Contact
  1. 8130-Klauwtenen (hamertenen)

Met zowel klauw- als hamertenen worden tenen bedoeld waarbij het eerste kootje gestrekt is en naar boven wijst. Als het eindkootje gestrekt staat, is het een hamerteen. Is het eindkootje gebogen, dan noemen we dit een klauwteen. Vaak gaan deze vormen echter in elkaar over. Bij beide vormen is de top van de kromming tussen het eerste en tweede kootje pijnlijk. In deze folder leest u meer over de behandeling van klauw- en hamertenen.

Oorzaak

Om deze folder leesbaar te houden, gebruiken we in de rest van de folder het woord klauwtenen om beide vormen aan te duiden. Daarbij maken we onderscheid in soepele en stijve klauwtenen, omdat dit van invloed is op de behandeling. Zowel uw grote teen, als de overige tenen, kunnen een klauwteen zijn. De grote teen heeft twee teenkootjes (vergelijkbaar met de duim) en de overige tenen hebben drie teenkootjes (vergelijkbaar met de vingers).

Klauwtenen kunnen veroorzaakt worden door:

  • artrose (slijtage) van de tenen;
  • scheefstand van de grote teen (hallux valgus) die tenen wegdrukt;
  • een doorgezakte voorvoet;
  • een te lange teen ten opzichte van de andere tenen;
  • het dragen van te nauwe schoenen.

Klachten

Klauwtenen veroorzaken als belangrijkste klacht pijn als gevolg van eelt of likdoorns op de teenknokkels en teentoppen. Eelt en likdoorns ontstaan door druk als gevolg van de afwijkende stand van de tenen. Vooral in de schoen kan dit pijnlijk zijn.

Behandeling

In de meeste gevallen wordt gestart met een niet-operatieve behandeling. Helpt dit onvoldoende om de pijnklachten te verminderen, dan kunt u in overleg met uw orthopedisch chirurg besluiten tot een operatie.

Niet opereren

De behandeling van klauwtenen begint met schoenadvies en vaak ook steunzolen. Dit kan voldoende zijn om uw pijnklachten te verhelpen. 

Operatie

Als een niet-operatieve behandeling onvoldoende helpt, kan een operatie zinvol zijn. Tijdens deze operatie wordt het gewricht tussen het eerste en tweede kootje samen met een deel van het eerste kootje verwijderd. Daarbij wordt gekeken of er nog extra bot weggehaald moet worden om de botten wel of niet aan elkaar vast te laten groeien. Beide opties (resectie-artroplastiek of artrodese) geven over het algemeen een goed en vergelijkbaar resultaat. Als u een stijve klauwteen heeft, kan tijdens de operatie ook het gewricht richting middenvoet meegenomen worden. Ook kan het nodig zijn om pezen te verlengen, zodat de teen recht uitgelijnd kan worden.

In de meeste gevallen wordt een metalen pen van 1.2 of 1.4 millimeter (Kirschner-draad) door de teenkootjes en middenvoetsbeentje(s) geboord om de teen in de goede stand vast te zetten. 

De ingreep vindt meestal in dagbehandeling plaats. U krijgt een ruggenprik, narcose of plaatselijke verdoving in een behandelkamer.

Klauwtenen worden in Isala niet geopereerd vanuit cosmetisch oogpunt. 

Na de operatie

Na de operatie mag u nog dezelfde dag naar huis. Om uw voorvoet heeft u dan een drukverband. Als er een metalen pen in de teen is geplaatst, mag u niet op uw tenen staan of lopen tot de pen eruit gehaald is. Dit gebeurt meestal drie tot vijf weken na de operatie. Tijdens deze periode moet u een hakschoen dragen, om uw voorvoet rust te geven.

Complicaties

Botten groeien vast, maar niet in de juiste stand

Door de verkeerde stand van de teen die hierdoor ontstaat, kunt u pijnklachten houden. Een vervelende complicatie die reden kan zijn om opnieuw te opereren.

Bot groeit niet vast (non-union, pseudo-artrose)

Soms groeit bot niet vast, terwijl dit wel de bedoeling kan zijn. Gelukkig is deze complicatie zelden reden om opnieuw te opereren.

Breken van de metalen pen

Als uw teen na de operatie te veel bewogen of belast wordt, breekt de ijzerdraad. Opnieuw opereren is in dat geval nodig.

Algemene complicaties

  • Infectie: helaas is infectie een mogelijke complicatie bij elke operatie. Een infectie komt na een operatie aan een klauwteen niet vaak voor, maar als het gebeurt kan operatief spoelen noodzakelijk zijn.
  • Trombose: verstopping van een ader doordat het been minder beweegt. Het wel of niet geven van bloedverdunners is een lastige afweging omdat bloedverdunners ook risico’s (bloeding) met zich meebrengen.
  • Doofheid rondom het litteken: door de huidsnede worden de huidzenuwen beschadigd. Dit geeft een doof gevoel in een gedeelte van de huid rondom de operatiewond. Meestal verdwijnen deze klachten in de loop van de tijd vanzelf. Soms zijn ze echter blijvend.
  • CRPS (dystrofie): ontregeling van de balans in de voet door de operatie wat zich kan uiten in diverse klachten zoals pijn, zwelling, verkleuring, temperatuursveranderingen, plaatselijk meer zweten of meer haargroei. Bij verdenking hierop wordt u naar de (pijn)poli van de anesthesie (narcotiseur) verwezen, zij zijn hierin gespecialiseerd.

Contact

Heeft u nog vragen, dan kunt u bellen met de locatie waar u onder behandeling bent:

Zwolle, Kampen of Heerde

Orthopedie
088 624 56 56 (bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 17.00 uur)

Meppel van Steenwijk

Orthopedie
088 624 96 56 (bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 17.00 uur)

Kunt u niet komen? Laat het ons snel weten, dan maken wij een nieuwe afspraak.

Download nu de app

Met de gratis Isala Beweegcentrum app vindt u op het juiste moment de juiste informatie over uw behandeling, afspraken en nazorgtraject. Open de App Store of Google Play en zoek naar ‘Behandelpad’ (icoontje met een rood logo). Klik op downloaden en open de app ‘Isala Beweegcentrum’.

Laatst gewijzigd 14 maart 2022 / 8130