Contact
  1. 8490-Naar huis trommelvliessluiting

U bent onlangs geopereerd, omdat u een gaatje had in uw trommelvlies. Hier leest u meer over de nazorg thuis na de operatie.

Na de operatie

Na de operatie gaat u voor korte tijd (één à twee uur) naar de uitslaapkamer. Als u voldoende bij kennis bent en als de controles van bloeddruk en ademhaling in orde zijn, gaat u terug naar de verpleegafdeling.

Direct tot één week na de operatie

Naar huis

Uw operatie gebeurt in dagbehandeling. Dit betekent dat u dezelfde dag nog naar huis mag, tenzij het nodig is om een nacht in het ziekenhuis te blijven.
Wij raden aan om de eerste nacht na de operatie niet alleen thuis te zijn.

Om het ‘nieuwe stukje’ trommelvlies goed vast te laten groeien, is het belangrijk dat u zich goed aan de adviezen hieronder houdt:

Pleister of verband

Afhankelijk van of er via uw gehoorgang of achter het oor is geopereerd, heeft u alleen een pleister op het oor of een verband om uw hoofd. Het hoofdverband mag u één dag na de operatie verwijderen, de pleister verzoeken wij u te laten zitten. Deze moet voorkomen dat de tampon uit de gehoorgang valt. Eventueel kan de pleister wel vervangen worden voor een schone. De pleister, tampon in uw gehoorgang en de hechtingen worden één week na de operatie op de polikliniek verwijderd.

Rust

Wij raden u aan minstens een week rustig aan te doen en zich te gedragen als patiënt. Daarna kunt u uw werk en huishouden weer rustig oppakken. Ieder persoon reageert verschillend op een ingreep en het is verstandig om ook na de eerste week nog eventueel vrij te houden. Uiteraard kunt u weer met werken beginnen als u zich uitgerust en fit voelt. Na vier weken mag u weer sporten.

Voorkom druk op uw oor

Probeer druk op uw oor te voorkomen. Dit betekent dat u niet moet persen en geen zware dingen mag tillen. U mag uw neus niet snuiten. U mag uw neus wel ‘ophalen’. Als u niest, niest u dan met de mond open, om druk op uw oor te voorkomen.

Houd uw oor droog

U kunt uw haren wassen door een beker tegen het oor te houden waardoor uw oor rondom afgesloten wordt. Een paar extra handen om u dan verder te helpen is wel handig. Uw KNO-arts vertelt u wanneer het oor weer water kan verdragen.

Na één week

Naar de polikliniek

Een week na de operatie worden de hechtingen en de oortampon verwijderd op de polikliniek KNO. Daarna beoordeelt de KNO-arts het operatiegebied en besluit hij of zij of eventueel oordruppels nodig zijn om de genezing te bevorderen en een infectie te voorkomen. Op het recept staat hoe vaak en hoe lang u de druppels moet gebruiken, maar over het algemeen is het 2 of 3x per dag 3 druppels gedurende 1 week.

Nat worden

  • De wond bij het oor is nu dicht en mag nat worden.
  • Tot de tweede controle op de polikliniek adviseren wij de eerste maand zeep/shampoo in het oor te voorkomen.
  • U mag niet onder water zwemmen, niet vliegen en deelnemen aan contactsporten.

Resultaat

Bij de eerste controle zit het geopereerde oor nog vol met bloed en wondvocht. Daarom kan er nog geen uitspraak worden gedaan over het resultaat en de gehoorwinst. Als alles er goed uit ziet, wordt er een vervolgafspraak op de polikliniek gemaakt voor 4-8 weken na de operatie voor beoordeling van het eindresultaat en eventueel een aanvullende gehoortest.

De kans dat de operatie slaagt en het trommelvlies dus volledig sluit, is groot, maar nooit honderd procent. De kans op volledige genezing hangt af van de grootte van het gat en of uw trommelvlies zich goed kan herstellen. Negentig procent van alle trommelvliessluitingen is succesvol.

