Contact
  1. 8283-Botdichtheidsmeting Dexa-scan

Met een botdichtheidsmeting, ook wel dexascan genoemd, is het mogelijk botontkalking (osteoporose) op te sporen. Botontkalking heeft een negatieve invloed op de stevigheid van de botten en kan leiden tot botbreuken of wervelinzakkingen. Ook kan ermee worden bepaald wat het effect is van een hormoonbehandeling. In deze folder kunt u meer lezen over de botdichtheidsmeting in Isala.

Voorbereiding

Drie dagen voorafgaand aan het onderzoek mag u geen röntgencontrastonderzoeken of nucleair geneeskundige onderzoeken hebben gehad. Deze onderzoeken kunnen namelijk invloed hebben op de meting.

U mag op de dag van het onderzoek gewoon eten en drinken en uw medicijnen innemen. Kleding waar metaal in verwerkt is, moet tijdens het onderzoek uit, denk bijvoorbeeld aan kleding met ritsen of knopen of een BH met sluitingen. Een navelpiercing moet uit. U kunt tijdens het onderzoek uw ondergoed en een hemd of t-shirt aanhouden. Bent u zwanger? Geef dit dan vooraf aan ons door.

Voor elke afspraak in Isala meldt u zich met uw identiteitsbewijs (ID, paspoort of rijbewijs) aan bij een digitale aanmeldzuil in de centrale hal. Als u de stappen van aanmelden heeft doorlopen, ontvangt u een ticket met barcode, welke route u moet volgen en de tijd dat we u op de afdeling verwachten. U kunt in de aangegeven wachtruimte plaatsnemen.

Verloop van het onderzoek

Tijdens het onderzoek ligt u op uw rug op de onderzoekstafel. De botdichtheid wordt met behulp van röntgenstraling gemeten. Er worden metingen gedaan van enkele ruggenwervels en een heup. Het apparaat (de dexa scanner) is een open apparaat. De arm van de scanner beweegt enkele malen over en om u heen, waarbij het belangrijk is dat u stil blijft liggen. De laborant is tijdens het onderzoek aanwezig. Het totale onderzoek duurt ongeveer 15 minuten.

Afbeelding: Dexa-scan

Uitslag van het onderzoek

  • De uitslag van het onderzoek is niet direct bekend. 
  • Komt u via de huisarts, dan is de uitslag na ongeveer een week bij uw huisarts bekend.
  • Bent u verwezen door een specialist dan zal de poli u de uitslag geven. U kunt dit tevens in Mijn Isala terugvinden

Contact

Heb je nog vragen, dan kun je bellen met de afdeling Nucleaire geneeskunde in Zwolle.

Zwolle

Nucleaire geneeskunde
088 624 52 38 (bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 8.00 tot 17.00 uur)

Kun je niet komen? Laat het ons snel weten, dan maken wij een nieuwe afspraak.

Laatst gewijzigd 12 september 2023 / 8283