Contact
  1. 8266-PEG-sonde endoscopische plaatsing bij kinderen PUSH METHODE (PID): H4 Problemen, adviezen en tips

Problemen

Loslaten ankertjes

Wanneer er 1 of 2 ankertjes loslaten is dit niet erg, wel willen wij graag dat u contact opneemt met de voedingsverpleegkundigen om dit te melden via telefoonnummer 088 624 42 18 (bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 16.30 uur).

Wanneer alle 3 ankertjes losgelaten hebben, moet u direct contact opnemen met de voedingsverpleegkundigen of de dienstdoende kinderarts om te overleggen. Buiten openingstijden kunt u bellen naar het algemene nummer van Isala Zwolle: 088 624 50 00 en vragen naar de dienstdoende kinderarts.

Uitvallen van de PEG-sonde

Er moet zo snel mogelijk (binnen 2 uur) een vervangende sonde ingebracht worden om te voorkomen dat het fistelkanaal dichtgroeit. Neem daarom direct contact op met de voedingsverpleegkundigen via telefoonnummer 088 624 42 18 (bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 16.30 uur). Buiten deze tijden kunt u bellen naar het algemene nummer van Isala Zwolle: (038) 424 50

Verstopping

Als de PEG-sonde toch verstopt raakt dan kunt u de onderstaande stappen doorlopen totdat de sonde weer open is:

  • Doorspoelen met lauw warm water. Hierbij moet u niet teveel kracht uitoefenen.
  • Als de sonde toch verstopt blijft, dan kunt u natriumbicarbonaat 4,2%, gebruiken. Natriumbicarbonaat is verkrijgbaar op recept. Vraag het uw huisarts of neem contact op met de voedingsverpleegkundigen.
  • Probeer nooit met een scherp voorwerp de sonde doorgankelijk te maken!

Wat doet u bij een (dreigende) verstopping?

  • Spuit maximaal twintig milliliter natriumbicarbonaat 4,2% in de sonde.
  • Laat vijftien tot dertig minuten inweken.
  • Spoel na met minimaal twintig milliliter lauw warm water.
  • De kleinste flesjes natriumbicarbonaat 4,2% bevatten honderd ml en zijn volgens de fabrikant na openen vierentwintig uur houdbaar.

Rode geïrriteerde/pijnlijke insteekopening

Als de huid rond het stomakanaal rood, geïrriteerd, gezwollen en/of pijnlijk is, kan dit wijzen op een wondinfectie. Probeer de huid rond de PEG-sonde schoon en droog te houden. Als er geen verbetering optreedt, neem dan contact op met onze voedingsverpleegkundigen.

Ontstaan wild vlees

Bij de PEG-insteekopening kan wild vlees ontstaan. Dit is op zich onschuldig. Wordt het wild vlees onrustig? Bloed het snel, komt er pus uit of is de plek vochtig? Neem dan contact op met de voedingsverpleegkundigen. Zij starten, in overleg met u, een behandeling.         

Let op!
Gebruik geen zilvernitraat voor het aanstippen van wildvlees.

Lekkage van de voeding rond de PEG-sonde

Stop met toedienen van de voeding. Wanneer de lekkage aan blijft houden, neem dan contact op met de voedingsverpleegkundigen.

Ernstige misselijkheid of overgeven

Stop een poosje met toedienen van de voeding. Probeer de voeding weer langzaam op te starten als de klachten van misselijkheid verdwenen zijn. Blijven de klachten aanhouden, neem dan contact op.

Veel weerstand bij inspuiten van voeding

Controleer of de sonde verstopt is. Zie hierboven onder ‘verstopping’.

Adviezen en tips

Hygiëne

Goede hygiëne is heel belangrijk omdat de sonde en de hulpstukken gevoelig zijn voor groei van bacteriën. Het is heel belangrijk dat u voordat u de sonde gaat verzorgen uw handen goed wast en alle benodigde materialen op een schoon oppervlak legt.

Verzorging van mond en gebit

Als uw kind sondevoeding gebruikt, eet het weinig of niet meer via de mond. Hierdoor wordt minder speeksel aangemaakt en kan uw kind last krijgen van een onaangename smaak en een droge en pijnlijke mond. Dit kunt u doen om dit tegen te gaan:

  • Een paar keer per dag de tanden van uw kind poetsen.
  • Regelmatig de mond spoelen met schoon water en/of kamillethee.
  • Kauwgum kauwen om de speekselklieren te activeren.
  • Bescherm de lippen en huid rondom met lippenbalsem of vette crème. Als uw kind medicijnen via de PEG-sonde toegediend moet krijgen, moeten deze daarvoor geschikt zijn. U kunt met uw arts of apotheker overleggen hoe en wanneer u de medicijnen het beste kunt toedienen. Spoel de sonde na medicijngebruik goed door met water. Medicijnresten kunnen de sonde namelijk gemakkelijk verstoppen.

Douchen, baden en zwemmen

Omdat het wondje moet helen mag uw kind de eerste week niet douchen. Uw kind mag niet baden en/of zwemmen zolang de ankertjes in situ zijn.

Wanneer na 10-14 dagen de ankertjes verwijderd zijn mag uw kind naast douchen ook weer baden en zwemmen. U kunt de sonde afdekken, maar dit is niet noodzakelijk. U kunt transparante pleisters (Tegaderm) gebruiken, die de huid vrij laten ademen, maar ondoordringbaar zijn voor water en bacteriën. Zwemmen in zee of in een zwembad is geen enkel probleem, maar wij raden zwemmen in ander natuurwater (meren, plassen of sloten) af. Zorg ervoor dat de PEG-sonde is afgesloten. Droog na afloop de insteekopening goed af met een gaasje.

Laatst gewijzigd 30 november 2021 / 8266 / P