Contact
 1. 8204-Fluorescentie Angiogram (FAG)

Contrastfoto's van uw ogen

In overleg met uw behandeld oogarts heeft u besloten om een Fluorescentie Angiogram (FAG) te laten maken op de polikliniek Oogheelkunde. Bij dit onderzoek worden contrastfoto’s van uw ogen gemaakt. Deze foto’s geven meer informatie over de bloedvaten (netvlies en vaatvlies) in het oog.

Voor het onderzoek

 • Draag geen knellende kleding. Dit maakt de inspuiting makkelijk en de kwaliteit van de foto’s beter.
 • We gebruiken de kleurstof fluoresceïne. Dit is een veilige kleurstof die bijna nooit allergische reacties opwekt. Als u ooit bij een contrastonderzoek een allergische reactie heeft gehad, moet u dit melden vóór het onderzoek plaatsvindt.
 • Soms wordt u direct na het inspuiten van de fluoresceïne misselijk. Dit trekt meestal snel weer weg.
 • Als u zwanger bent, moet u dit aangeven bij uw oogarts. Samen bespreekt u dan de noodzaak van de Fluorescentie Angiogram.
 • De fluoresceïne kan de uitslag van sommige bloed- en urineonderzoeken beïnvloeden. Als dit mogelijk is, laat het laboratoriumonderzoek dan pas 48 uur na het maken de van de Fluorescentie Angiogram doen.

Onderzoek

U meldt zich op de afgesproken tijd aan de balie op de polikliniek Oogheelkunde. Voordat de foto's worden gemaakt, krijgt u oogdruppels in uw ogen om uw pupillen te verwijden. Er zijn 2 manieren om foto’s te maken. We kunnen de kleurstof op 2 manieren toedienen.

 • Via een infuusnaald in uw arm of hand. Dit is de meest gebruikte manier. Eerst maken we gewone foto’s en dan spuiten we de kleurstof in. De fotograaf geeft aan wanneer de kleurstof ingespoten moet worden. De foto’s met kleurstof zijn de belangrijkste opnames, zij kunnen maar 1 keer gemaakt worden.
 • Via het drinken van een drankje. Dit gebeurt meestal bij kinderen, of als het vooraf met u is afgesproken. U moet het drankje ongeveer 20 minuten voor het fotograferen drinken. U mag bij deze manier van opnames 4 uur van te voren niet eten en 2 uur van te voren niets drinken. Anders is de kleurstof niet goed op de foto’s te zien.

Na het onderzoek

 • Na het onderzoek blijft u nog 30 minuten op de polikliniek. Dit is om er zeker van te zijn dat er geen overgevoeligheidsreacties ontstaan.
 • De gebruikte kleurstof geeft uw huid tijdelijk een gele kleur. In de loop van de dag verlaat de kleurstof uw lichaam via de urine. Uw urine zal een korte tijd een vreemde, vaak bruine kleur hebben.
 • Door de kleurstof bent u 24 uur na de injectie extra gevoelig voor zonlicht. Gedurende die tijd mag u niet in de felle zon zitten of gebruik maken van de zonnebank.
 • Na het fotograferen ziet u tijdelijk minder goed. Dit komt door het flitslicht en de wijde pupillen. Het is soms prettig om een zonnebril te dragen na het onderzoek.
 • We raden af om na het onderzoek zelf een voertuig te besturen.

Uitslag

Soms krijgt u direct na het onderzoek de uitslag, maar in de meeste gevallen wordt u enkele dagen na het onderzoek gebeld voor de uitslag.

Contact

Heeft u nog vragen, dan kunt u bellen met:

Oogheelkunde

088 624 30 40 (bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 17.00 uur)
088 624 50 00 (bij spoed na 17.00 uur en in het weekend)

Laatst gewijzigd 19 september 2022 / 8204