Contact
  1. 8459-Zorg dichtbij bij peritoneale dialyse

U bent onder behandeling van de polikliniek Nefrologie voor nierfalen. Voor uw nierfalen doet u thuis peritoneaaldialyse. Met u is besproken dat u gebruik gaat maken van Zorg dichtbij via de Thuismeten-app. In deze folder leest u hoe u zelf thuismetingen doet en hoe u uw gegevens aan ons opstuurt.

Waarom zorg dichtbij?

'Zorg dichtbij' helpt u, uw dialyseverpleegkundige en nefroloog om uw gezondheid en de behandeling te volgen. Hierdoor begrijpen u en de zorgmedewerkers uw behandeling beter. Uw behandeling kan hierdoor sneller aangepast worden. Zo zien we mogelijke problemen eerder en kunnen we de kosten laag houden.

De start

De dialyseverpleegkundige meldt u aan bij Luscii. Zo heet het digitale zorgplatform voor thuismonitoring en de app die we gebruiken. U of de PD-verpleegkundige installeert de Thuismeten-app Luscii op uw tablet of smartphone. Als u wilt, kunt u een tablet van de afdeling krijgen om te lenen. Een weegschaal en bloedrukmeter krijgt u van de leverancier Vantive thuisgestuurd. De PD-verpleegkundige koppelt de bloeddrukmeter aan de app. Zo worden deze gegevens vanzelf na een meting doorgestuurd.

De verpleegkundige zal in overleg met de arts ‘drempelwaardes’ of ‘grenzen’ voor uw bloeddruk en gewicht instellen. Het liefst willen we dat de bloeddruk en het gewicht op dit moment binnen deze grenzen vallen.

Hoe geef ik mijn gegevens door?

Iedere dag gaat u op ongeveer hetzelfde tijdstip en met dezelfde (nacht)kleding aan op de weegschaal staan en meet u uw bloeddruk. Uw gewicht en bloeddruk moet u zelf invullen in de app. Ook de hoeveelheid vocht (UF) dat uit uw lichaam is gekomen. Dit kunt u bij APD eenvoudig aflezen op het scherm van de machine. Als u CAPD doet, moet u na iedere wisseling invoeren hoeveel vocht er in uw buik was ingelopen en hoeveel er nu is uitgelopen. Bij onregelmatige resultaten kan de app u vragen om een eenvoudige vragenlijst in te vullen.

Beoordeling van meetwaardes

Iedere werkdag kijkt de PD-verpleegkundige of er bij patiënten gewichten of bloeddrukken buiten de drempelwaardes vallen. Als dit zo is dan wordt er gekeken naar de hoeveelheid vocht die normaal uit uw lichaam komt en die van nu. Als het nodig is, nemen we contact met u op om de behandeling iets aan te passen.

Let op!

Uw gegevens worden dus niet direct gecontroleerd door de dialyseverpleegkundige. Kijk en beoordeel uw resultaten daarom altijd eerst zelf. Bij twijfel of vragen kunt u tijdens kantooruren zelf contact opnemen met de dialyseverpleegkundige.

Mogelijkheden van de app

Hieronder leest u uit welke onderdelen de app bestaat en waarvoor u ze kunt gebruiken.

Acties vandaag

Op deze plek vindt u de metingen die u vandaag moet doen. Achter iedere actie staat een blauwe knop. Wilt u een actie starten? Klik dan op de blauwe knop. Heeft u al een actie gestart? De start knop verandert dan van blauw naar grijs.

U ontvangt van ons een e-mail en een melding in de app als u die dag een meting moet doen. Vindt u de e-mail overbodig? U kunt dit wijzigen in uw instellingen.

U kunt altijd een extra meting doen. Bijvoorbeeld wanneer de dialyseverpleegkundige u vraagt om dit te doen. Klik hiervoor op de grijze knop naast de meetwaarde.

Berichten

Het kan zijn dat de PD-verpleegkundige contact met u opneemt voor extra vragen of een extra meting. Vaak wordt u gebeld maar het kan ook zijn dat u via de app een berichtje ontvangt. Ook kunt u zelf een berichtje sturen naar de dialyseverpleegkundige, maar weet dat deze alleen tijdens kantooruren worden bekeken.

Metingen

Uw dialyseverpleegkundige en nefroloog kunnen uw metingen zien zodra u ze hebt verstuurd. Al uw ingevoerde metingen kunt u zelf ook overzichtelijk terugzien in een grafiek. Zo kunt u bijhouden hoe het met u gaat.

Foto

Er is een mogelijkheid om via de app een foto (bijvoorbeeld van de huidpoort) via de app te versturen. De PD-verpleegkundige moet achter de schermen dan wel deze mogelijkheid aangezet hebben. En houd er wederom rekening mee dat deze foto alleen op werkdagen gezien wordt.

Bekijk een algemene uitlegvideo

Zo werkt de Thuismeten-app: https://support.luscii.com/nl/patient/hoe-werkt-de-thuismetenapp

Laatst gewijzigd 4 juli 2025 / 8459 / P