Contact
  1. 8287 Welkom in Isala Dermatologisch centrum

Bij het Isala Dermatologisch centrum kunt u terecht voor alle soorten huidbehandelingen. Van dermatologische zorg en intensieve dagbehandeling tot cosmetische behandelingen. In deze folder leest u meer over algemene dermatologie. Waarvoor kunt u zoal bij ons terecht?

Dermatologie is het specialisme voor alle aandoeningen van huid, haren, nagels en slijmvliezen. Onze dermatologen en medewerkers zijn erop gericht u vakkundig te begeleiden en te behandelen. Dermatologen hebben door hun opleiding en ervaring veel kennis over huidafwijkingen.

Binnenkort een afspraak?
Heeft u een afspraak bij Isala Dermatologisch centrum? Lees dan ook de informatie over de maatregelen die wij hebben getroffen om verdere verspreiding van het corona-virus te voorkomen. Zo bent u goed voorbereid op uw afspraak. Welkom!

Isala Dermatologisch centrum bestaat uit:

  • Algemene dermatologie
  • Cosmetische dermatologie
  • Dermato-oncologie (huidkanker)
  • Flebologisch centrum (voor spataderen)
  • Proctologisch centrum (voor anale problemen)

Wie werken er?

Ons team bestaat uit dermatologen, arts-assistenten, co-assistenten, verpleegkundig specialisten en medisch assistenten.

Artsen en specialisten in opleiding

Dermatologie heeft in samenwerking met het UMCG een belangrijke functie in het opleiden van artsen en specialisten. Soms wordt u behandeld door arts-assistenten in opleiding tot dermatoloog, of heeft u contact met een co-assistent (arts in opleiding). Zij werken altijd onder verantwoordelijkheid van de dermatoloog.

Heeft u voorkeur voor een medisch specialist? Geef dat dan door aan uw (huis)arts die u doorverwijst. Bij het maken van de afspraak houden we daar dan zoveel mogelijk rekening mee.

Uw eerste afspraak

Een verwijzing naar het Dermatologisch centrum verloopt altijd via uw (huis)arts. De dermatoloog onderzoekt dan wat de oorzaak van uw probleem is.

  • Ten eerste bespreekt de dermatoloog met u uw klachten.
  • Dan volgt een lichamelijk onderzoek.
  • Op basis van zijn bevindingen stelt de dermatoloog vervolgens een behandeling voor.

Meerdere aandoeningen?

Wij behandelen alleen de aandoening waarvoor uw (huis)arts u heeft doorverwezen. Heeft u ook andere huidaandoeningen? Overleg dit dan eerst met uw (huis)arts. Als het nodig is, kan uw (huis)arts voor een tweede doorverwijzing zorgen. Dat kan betekenen dat uw dermatoloog een nieuwe afspraak met u maakt voor de beoordeling en eventuele behandeling van deze andere aandoening(en).

Goedaardige moedervlek(ken)

Als u voor de beoordeling van een of meerdere moedervlekken naar ons bent doorverwezen en deze blijken goedaardig te zijn, dan kunt u besluiten deze moedervlek(ken) toch te laten verwijderen. Het kan zijn dat u deze behandeling zelf moet betalen, omdat het ‘niet verzekerde zorg’ is: er is geen medische noodzaak om goedaardige moedervlekken te laten verwijderen.
Het eerste consult waarbij uw moedervlek(ken) beoordeeld worden, is wel ‘verzekerde zorg’. Uw eigen risico kan hiervoor wel aangesproken worden. In geval van een behandeling maken wij een nieuwe afspraak. Deze behandeling wordt dan apart bij u in rekening gebracht.

Wij verwijderen geen moedervlekken zonder medische noodzaak bij kinderen jonger dan 18 jaar.

Behandelingen

Waarvoor kunt u bij ons terecht?

Allergietesten

Allergenen zijn stoffen die een allergische reactie kunnen opwekken. Veel voorkomende allergenen zijn:

  • luchtwegallergenen zoals huisstofmijt, stuifmeel van bomen en planten en huidschilfers van huisdieren.
  • voedingsmiddelen zoals koemelk, pinda, ei en noten
  • medicijnen bijvoorbeeld penicilline
  • insectengif van bijvoorbeeld bijen en wespen
  • allergenen die contact maken met de huid (zoals metalen en conserveringsmiddelen in cosmetica en rubber).

In het ziekenhuis doen diverse afdelingen allergietesten:

  • Longziekten: wespen- en bijenallergie
  • KNO (Keel-, neus- en oorheelkunde): luchtwegallergenen
  • Kindergeneeskunde: voedingsallergieën bij kinderen
  • Dermatologisch centrum: contactallergenen van de huid die eczeem veroorzaken.

Ook onderzoek naar reacties op medicijnen bij volwassenen kan soms door de dermatoloog worden gedaan. Dat is afhankelijk van het medicijn; niet alle medicijnen kunnen worden getest.

Plakproef

Bij het Dermatologisch centrum bepalen we met een ‘plakproef’ waar u allergisch voor bent. Afhankelijk van uw situatie worden de allergenen gekozen en met huidvriendelijke pleisters op uw rug aangebracht. Er zijn veel verschillende soorten eczeem. Bij een minderheid van de patiënten wordt het eczeem veroorzaakt door een allergie. Met uw dermatoloog kunt u bespreken of een allergietest zinvol voor u is.

