Contact
  1. 5262-Bloedafname bij kinderen

Op verzoek van uw (huis/kinder)arts staat er binnenkort een bloedonderzoek gepland. Dit zal gebeuren om te kijken óf uw kind ziek is (diagnostiek), of om te controleren hoe het er met de al bekende ziekte voor staat (vervolgonderzoek). Om dit onderzoek zo goed mogelijk te laten verlopen, hebben we informatie over hoe u uw kind kan voorbereiden op dit onderzoek en een uitleg over de procedure van de bloedafname.

Kinderen jonger dan 8 jaar ontvangen we voor de bloedafname graag op de polikliniek bloedafname in Isala Zwolle (V4.0) of Isala Meppel.

Voorbereiding

Bespreek met de arts of het onderzoek echt nodig is

Onderzoek dat niet nodig is moet natuurlijk niet gebeuren. Als u het idee heeft dat dit voor uw kind zo is, bespreek dit dan vóór de afname met uw arts.

Bereid u samen voor op het onderzoek

  • U kent uw kind het allerbeste. Denk vooraf na wat uw kind zou kunnen helpen om het onderzoek rustig en zonder paniek of angst te doorlopen. Als we praten over bloedonderzoek zien we dat kinderen angstig worden als we daar bepaalde woorden bij gebruiken. Andere woorden helpen juist om rustig te blijven.
Tabel over geruststellende woorden bloedafname
Woorden/zinnen die angst brengen Woorden/zinnen die rust brengen
Prik (Er komt een prik aan) Onderzoek (De dokter gaat het onderzoek doen)
Pijn (Het doet maar even pijn) Vervelend/gek gevoel
Aftellen (Daar komt de prik, 3…2…1…) Ik ben benieuwd wanneer je voelt dat het klaar is
Het is zó voorbij Dit gaat ons samen lukken
  • Leg uw kind uit dat u naar het ziekenhuis gaat voor een onderzoek, maar probeer hier geen lang gesprek van te maken.
  • Bedenk wat een goede manier is om de aandacht van uw kind te trekken. Heeft hij/zij een favoriet boekje of speeltje waarmee je altijd succes hebt? Neem die dan mee. Is er een filmpje dat hij/zij graag kijkt? Zet die dan klaar om af te spelen tijdens het onderzoek. Overigens mag uw kind natuurlijk ook meekijken hoe het onderzoek wordt gedaan als hij/zij dat interessant vindt.
  • Het is ook belangrijk om te bedenken wie van u (ouders/verzorgers) het onderzoek het beste kan begeleiden.

Vertel hoe u het wilt vóór het onderzoek wordt uitgevoerd

Vertel wat u voor manieren had bedacht om het onderzoek rustig te laten verlopen aan degene die het bloedonderzoek gaat afnemen. Dan kunnen we hier rekening mee houden. Heeft u en/of uw kind in het verleden vervelende situaties meegemaakt bij het afnemen van bloedonderzoek (of andere onderzoeken/situaties in het ziekenhuis)? Bespreek dit dan ook, dan houden we hier rekening mee. Soms kan het zijn dat we dan de bloedafname op een ander moment beter kunnen plannen.

Plaatselijke verdovingszalf (EMLA)

Deze zalf bevat een verdovende stof en moet met een speciale pleister op de plaats worden gehouden. Vraag bij de polikliniek van de arts of het laboratorium naar deze zalf. De zalf moet 60 minuten inwerken, voordat de huid goed verdoofd is. Als uw kind na dit bezoek vaker een bloedafname nodig heeft, kunt u bij het laboratorium of poli vragen of u een tube EMLA-zalf plus pleister mee naar huis mag nemen. Maar let op: de zalf moet in de koelkast bewaard worden en is beperkt houdbaar. Onderaan deze folder wordt uitgelegd hoe je deze zalf kan aanbrengen. Deze zalf kan niet gebruikt worden bij een bloedafname uit de hiel of vingertop, aangezien deze daar niet werkzaam is.

