Contact
  1. 8168-Lange synacthentest: een onderzoek naar het bijnierschorshormonen

Uw behandelend arts heeft een lange synacthen test aangevraagd. Deze test bestaat uit een bloedonderzoek om te bepalen of de bijnieren goed werken. Dit onderzoek wordt gedaan bij kinderen met een vervroegde puberteit en bij vrouwen die last hebben van overbeharing (hirsutisme).

Uitleg

De test wordt uitgevoerd door een van de laboratoriumartsen of een physician assistant (PA) van de laboratoriumgeneeskunde. Tijdens de test wordt op gezette tijden bij u bloed afgenomen nadat eerst een bepaalde stof (synacthen) via een infuus is toegediend. Het bloed wordt vervolgens op het laboratorium onderzocht. Uit de resultaten hiervan kan de laboratoriumarts of PA afleiden hoe uw bijnieren de hormonen aanmaken. Zij zullen deze resultaten delen met uw arts.

Soms krijgt u de avond van tevoren het medicament dexamethason voorgeschreven door uw arts. Als dit het geval is, bespreekt de arts dit van tevoren met u en schrijft dit aan u voor.

Voor het onderzoek

Er is geen speciale voorbereiding voor dit onderzoek nodig. Thuis mag er gewoon nog gegeten en gedronken worden. De test duurt ongeveer 1,5 uur. Tijdens de test krijgt u (uw kind) iets te eten en te drinken aangeboden.

Let op
Gebruikt u (uw kind) geneesmiddelen? Neem deze mee of schrijf de naam, dosering en hoelang u (uw kind) deze geneesmiddelen gebruikt op.

Kind

Het idee om een prikje te krijgen vinden de meeste kinderen niet prettig. In de folder bloedafname voor kinderen leest u hoe u uw kind hierop goed kan voorbereiden en hoe u de plaatselijke verdovingszalf EMLA juist gebruikt. 

Het onderzoek

Zo verloopt het onderzoek:

  • De laboratoriumarts of PA heeft een kort gesprek met u en/of uw kind en legt de test uit.
  • U (uw kind) krijgt een infuus zodat u (uw kind) maar één keer geprikt hoeft te worden.
  • Via het infuus wordt bloed afgenomen en daarna de synacthen toegediend.
  • Hierna wordt na 30en 60 minuten bloed afgenomen via het infuus.

Na afloop van de test kunt u (uw kind) weer gewoon naar huis.

Mogelijke bijwerkingen

Een zeldzame bijwerking van synacthen is blozen of een licht gejaagd gevoel tijdens het inspuiten. Deze bijwerkingen verdwijnen binnen enkele minuten. Mensen met astma kunnen in zeer zeldzame gevallen een allergische reactie krijgen. Als dit gebeurt, beoordelen en behandelen de verpleegkundige en de arts/PA dit.

Uitslag

U krijgt de uitslag van de arts die de test voor u heeft aangevraagd.

Contact

Heeft u nog vragen, dan kunt u bellen met de secretaresse van de laboratoriumgeneeskunde op telefoonnummer 088 624 83 97 (bereikbaar van maandag tot en met donderdag van 8.30 tot 13.30 uur) of stuurt u een mail naar laboratoriumgeneeskundesecretariaat@isala.nl met uw gegevens, er wordt dan contact met u opgenomen.

Heeft u binnenkort een afspraak? Dan vindt u de tijd en plaats waar u verwacht wordt in uw afspraakbevestiging.

Kunt u niet komen? Laat het ons snel weten via bovenstaand nummer of e-mailadres, dan maken wij een nieuwe afspraak voor u.

Laatst gewijzigd 30 november 2021 / 8168

Gerelateerde folders