Thuisbehandeling met antibiotica-infuus Thuisbehandeling met antibiotica-infuus
- Isala
- Patiëntenfolders
- 8239-Thuisbehandeling met antibiotica-infuus
Behandeling en herstel thuis
Om te herstellen, is het niet altijd nodig om in het ziekenhuis te liggen. Dit kan ook prima thuis, zolang u de juiste begeleiding krijgt. Isala biedt u die begeleiding met speciaal opgeleide verpleegkundigen van het team Chance@home.
U bent pas geleden opgenomen in Isala en bent in behandeling met een een antibiotica-infuus. Uw behandelend arts heeft in overleg met u besloten dat u thuis behandeld wordt om verder te herstellen. De begeleiding thuis gebeurt onder andere door speciaal opgeleide verpleegkundigen van het team Chance@home van Isala.
Zorg thuis
Uw behandeling thuis kunt u vergelijken met zorg die u in het ziekenhuis krijgt; het valt onder de verantwoordelijkheid van de behandelend arts (een cardioloog of een thoraxchirurg). Tijdens uw behandeling komen er verschillende zorgverleners bij u thuis. We noemen dat ook wel hybride zorg:
- een verpleegkundige van de thuiszorgorganisatie;
- een gespecialiseerd verpleegkundige Chance@home van Isala.
Wij informeren uw huisarts en apotheek over uw thuisbehandeling.
Verpleegkundige thuiszorgorganisatie
Een verpleegkundige van de thuiszorgorganisatie komt bij u thuis. De verpleegkundige verzorgt en controleert het infuus en geeft u medicatie via het infuus.
Tijdens de behandeling kunt u bij de verpleegkundige van de thuiszorgorganisatie terecht voor vragen of problemen. Mocht het nodig zijn, dan neemt de verpleegkundige contact op met de gespecialiseerd verpleegkundige Chance@home van Isala.
Gespecialiseerd verpleegkundige Chance@home van Isala
De gespecialiseerd verpleegkundige Chance@home van Isala beoordeelt hoe uw medische behandeling gaat. Dit gebeurt bij u thuis met een aantal controle bezoeken in de week. Hoe lang dit is, hangt af van uw behandelplan. Uw behandelend arts bepaalt het aantal bezoeken per week.
Wij kunnen vooraf niet een precies tijdstip met u afspreken waarop de verpleegkundige bij u langs komt. Het tijdstip hangt namelijk af van het aantal patiënten dat de verpleegkundige die dag bezoekt en de plaats waar de patiënten wonen.
Op de dag van het bezoek bellen wij u hoe laat de verpleegkundige bij u komt.
Verder krijgt u van ons een afsprakenkaart met de datums van de geplande bezoeken bij u thuis.
Tijdens de thuisbezoeken
Tijdens de bezoeken bij u thuis:
- beoordeelt de verpleegkundige of de behandeling goed gaat of moet worden aangepast;
- controleert de verpleegkundige onder andere uw bloeddruk, pols, temperatuur en gewicht;
- neemt de verpleegkundige 1 keer per week bloed af voor controle van mogelijke ontstekingswaarden en nierfuncties;
- maakt de verpleegkundige 1 keer per week een hartfilmpje (ECG).
De verpleegkundige kan altijd met uw behandelend arts overleggen over uw behandeling. Als het nodig is, stuurt de verpleegkundige in overleg met de behandelend arts de behandeling bij.
Mocht blijken dat de thuisbehandeling voor uw situatie niet genoeg is, dan kan de verpleegkundige in overleg met de cardioloog besluiten u alsnog in het ziekenhuis te laten opnemen.
Leefregels tijdens de thuisbehandeling
Dat u niet in het ziekenhuis opgenomen bent, betekent niet dat u uw oude leven direct weer kunt oppakken. Dit betekent dat u:
- zich dagelijks weegt, bij voorkeur in de ochtend meteen na het opstaan;
- zich houdt aan de rechten en plichten van de leefregels;
- niet mag werken;
- uw dagelijkse activiteiten aanpast;
- activiteiten die u te veel vermoeien beter niet kunt doen.
Wij willen duidelijk maken dat u hierin een eigen verantwoordelijkheid heeft. Door u te houden aan bovenstaande leefregels helpt u zelf mee aan uw herstel. Vragen over de behandeling of de leefregels kunt u gerust bespreken met de verpleegkundige die u thuis bezoekt.
Handige tips over eten en bewegen
Door tijdens uw thuisbehandeling te bewegen en genoeg te eten, wordt u sterker en heeft u minder hulp nodig. Elke vorm van beweging draagt bij aan herstel. Als u ziek bent, heeft u ook meer voeding nodig. Uw lichaam is namelijk hard aan het werk om beter te worden en kan daarbij extra energie gebruiken. Bekijk de tips op de poster, die kunnen u helpen bij uw herstel.
Stoppen van de antibiotica
In overleg met de behandelend arts kan de behandeling worden beëindigd. Mochten er wijzigingen zijn in uw medicatie, dan geven wij dat door aan de openbare apotheek. Het infuus wordt na het stoppen van de antibiotica door de gespecialiseerd verpleegkundige Chance@home verwijderd. Dit kan op dezelfde dag of een dag erna. De verpleegkundige informeert u hierover. Een week na het stoppen van de antibiotica komt de gespecialiseerd verpleegkundige weer bij u langs voor controle.
Vergoeding
Het thuisbezoek van Chance@home valt onder de basiszorg van uw zorgverzekering en wordt dus vergoed. De vergoeding valt wel onder het eigen risico.
Contact
Voor meer informatie over Chance@home kunt u contact opnemen via telefoonnummer 088 624 40 05.