupkop.

De ziekte van Perthes verloopt in een aantal fasen:

  • afplatting van de heupkop;
  • gevolgd door een (gedeeltelijke) terugkeer naar de oude vorm.

Dit gehele proces duurt zo’n 3 tot 4 jaar, maar het verdere herstel kan ook tot het eind van de groei van uw kind plaatsvinden.

Oorzaak

De ziekte van Perthes treedt vooral op bij jongens (jongens:meisjes = 3:1) en vooral tussen de 5 en 10 jaar. De kinderen zijn soms wat kleiner dan normaal. Waarom de bloedvoorziening naar de heupkop verstoord raakt, is nog steeds onbekend: er zijn stemmen die menen dat er een stollingsprobleem is bij deze kinderen, anderen menen dat dit niet het geval is. Er zijn regio’s waar Perthes meer voorkomt, ook dit is niet erg duidelijk. Kortom, er zijn veel theorieën, maar weinig bewijs.

Klachten

Uw kind merkt pas wat van Perthes als de vorm van de heupkop gaat veranderen. Dan raakt de heup geïrriteerd, en gaat uw kind mank lopen. Uw kind kan klagen over pijn in de knie of heup. Vooral de eerste weken tot maanden kunnen kinderen mank lopen, maar de klachten kunnen ook tijden minder zijn, en vaak hebben de kinderen de tweede helft van het 3e tot 4e jaar veel minder last. Bij het onderzoek kan de arts van uw kind vaststellen dat de beweeglijkheid van de heup wat verminderd is. De ziekte van Perthes is niet zozeer van belang vanwege de wisselende klachten in de eerste twee tot drie jaar, als wel omdat de eventueel veranderde heupvorm op den duur aanleiding kan geven tot vervroegde slijtage op latere leeftijd.

Onderzoek

Met een röntgenfoto is de vorm van de heup goed in kaart te brengen en is ook vast te stellen in welke fase het ziekteproces is. Als er onduidelijkheden zijn kan een MRI-scan aanvullende informatie bieden.

Verloop

Bij de ziekte van Perthes kan de vorm van de heup soms zo veranderen dat deze op latere leeftijd (40 tot 50 jaar) aanleiding geeft tot vervroegde slijtage van de heup. Gelukkig komt dit weinig voor. Vooral bij jongere kinderen (leeftijd bij het stellen van de diagnose 6 jaar en jonger) is het natuurlijk herstel mechanisme zo goed dat de heupvorm weer vrijwel normaal kan worden. Niet alleen de leeftijd bepaalt hoe het herstel gaat verlopen, maar ook de grootte van de doorbloedingsstoornis van de heupkop.

Behandeling

In de actieve fase, als uw kind pijnklachten heeft, is het verstandig de heup niet al extreem te belasten. Zo wordt irritatie van het heupgewricht verminderd. Als uw kind veel pijn heeft, kan het nodig zijn een paar dagen rustig binnen te blijven om de heup wat tot rust te laten komen, eventueel aangevuld met pijnstillers. De vraag of door behandeling de uiteindelijk te realiseren heupvorm verbeterd kan worden, is niet met zekerheid te beantwoorden. Er zijn twee grote stromingen: enerzijds orthopeden die vooral nadruk leggen op het natuurlijke herstelmechanisme en die slechts in uitzonderlijke gevallen operatief ingrijpen, anderzijds orthopeden die wat meer van operatieve behandelingen verwachten en deze wat vaker toepassen. Welke van deze stromingen de beste resultaten behaalt, is onduidelijk. Waar over het algemeen iedereen het wel over eens is, is dat de volgende behandelingen zinloos zijn: beugels, gipsbroeken, langdurig (weken) bedrust, langdurig rolstoel gebruik, of het been langdurig niet belasten.

Contact

Heeft u nog vragen, dan kunt u bellen met de locatie waar u onder behandeling bent:

Zwolle, Kampen of Heerde

Orthopedie
088 624 56 56 (bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 17.00 uur)

Kunt u niet komen? Laat het ons snel weten, dan maken wij een nieuwe afspraak.

Laatst gewijzigd 5 mei 2022 / 8056