Contact
 1. 5329-Trommelvliessluiting

Voorbereiding, operatie en nazorg

U heeft een gaatje in uw trommelvlies en wordt binnenkort geopereerd. In deze folder leest u hoe u zich voorbereid op de operatie, hoe de operatie verloopt en vindt u tips voor uw herstel.

U heeft een gaatje in uw trommelvlies. Uw middenoor heeft hierdoor een directe verbinding met de buitenwereld. Hierdoor kan uw oor slecht tegen water en kunt u sneller last hebben van oorontsteking (een loopoor). Ook kan het zijn dat u door het gaatje in uw trommelvlies minder goed hoort. Dit komt doordat een kapot trommelvlies de geluidstrillingen minder goed kan doorgeven aan de rest van het oor.

Tijdens de operatie wordt het gaatje in het trommelvlies dichtgemaakt. Om het gaatje dicht te maken gebruikt de arts het liefst weefsel van uzelf. Uw lichaam accepteert eigen weefsel het beste. Uw arts haalt dit weefsel tijdens de operatie weg in de buurt van uw oor. Meestal is dit een stukje bindweefselvlies dat zich op een spier achter uw oor bevindt of weefsel bij de ingang van uw gehoorgang.

Vóór de operatie

Preoperatief onderzoek

Voor de operatie heeft u een afspraak op de afdeling Preoperatief onderzoek. Om u goed voor te bereiden op de operatie vult u een vragenlijst in en heeft u een gesprek met de apothekersassistente (als u medicijnen gebruikt), de anesthesioloog en de verpleegkundige. U spreekt hen alle drie apart. De anesthesioloog geeft u uitleg over de vorm van anesthesie die tijdens de operatie gebruikt wordt. Ook krijgt u uitleg over de pijnbestrijding. De totale afspraak duurt ongeveer een uur.

Operatie

U blijft tot de operatie op de afdeling Dagverpleging. Voordat u naar de operatiekamer gebracht wordt, krijgt u speciale operatiekleding van het ziekenhuis aan. Sieraden moet u afdoen en uw eventuele gebitsprothese uit. Ook nagellak en overige make-up moet u verwijderen. De verpleegkundige brengt u met een bed naar de operatiekamer. U ziet hier de anesthesioloog die voor uw verdoving zorgt.

Na de operatie gaat u kort (één à twee uur) naar de uitslaapkamer. Als u voldoende bij kennis bent en als de controles van bloeddruk en ademhaling goed zijn, wordt u weer naar de verpleegafdeling gebracht.
De operatie vindt plaats op de dag dat u wordt opgenomen. De meeste patiënten moeten na de operatie één nacht in het ziekenhuis blijven. Soms gaat alles zo goed, dat u wel dezelfde dag al naar huis mag.

Risico's

Geen enkele operatie is zonder risico en dat geldt uiteraard ook voor een ingreep aan het oor. Wel is bij een trommelvliessluiting de kans op complicaties klein. Complicaties kunnen optreden aan lichaamsonderdelen die bij het middenoor liggen, zoals de gehoorbeentjes, het binnenoor (slakkenhuis), het evenwichtsorgaan en de aangezichtszenuw die de spierbewegingen van het gelaat verzorgt.

 • Bij beschadiging van het binnenoor kan het gehoor voor een deel of geheel uitvallen.
 • Bij beschadiging van het evenwichtsorgaan kunt u tijdelijk duizelig zijn. Deze duizeligheid verdwijnt praktisch altijd doordat het lichaam een nieuw evenwicht vindt.
 • Een beschadiging van de aangezichtszenuw kan leiden tot een gedeeltelijke of gehele uitval van de spierbewegingen in uw gezicht (scheef gezicht).
 • In het middenoor loopt ook een smaakzenuw die soms door de ingreep uitvalt.
 • In de eerste weken kan uw smaak anders zijn, dit verdwijnt meestal spontaan.
  Belangrijk om te weten: de kans op deze complicaties is zeer klein.

Na de operatie

De pijn na de operatie valt over het algemeen mee. Uw gehoor is na de operatie wel minder omdat er een zalftampon in uw oor zit. Deze wordt na een week verwijderd. Als er een snee achter uw oor is gemaakt, worden tegelijkertijd ook de hechtingen verwijderd.
De eerste weken na de operatie kunt u nog duidelijk minder horen. Uw gehoor herstelt zich weer langzaam. Pas na enkele maanden is het zinvol om uw gehoor opnieuw te laten testen.

Resultaat

De kans dat de operatie slaagt en het trommelvlies dus volledig sluit, is groot, maar nooit honderd procent. De kans op volledige genezing hangt af van de grootte van het gat en of uw trommelvlies zich goed kan herstellen. Negentig procent van alle trommelvliessluitingen is succesvol.