Afspraak maken

Bloedafname kan alleen op afspraak. Via MijnIsala of per telefoon kunt u een afspraak maken. U kiest zelf het geschikte moment. Meer informatie over afspraak maken voor bloedprikken.

Procedure

Hoe wordt bloed afgenomen?

Bij baby's wordt bloed afgenomen uit het hieltje. Bij iets oudere kinderen wordt er bloed uit een vingertop, een bloedvat uit de arm of op het handje afgenomen. Dit is afhankelijk van de grootte van uw kind en de hoeveelheid bloed die voor het onderzoek nodig is. Wanneer het bloed uit het hieltje moet worden gehaald, is het gemakkelijker dat uw kind ligt op een aankleedkussen. In alle andere gevallen mag u kind bij u op schoot zitten tijdens de bloedafname.

De bloedafname

Indien er EMLA zalf gebruikt is, verwijdert de laboratoriummedewerker de speciale pleister en maakt de huid schoon. Bij bloedafname uit de arm of het handje krijgt uw kind eerst een elastische band (stuwband) om de arm om de bloedafname te vergemakkelijken. Met behulp van een vlindernaald wordt vervolgens het bloed afgenomen. Bij afname uit een vingertop of hieltje wordt de huid schoongemaakt, waarna er met behulp van een 'prikpennetje' bloed wordt afgenomen.

Na de bloedafname

Na de bloedafname mag uw kind een mooie pleister en een cadeautje uitzoeken. Praat met uw kind nog even na over de bloedafname. Hoe ging het? Wat waren de dingen die goed hielpen voor een eventuele volgende keer? Hielp de zalf goed? Zo helpt u uw kind het beste om deze ervaring te verwerken.

Let op: Neemt u het ontvangen aanvraagformulier en een geldig identiteitsbewijs van uw kind (ID of paspoort) mee wanneer u naar het laboratorium komt.

Uitslag van het onderzoek

Het laboratorium geeft de uitslag van het onderzoek aan uw arts.

Gebruik van EMLA-zalf

Bij kinderen van één tot twaalf maanden mag de hoeveelheid zalf niet meer dan twee gram per behandeling bedragen. Dit komt overeen met de inhoud van ongeveer een halve tube à vijf gram. Het te behandelen oppervlak mag niet groter zijn dan een twee-euromunt. De pijnstillende zalf bevat onder andere tetracaïnecrème 4%, methyl- en propylparabeen. U mag deze zalf niet gebruiken bij:

  • kinderen die overgevoelig zijn voor plaatselijk verdovende middelen.

Voorbeeld gebruik EMLA-zalf

Volg onderstaande instructies nauwkeurig op

  1. Verwijder de beschermlaag (met tekst) van de pleister.
  2. Breng de pleister (met kleefzijde naar beneden) aan over de EMLA-zalf. Verspreid de zalf zo min mogelijk.
  3. Verwijder de papieren rand. Druk de randen aan en laat de pleister tenminste 60 minuten (en maximaal vier uur) zitten.
  4. Na ongeveer 60 minuten tot een uur kan de pleister worden verwijderd en kan de bloedafname plaatsvinden. De verdoving werkt ongeveer twee uur.

Zie ook: instructiefilmpje over aanbrengen van de zalf

Sucrose

Sucrose is een vloeistof die bestaat uit suiker wat je geeft kort voorafgaand aan de bloedafname bij jonge kinderen tot ongeveer 8 maanden. Deze vloeistof zorgt voor een prettige sensatie bij kinderen en leidt hierdoor af van het vervelende gevoel die veroorzaakt kan worden door de bloedafname. Deze vloeistof zal door de laborant gegeven worden.

Contact

Heeft u vragen of opmerkingen over de bloedafname, bespreek deze dan met de behandelend arts of de medewerker van het laboratorium. Ook kunt u bellen met het Klinisch chemisch laboratorium, telefoonnummer 088 624 24 68 (bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 17.00 uur).

This leaflet is also available in English: 'Taking blood samples from children'.

Laatst gewijzigd 15 juni 2022 / 5262