Pijnbestrijding

De pijn na een ooroperatie valt over het algemeen mee en vaak is paracetamol voldoende als pijnstiller. Hiervan mag u er 4x 1000 mg (= 2 tabletten á 500 mg per keer) per dag innemen. Als dit niet voldoende is, kunt u daarbij nog 3x 400 mg ibuprofen innemen. Beide zijn zonder recept verkrijgbaar bij een apotheek of drogist.

Wanneer u de pijnstillers regelmatig inneemt, dan bouwt u een spiegel in uw bloed op en dat werkt beter tegen de pijn. Wij adviseren om iedere 6 uur 2 tabletten paracetamol in te nemen en eventueel daarbij nog iedere 8 uur ibuprofen. Als u ondanks paracetamol en ibuprofen nog pijn heeft, neem dan contact op met de polikliniek KNO voor aanvullende pijnstilling of adviezen.

Wanneer moet u contact opnemen met het ziekenhuis?

Als u last krijgt van de volgende klachten is het belangrijk dat u contact met ons opneemt:

Nabloeding

Het kan zijn dat de wond een beetje nabloedt. Dit is niet erg. Meestal kunt u een nabloeding zelf oplossen door:

  • Een nieuw drukverband aan te leggen. Leg een paar extra gazen onder het drukverband.
  • Of houd stevig druk op de wond voor minimaal 15 minuten.

Lukt het niet om de bloeding zelf te stelpen? Neem dan contact met ons op.
In zeldzame gevallen is het nodig om de bloeding te laten dichtbranden.

Tamponverlies

Het liefst laten we de tampon in de gehoorgang een week zitten. Soms valt de tampon er echter eerder uit. Laat de tampon er dan uit en duw hem niet zelf terug in uw oor. Valt de tampon er enkele dagen voor uw bezoek aan onze polikliniek uit, dan hoeft u geen contact met ons op te nemen. Gebeurt het al na een of twee dagen na de operatie, neem dan wel contact met ons op.

Infectie

Als u vermoedt dat u een infectie heeft. Dit merkt u meestal doordat er pus uit het oor komt. Meestal krijgt u dan antibioticum-oordruppels gedurende 1 week voorgeschreven. Soms krijgt u ook bloederige afscheiding uit het oor. Neem ook contact met ons op als uw oor een paar dagen rustig is geweest en er dan ineens bloedige afscheiding uit het oor komt. Meestal is het geen helderrood bloed, maar wat troebel, bloederig vocht.

Smaakverandering

Vlak onder het trommelvlies ligt een zenuw die verantwoordelijk is voor een deel van de smaak van de tongrand. Soms moeten we deze zenuw verplaatsen of raakt deze beschadigd tijdens de operatie. Hierdoor kunt u last krijgen van een veranderde, vaak blikkerige, smaak van de tonghelft. Hiervoor hoeft u geen contact met ons op te nemen; dit verdwijnt meestal vanzelf.

Gevoelverandering van de oorschelp

Bij het doorsnijden van de huid neem je ook altijd kleine oppervlakkige huidzenuwen mee. Dit kan gedurende enkele weken tot maanden een veranderd gevoel van de oorschelp tot gevolg hebben. Dit is geen complicatie, maar hoort bij de operatie. Ook kan de stand van de oorschelp tijdelijk anders zijn. Dit trekt vanzelf bij.

Contact

Heeft u nog vragen, dan kunt u bellen met de locatie waar u onder behandeling bent:

Zwolle, Kampen of Heerde

Keel-, neus- en oorheelkunde
088 624 23 84 (bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 17.00 uur)
088 624 50 00 (buiten kantooruren)

Meppel of Steenwijk

Keel-, neus- en oorheelkunde
088 624 23 84 (bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 17.00 uur)
088 624 50 00 (buiten kantooruren)

Kunt u niet komen? Laat het ons snel weten, dan maken wij een nieuwe afspraak.

Laatst gewijzigd 6 december 2023 / 8490

Gerelateerde folders