Contact
 1. 8145-Krukken
Punt Coronavirus (COVID-19) Bent u patiënt, begeleider of bezoeker? Hier vindt u belangrijke informatie over uw bezoek aan Isala.

Op de Spoedeisende hulp heeft u krukken ontvangen. In deze folder leest u meer over het gebruik van deze krukken.

Thuiszorgwinkel

De krukken worden aan u uitgeleend via de thuiszorgwinkel Vegro. Op www.vegro.nl vindt u het complete assortiment hulpmiddelen en de adressen van de thuiszorgwinkels bij u in de buurt. Voor meer informatie kunt u gratis contact opnemen met de klantenservice: 0800 288 77 66 (gratis). U kunt de krukken na de gehuurde periode inleveren bij een Vegro winkel.

Vergoeding

De kortdurende uitleen van hulpmiddelen wordt in veel gevallen vergoed door uw zorgverzekeraar vanuit de basisverzekering. Helaas geldt dit niet voor eenvoudige loophulpmiddelen zoals krukken. Voor deze hulpmiddelen worden huurkosten in rekening gebracht. Ook kunt u ervoor kiezen om krukken aan te schaffen.

Gebruik van de krukken

Instellen

 • Ga rechtop op uw goede been staan en houd het aangedane been gestrekt of iets gebogen van de grond.
 • Neem de krukken in uw hand; één links en één rechts en plaats ze iets naar voren.
 • Laat uw armen ontspannen langs uw lichaam hangen.
 • Stel de krukken zo in dat de handsteunen ter hoogte van uw polsen zijn.
 • Stel de hoogte van het manchet zo in dat de bovenrand van de manchet zich ongeveer vijf centimeter onder uw elleboog bevindt.

Lopen

 • Loop altijd rechtop met de kruk(ken) vlak langs uw lichaam.
 • Met een kruk: heeft u slechts een kruk nodig dan moet deze zich altijd aan de gezonde kant van het lichaam bevinden. Zet het zwakke been tegelijk met de kruk naar voren en daarna het gezonde been.
 • Met twee krukken: mag u niet op het zwakke been steunen dan kunt u het beste beide krukken verplaatsen en daarna het gezonde been aansluiten. Mag u het zwakke been wel gebruiken dan kunt u de krukken het best zien als twee extra benen. Dat wil zeggen dat u gewoon kunt lopen; tegelijkertijd met het linkerbeen gaat de rechterkruk naar voren en met het rechterbeen de linkerkruk.

Traplopen

 • Als er een leuning is, kunt u deze, als steun aan de andere kant samen met een kruk gebruiken. Zorg er wel voor, voor zover dat mogelijk is, dat de leuning zich aan de gezonde kant van uw lichaam bevindt.
 • Trap op: ga voor de trap staan, plaats het gezonde been op de eerste tree en zet het zwakke been er naast. Til daarna de kruk op en zet hem naast u neer.
 • Trap af: steun op de leuning en zet de kruk op de eerste tree. Plaats het zwakke been op de eerste tree. Plaats het zwakke been op de eerste tree en zet het goede been ernaast en daarna pas de kruk.
 • Is er geen leuning langs de trap; volg dan de aanwijzingen onder het kopje lopen.

Contact

Heeft u nog vragen, dan kunt u bellen met de locatie waar u onder behandeling bent:

Zwolle

Gipskamer
(038) 424 53 15 (bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 17.00 uur)
(038) 424 50 00 (buiten kantoortijden)

Meppel

Gipskamer
(0522) 23 32 75 (bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 17.00 uur)
(0522) 23 33 33 (buiten kantoortijden)

Kunt u niet komen? Laat het ons snel weten, dan maken wij een nieuwe afspraak.

Laatst gewijzigd 8 oktober 2020 / 8145