Contact
  1. 8442-Springersknie jumper’s knee

Een springersknie ontstaat vaak door overbelasting. In deze folder leest u wat een springersknie is, welke klachten erbij horen en hoe de behandeling eruit ziet.

Wat is een springersknie?

De knieschijf en het onderbeen worden met elkaar verbonden door de knieschijfpees. Bij een springersknie is de knieschijfpees geïrriteerd op de plek waar deze vastzit aan de onderkant van de knieschijf. Dit kan pijn en zwelling veroorzaken aan de onderkant van de knieschijf (zie afbeelding 1).

Illustratie springersknie

Afbeelding 1: Knie met het dijbeen, scheenbeen, knieschijf en geïrriteerde knieschijfpees

Wat is de oorzaak?

Een springersknie komt meestal door overbelasting, die met name ontstaat bij springsporten. Daarnaast kan het ontstaan bij belastend werk of overmatige krachttraining, maar ook door hardlopen of voetbal. Er zijn veel factoren die invloed hebben op het ontstaan van een springersknie zoals de stand van het been, spierzwakte en de spierlengte. De klachten komen het meest voor bij jongens in de leeftijd van 12 tot 24 jaar.

Na het gebruik van elke pees in het lichaam ontstaan er microscheurtjes in de pees. Meestal herstelt het lichaam deze microscheurtjes uit zichzelf. Bij een springersknie ontstaan er microscheurtjes in de overgang van de knieschijfpees naar het bot van de knieschijf. Het lichaam kan deze microscheurtjes niet goed repareren. Hierdoor raakt de knieschijfpees geïrriteerd op de overgang van de pees naar de knieschijf. Vaak is de oorzaak een overbelasting. Er is geen goede balans tussen de belastbaarheid van de pees en de hoeveelheid belasting van de pees.

Wat zijn de klachten?

Bij een springersknie heeft u pijn aan de voorkant van de knie, bij de aanhechting van de kniepees onderaan de knieschijf. In het begin is er alleen pijn bij inspanning. In het tweede stadium zijn er ook al klachten als u begint met sporten, bijvoorbeeld tijdens de warming-up. Daarna, in een later stadium, is de pijn er tijdens de gehele inspanning. Met name bij springen, afzetten of hardlopen doet de voorkant van de knie pijn.
In het laatste stadium zijn de pijnklachten er ook een dag na de inspanning. Er kunnen zelfs pijnklachten ontstaan bij dagelijkse activiteiten zoals traplopen of autorijden.

Welk onderzoek wordt er gedaan?

De orthopedisch chirurg voert een vraaggesprek uit en doet lichamelijk onderzoek van de knie. Dit kan ook door een arts in opleiding of een physician assistant gedaan worden. Naast het vraaggesprek en het lichamelijk onderzoek zullen er röntgenfoto’s gemaakt worden om te zien of er schade is aan de botten of het kraakbeen van de knie.

Een springersknie is niet op een röntgenfoto te zien. Soms wordt er daarom een echo-onderzoek gedaan om de irritatie van de knieschijfpees in beeld te brengen. In heel enkele gevallen kan de arts een MRI-aanvragen om andere oorzaken van pijnklachten uit te sluiten. 

Wat is de behandeling?

Meestal helpt een conservatieve behandeling voldoende. Heel soms is er een operatie nodig.

Conservatieve (niet- operatieve) behandeling

De conservatieve behandeling bestaat meestal uit een periode van rust, zodat de pees kan herstellen en de klachten kunnen verdwijnen. Na deze pijnvrije periode kan onder begeleiding van de sportfysiotherapeut de belasting op de pees voorzichtig opgebouwd worden. In deze periode is een goede balans tussen de belasting en de belastbaarheid van de pees belangrijk. De behandeling is grotendeels afhankelijk van de inzet van de patiënt en moet minimaal 6 maanden gevolgd worden om te kunnen bepalen of de behandeling helpt.

Operatie

Een operatieve behandeling is bijna nooit nodig. Alleen als de klachten niet overgaan na een intensief fysiotraject van minimaal 12 maanden kunt u samen met uw orthopedisch chirurg kiezen voor een operatieve behandeling.

Bij de operatie wordt het geïrriteerde deel van de pees schoongemaakt. Deze operatieve ingreep geeft echter niet altijd een pijnvrij resultaat en de klachten kunnen ook na de operatie blijven. Na de operatie volgt, net als bij de niet operatieve behandeling, een intensief en langdurig revalidatietraject.

Contact

Heeft u nog vragen, dan kunt u bellen met de locatie waar u onder behandeling bent:

Zwolle, Kampen of Heerde

Orthopedie
088 624 56 56 (bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 17.00 uur)

Meppel of Steenwijk

Orthopedie
088 624 96 56 (bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 17.00 uur)

Kunt u niet komen? Laat het ons snel weten, dan maken wij een nieuwe afspraak.

Laatst gewijzigd 15 maart 2022 / 8442