Contact
  1. 8122-Peesproblemen rond enkel

Aan de buitenzijde van de enkel lopen twee belangrijke pezen: de korte (peroneus brevis) en de lange pees (peroneus longus). Drie problemen die zich bij deze pezen kunnen voordoen: een ontsteking (tendinitis), een scheur (ruptuur) en de pezen kunnen vanuit hun normale positie naar voren schieten (luxeren) of dreigen te schieten (subluxatie). In deze folder leest u meer over de behandeling van deze klachten.

Klachten

Zowel de korte als de lange pees lopen door een geultje achter de buitenenkel. Ze worden op hun plek gehouden door een straffe bindweefselplaat. Beide pezen hebben een functie bij het buigen van de enkel en het heffen van de buitenzijde van de voet. Daarbij dragen de pezen bij aan de stabiliteit van het enkelgewricht.

Drie problemen kunnen zich bij deze pezen voordoen:

  • een ontsteking (tendinitis);
  • een scheur (ruptuur);
  • de pezen schieten vanuit hun normale positie naar voren (luxeren) of dreigen te schieten (subluxatie).

Ontstoken pees

Een ontstoken peroneuspees is vaak het gevolg van overbelasting. Het ontstaat meestal door herhaalde of langdurige activiteiten die de pees veel belasten.
Bijvoorbeeld door:

  • veel lopen;
  • rennen op oneffen ondergrond;
  • bij bepaalde sportactiviteiten.

Bijkomende factoren dragen bij aan het ontstaan van een ontsteking aan de peroneuspees:

  • een afwijkende voetenstand;
  • verkeerd schoeisel;
  • vermoeidheid;
  • overgewicht;
  • slechte opbouw van training.

Ook kunt u klachten krijgen na het zwikken van de enkel. De stabiliteit rondom het enkelgewricht is dan niet voldoende met als gevolg dat de peroneuspees extra hard moet werken om uw enkel stabiel te houden. Deze overbelasting kan vervolgens leiden tot weefselschade in de pees. Dit veroorzaakt pijn en zwelling aan de buiten-/zijkant van de enkel. 

Gescheurde pees

Bij langdurige overbelasting en ontsteking van de pezen kunnen deze scheuren. Er ontstaat dan vaak een lengtescheur. De pees kan echter ook helemaal afscheuren. Dit gaat gepaard met meer pijn en een verminderde kracht bij het heffen van de buitenste voetrand.

Luxatie

De peroneuspezen kunnen tijdens een verzwikking uit hun geultje over de buitenenkel naar voren schieten. In de meeste gevallen schieten ze spontaan weer terug in hun oorspronkelijke positie. Als de gekwetste bindweefselplaat daarna weer geneest zal de luxatie geen klachten geven. Als de bindweefselplaat echter niet goed geneest en uitrekt, kunnen de pezen steeds opnieuw naar voren schieten. U kunt dan vaak ook zelf deze luxatie opwekken met een voetbeweging. Opgerekte peroneuspezen kunnen een klikkend gevoel rond de enkel veroorzaken en een instabiel gevoel van de enkels geven.

Onderzoek

Een echografie is de beste manier om een peesprobleem vast te stellen. Zowel een ontsteking, scheurtjes als luxaties zijn met een echo goed te herkennen. Een MRI kan in sommige gevallen nodig zijn om de diagnose te bevestigen, de ernst van de aandoening vast te stellen en ter voorbereiding op een operatie.

Behandeling

Niet opereren

Vaak kunnen peesproblemen zonder operatie goed behandeld worden. Het belangrijkste daarbij is het verminderen van de belasting van uw enkelgewrichten. Dit kan betekenen dat u beter kunt stoppen met sporten en/of een periode braces of gipsimmobilisatie moet dragen. Heeft u een afwijkende voetstand, dan kunnen inlegzooltjes de stand helpen corrigeren. Ontstekingsremmende pijnstillers kunnen een onderdeel zijn van de behandeling. Daarnaast is het belangrijk om binnen uw pijngrenzen uw activiteiten te hervatten. Fysiotherapie kan helpen om de stabiliteit rond uw enkel te verbeteren.
Peesproblemen zijn erg hardnekkig. De klachten kunnen wel een half tot een jaar aanhouden. In een enkel geval kunt u behandeld worden met een injectie met ontstekingsremmers rondom de pees(schede). Omdat dergelijke medicijnen de pees verder verzwakken doen we dit slechts in een enkel geval.