Kleine dermatologische ingrepen

  • Bij huidaandoeningen zoals moedervlekken, bultjes, zwellingen, littekens, (ouderdoms)wratten, bindweefsel-/vetgezwel of cysten van talg-/zweetklieren, bekijkt de dermatoloog eerst de plek.
  • De dermatoloog stelt een diagnose en informeert u over mogelijke behandelingen. Soms is aanvullend weefselonderzoek nodig.
  • Behandelingen die niet te lang duren, voert de dermatoloog gelijk uit onder plaatselijke verdoving.
  • Bij uitgebreidere behandelingen, krijgt u eerst extra informatie van de dermatoloog. Voor uw behandeling maken wij dan een vervolgafspraak.

Goede en kwaadaardige huidaandoeningen

Ook kunt u bij ons terecht voor ingrepen zoals het wegsnijden van huidkanker en huid transplanteren op wonden. Wij kunnen patiënten met bepaalde huidaandoeningen vaak gelijk poliklinisch behandelen.

Haar en nagels

Dermatologen zijn gespecialiseerd in de beoordeling en behandeling van huidaandoeningen. Daarbij horen ook haar- en nagelafwijkingen. Heeft u last van bijvoorbeeld haaruitval, kale plekken of overbeharing? Of heeft u nagels die veranderd zijn van vorm of kleur? Uw dermatoloog kan u er meer over vertellen.

Kinderdermatologie

Verschillende huidaandoeningen zijn gerelateerd aan leeftijd. Zo komen bepaalde huidafwijkingen alleen of met name voor bij baby’s en kinderen. Heeft uw kind een huidaandoening? Maak dan een afspraak bij de dermatoloog via uw huisarts.

Lichttherapie

Dit is een behandeling voor patiënten die last hebben van huidaandoeningen zoals psoriasis, eczeem, vitiligo en jeuk. De ultraviolette straling (UV) van zonlicht kan een gunstig effect hebben op deze huidziekten.

Psoriasis en eczeem

Psoriasis is een huidziekte met rode, schilferende plekken. U kunt deze plekken over uw gehele lichaam krijgen. Psoriasis kan doorgaans goed behandeld worden. Vaak komt psoriasis voor in de familie en speelt aanleg een rol. Psoriasis kan zomaar op elke leeftijd ontstaan. Soms kan het uitgelokt worden door:

  • beschadiging van de huid
  • infecties
  • geneesmiddelengebruik
  • stress

Er zijn veel verschillende soorten eczeem:

  • constitutioneel/atopisch eczeem
  • contacteczeem
  • dyshidrotisch eczeem
  • tylotisch eczeem

Voor psoriasis en eczeem zijn verschillende behandelopties. Uw dermatoloog bespreekt met u welke behandeling voor u geschikt is.

Vulvapathologie

Vrouwen kunnen klachten ervaren van hun vagina (vulva), zoals jeuk, branderigheid, pijn (bij vrijen, fietsen, plassen enz.). Dit kan verschillende oorzaken hebben, zoals lichen sclerosus, lichen planus, (contact allergisch) eczeem, psoriasis, pruritus. Wij zijn gespecialiseerd in vulvapathologie. Onze dermatologen werken hierbij nauw samen met de gynaecologen van Isala Vrouw-kindcentrum.

Wond expertisecentrum

De meeste wonden genezen binnen enkele weken vanzelf. Soms is dat niet zo, omdat het normale genezingsproces is verstoord. Dan spreken wij van een complexe wond. Voor de behandeling van dergelijke wonden kan uw (huis)arts u doorverwijzen naar ons Wond expertisecentrum. Het Wond expertisecentrum is een van de landelijke expertisecentra voor wonden. Bij ons krijgt u uitstekende wondzorg volgens de laatste wetenschappelijke en praktijkinzichten.

Zweten

Veel mensen hebben last van overmatig zweten. Dit kan over het hele lichaam voorkomen, maar kan zich ook beperken tot bijvoorbeeld oksels, handpalmen of voetzolen. Er zijn meerdere behandelmogelijkheden.

Vergoeding

Heeft u vragen over (de hoogte van) de vergoeding van uw behandeling, controleer dan vóór uw afspraak uw polisvoorwaarden of neem contact op met uw zorgverzekeraar. Op onze website vindt u ook informatie over prijzen en facturen: www.isala.nl/prijzen.

Contact

Heeft u nog vragen, dan kunt u bellen met de afdeling waar u onder behandeling bent.

Zwolle

Dermatologisch centrum
088 624 55 06 (bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 8.00 tot 16.30 uur)

Meppel

polikliniek Dermatologie
088 624 96 42 (bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 8.00 tot 16.30 uur)

Kampen

polikliniek Dermatologie
088 624 68 42 (bereikbaar op maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag van 8.30 tot 16.30 uur)

Kunt u niet komen? Laat het ons snel weten, dan maken wij een nieuwe afspraak.

Laatst gewijzigd 5 september 2022 / 8287