Nazorg in het ziekenhuis

Na de operatie
Als u bent geopereerd via een sneetje achter de oorschelp, wordt na één dag (voordat u weer naar huis gaat) het hoofdverband verwijderd. Bent u geopereerd via de gehoorgang, dan moet u de pleister gewoon laten zitten, zodat de zalftampon goed in het oor blijft zitten.

Na een week
Na één week komt u terug naar de polikliniek voor controle. Als u hechtingen achter het oor heeft, worden deze eruit gehaald. Verder wordt de tampon uit de gehoorgang verwijderd. Daarna bekijkt de KNO-arts uw oor en besluit of er oordruppels nodig zijn om de genezing te bevorderen en een infectie te voorkomen.
Als u oordruppels krijgt voorgeschreven staat op het recept hoe vaak en hoe lang u de druppels moet gebruiken. Meestal is gedurende 1 week: 2 tot 3x per dag 3 druppels.
Bij de eerste controle zit het geopereerde oor nog vol met bloed en wondvocht en dus kan uw arts nog niets zeggen over het resultaat en de gehoorwinst.

Na 6-8 weken
Als alles er bij de eerste controle goed uit ziet, wordt er een vervolgafspraak op de polikliniek gemaakt voor 6 tot 8 weken na de operatie. Uw arts beoordeelt het eindresultaat en uw gehoor wordt getest.
Tot deze tweede controle op de polikliniek moet u voorkomen dat u zeep/shampoo in uw oor krijgt en mag u niet onder water zwemmen. Ook mag u niet vliegen en niet deelnemen aan contactsporten.

Nazorg thuis

Om het ‘nieuwe stukje’ trommelvlies goed vast te laten groeien, is het belangrijk dat u zich goed aan de adviezen hieronder houdt:

 • Neem rust
  Wij raden u aan minstens een week rustig aan te doen en zich te gedragen als patiënt. Daarna kunt u uw werk en huishouden weer rustig oppakken. Ieder persoon reageert verschillend op een ingreep en het is verstandig om ook na de eerste week nog eventueel vrij te houden. Uiteraard kunt u weer met werken beginnen als u zich uitgerust en fit voelt. Na vier weken mag u weer sporten.
 • Voorkom druk op uw oor
  Probeer druk op uw oor te voorkomen. Dit betekent dat u niet moet persen en geen zware dingen mag tillen.
 • Geen neus snuiten en met open mond niezen (verkoudheid!)
  U mag uw neus niet snuiten. U mag uw neus wel ‘ophalen’. Als u niest, niest u dan met de mond open, om druk op uw oor te voorkomen.
 • Houd uw oor droog
  U kunt uw haren wassen door een beker tegen het oor te houden waardoor uw oor rondom afgesloten wordt. Een paar extra handen om u dan verder te helpen is wel handig. Uw KNO-arts vertelt u wanneer het oor weer water kan verdragen.

Pijnbestrijding

De pijn na een ooroperatie valt over het algemeen mee en vaak is paracetamol voldoende als pijnstiller. Hiervan mag u er 4x 1000 mg (= 2 tabletten á 500 mg per keer) per dag innemen. Als dit niet voldoende is, kunt u daarbij nog 3x 400 mg ibuprofen innemen. Beide zijn zonder recept verkrijgbaar bij een apotheek of drogist.

Wanneer u de pijnstillers regelmatig inneemt, dan bouwt u een spiegel in uw bloed op en dat werkt beter tegen de pijn. Wij adviseren om iedere 6 uur 2 tabletten paracetamol in te nemen en eventueel daarbij nog iedere 8 uur ibuprofen. Als u ondanks paracetamol en ibuprofen nog pijn heeft, neem dan contact op met de polikliniek KNO voor aanvullende pijnstilling of adviezen.

Wanneer moet u contact opnemen?

Als u last krijgt van de volgende klachten is het belangrijk dat u contact met ons opneemt:

Nabloeding

Ondanks het verband kan het zijn dat de wond blijft bloeden. Meestal is dit met een drukverband op te lossen, maar soms is het dichtbranden van de bloeding nodig.

Tamponverlies

Het liefst laten we de tampon in de gehoorgang een week zitten. Soms valt de tampon er echter eerder uit. Laat de tampon er dan uit en duw hem niet zelf terug in uw oor. Valt de tampon er enkele dagen voor uw bezoek aan onze polikliniek uit, dan hoeft u geen contact met ons op te nemen. Gebeurt het al na een of twee dagen na de operatie, neem dan wel contact met ons op.

Infectie

Als u vermoedt dat u een infectie heeft. Dit merkt u meestal doordat er pus uit het oor komt. