Contact
  1. 8121-Holvoet (pes cavus of cavovarus)

Een holvoet is het tegenovergestelde van een platvoet. Bij een holvoet is er sprake van een abnormaal ‘hoge wreef’ en meestal ook van scheefstand van de hiel, een verkorte achillespees en kromme tenen. In deze folder leest u meer over de behandeling van een holvoet.

Waardoor ontstaat een holvoet?

In ongeveer tweederde van de gevallen heeft de holvoet een neurologisch oorzaak, zoals bijvoorbeeld een erfelijke spierziekte als HMSN, verborgen spina bifida (milde vorm “open ruggetje”) en polio. Ook kan een holvoet erfelijk zijn. Een neuroloog en/of klinisch geneticus wordt daarom vaak betrokken bij de behandeling.

Klachten

Een holvoet kan pijn, een moe gevoel, spierzwakte en balansproblemen geven. Ook kan de afwijking steeds erger worden. Een soepele holvoet kan overgaan in een stugge, waardoor slijtage aan gewrichten meestal ook (snel) toeneemt. Het vinden van goede schoenen kan, door klauwtenen en spitsvoetstand, lastig zijn.

Onderzoek

Om een holvoet vast te stellen stelt de orthopeed u vragen, luistert hij naar uw klachten en doet lichamelijk onderzoek. Een röntgen kan nodig zijn om te kijken of, en zo ja hoeveel, slijtage er is ontstaan. Aanvullend onderzoek, zoals een echo of MRI, voegt zelden iets toe. Soms wordt nog wel een botscan met (spe)CT gemaakt, om te bepalen welke gewrichten slijtage laten zien.
Ook kan een injectie onder de röntgencamera gegeven worden om te kijken of de pijn na verdoving tijdelijk minder is; dit kan helpen bij het starten van de juiste behandeling.

Behandeling

Hoeveel klachten u heeft en hoe ernstig de afwijking is, bepaalt welke behandeling voor u het meest geschikt is. Meestal wordt begonnen met het aanpassen van de schoenen, maar soms is een operatie direct de beste optie.

Niet opereren

  • Steunzool: bij milde vorm.
  • Schoenadvies: wat stevigere schoen waarbij gelet moet worden op een stijvere loopzool en goede afwikkeling.
  • Schoenaanpassing: aan bestaande schoenen of aanmeten van een maatschoen door de orthopedisch schoenmaker.

Operatie

Er zijn verschillende operaties mogelijk. Het doel van elke operatie is:

  • de (achter)voet/hiel in de juiste stabiele, neutrale positie krijgen;
  • de hoge wreef opheffen.

Welke operatie bij u het meest geschikt is, hangt van veel factoren af: de ernst van de afwijking maar ook uw leeftijd, werk, leefstijl en gezondheid. Vaak wordt ook een combinatie van operatietechnieken gebruikt. Zo kan de orthopeed bij een operatie bijvoorbeeld de achillespees verlengen, pezen versterken of verleggen en botten verschuiven/oprichten (osteotomie) of aan elkaar vastzetten. Een operatie is dus altijd maatwerk.

Na de operatie

Na een operatie verblijft u 1 tot 3 nachten in het ziekenhuis. Na de operatie volgt meestal een lange periode van gips (8-12 weken), zeker als botten moeten vastgroeien. In het algemeen geldt: 10-14 dagen een achterspalk, gevolgd door 4 weken onderbeensgips en daarna een periode van loopgips of het dragen van een brace.

Complicaties

Algemene complicaties

  • Infectie: helaas is infectie een mogelijke complicatie bij elke operatie. Een infectie komt na de holvoethersteloperaties niet vaak voor, maar als het gebeurt kan operatief spoelen noodzakelijk zijn.
  • Trombose: verstopping van een ader doordat het been minder beweegt. Het wel of niet geven van bloedverdunners is een lastige afweging omdat bloedverdunners ook risico’s (bloeding) met zich meebrengen.
  • Doofheid rondom het litteken: door de huidsnede worden de huidzenuwen beschadigd. Dit geeft een doof gevoel in een gedeelte van de huid rondom de operatiewond. Meestal verdwijnen deze klachten in de loop van de tijd vanzelf. Soms zijn ze echter blijvend.
  • CRPS (dystrofie): ontregeling van de balans in de voet door de operatie wat zich kan uiten in diverse klachten zoals pijn, zwelling, verkleuring, temperatuursveranderingen, plaatselijk meer zweten of meer haargroei. Bij verdenking hierop wordt u naar de (pijn)poli van de anesthesie (narcotiseur) verwezen, zij zijn hierin gespecialiseerd.

Botten groeien vast, maar niet in de juiste stand

Ondercorrectie, dus het niet bereiken van de ideale voetvorm komt met regelmaat voor omdat het zeker niet altijd mogelijk is de juiste voetvorm te bereiken.

Bot groeit niet vast (non-union, pseudo-artrose)

Bij een holvoethersteloperatie groeit in meer dan 20% van de gevallen het bot niet voldoende vast. Gelukkig is dit niet altijd een reden voor heroperatie, omdat het niet veel klachten hoeft te geven als bijvoorbeeld één van de drie gewrichten die is vastgezet niet vastgroeit

Last van metalen schroeven/staples/plaatjes

Omdat de implantaten vrijwel direct onder de huid liggen – er ligt geen spier of vetweefsel overheen dat als stootkussen kan dienen - kunt u last krijgen van het materiaal. In overleg met uw orthopeed kan het raadzaam zijn het materiaal operatief te verwijderen. Uiteraard moet de röntgenfoto wel aantonen dat het bot goed is vastgegroeid.

Stoppen met roken

Het is bekend dat voetoperaties bij rokers aanzienlijk vaker problemen geven met wondinfecties en niet goed vastgroeien van de botten dan bij niet-rokers. Wij raden u dan ook sterk aan om het roken te staken vanaf 4 weken voor de geplande operatiedatum, in ieder geval tot dat de röntgenfoto laat zien dat de botten aan elkaar gegroeid zijn. Door te stoppen met roken wordt de kans op wondgenezingstoornissen na een voetoperatie duidelijk minder.

Contact

Heeft u nog vragen, dan kunt u bellen met de locatie waar u onder behandeling bent:

Zwolle, Kampen of Heerde

Orthopedie
088 624 56 56 (bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 17.00 uur)

Meppel van Steenwijk

Orthopedie
088 624 96 56 (bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 17.00 uur)

Kunt u niet komen? Laat het ons snel weten, dan maken wij een nieuwe afspraak.

Download nu de app

Met de gratis Isala Beweegcentrum app vindt u op het juiste moment de juiste informatie over uw behandeling, afspraken en nazorgtraject. Open de  App Store van Google Play en zoek naar 'Behandelpad' (icoontje met een rood logo). Klik op downloaden en open de app 'Isala Beweegcentrum'.

Download nu de app

Met de gratis Isala Beweegcentrum app vindt u op het juiste moment de juiste informatie over uw behandeling, afspraken en nazorgtraject. Open de App Store of Google Play en zoek naar ‘Behandelpad’ (icoontje met een rood logo). Klik op downloaden en open de app ‘Isala Beweegcentrum’.

Laatst gewijzigd 14 maart 2022 / 8121