Operatie

Als de pezen eenmaal (in de lengte) gescheurd zijn, of wanneer ze luxeren, kan alleen een operatie uw klachten verhelpen. Een gescheurde pees wordt tijdens een operatie gehecht. Luxerende pezen worden tijdens een operatie op hun oorspronkelijke plaats achter de buitenenkel gebracht.

  • Operatie bij gescheurde pees
    Tijdens de operatie wordt de lengtescheur gehecht en de pees weer mooi rond gemaakt (getubiliseerd). Als een pees (meestal de korte) zeer ernstig beschadigd en versleten is, dan wordt de peesstomp op de lange pees gehecht, boven de buitenenkel. Bij zeer uitgebreide schade van de twee pezen wordt een pees vanuit de binnenkant van de voet omgeleid en op de buitenkant van de voet vastgezet (FDL-peestranspositie).
  • Operatie bij luxerende pezen
    Bij luxerende peroneuspezen zijn verschillende operaties mogelijk. Wat er tijdens de operatie gebeurt, is afhankelijk van de conditie van de pezen. Zijn de pezen beschadigd dan worden deze beschadigingen eerst hersteld. Daarnaast worden de geultjes waar de pezen in horen te liggen uitgediept. Ook wordt vaak het bandcomplex (dat de pezen op hun plaats houdt) sterker terug gehecht. Soms wordt er een strip weefsel van de achillespees gebruikt voor versteviging van het bandcomplex of wordt een blokje bot van het uiteinde van het kuitbeen los gemaakt en in een andere stand vastgezet om het luxeren te verhelpen.

Na de operatie

Na zowel een operatie voor een gescheurde pees als bij luxerende pezen bestaat de nabehandeling over het algemeen uit:

  • twee weken gipsspalk;
  • vier tot zes weken onderbeenloopgips om de pees te laten helen;
  • fysiotherapie om de pees te versterken en de stabiliteit te verbeteren. Het kan wel een half jaar of zelfs langer duren voordat u weer kunt sporten.

Complicaties

Onvoldoende resultaat

Als u na de operatie toch nog klachten houdt (dit is het geval bij 20% van de operaties). Dan kijken we samen met u of een andere operatie een beter resultaat zal geven.

Algemene complicaties

  • Infectie: helaas is infectie een mogelijke complicatie bij elke operatie. Een infectie komt na een operatie aan de pezen rond de enkel niet vaak voor, maar als het gebeurt kan operatief spoelen noodzakelijk zijn.
  • Trombose: verstopping van een ader doordat het been minder beweegt. Het wel of niet geven van bloedverdunners is een lastige afweging omdat bloedverdunners ook risico’s (bloeding) met zich meebrengen.
  • Doofheid rondom het litteken: door de huidsnede worden de huidzenuwen beschadigd. Dit geeft een doof gevoel in een gedeelte van de huid rondom de operatiewond. Meestal verdwijnen deze klachten in de loop van de tijd vanzelf. Soms zijn ze echter blijvend.
  • CRPS (dystrofie): ontregeling van de balans in de voet door de operatie wat zich kan uiten in diverse klachten zoals pijn, zwelling, verkleuring, temperatuursveranderingen, plaatselijk meer zweten of meer haargroei. Bij verdenking hierop wordt u naar de (pijn)poli van de anesthesie (narcotiseur) verwezen, zij zijn hierin gespecialiseerd.

Contact

Heeft u nog vragen, dan kunt u bellen met de locatie waar u onder behandeling bent:

Zwolle, Kampen of Heerde

Orthopedie
088 624 56 56 (bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 17.00 uur)

Meppel van Steenwijk

Orthopedie
088 624 96 56 (bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 17.00 uur)

Kunt u niet komen? Laat het ons snel weten, dan maken wij een nieuwe afspraak.

Laatst gewijzigd 15 maart 2022 / 8122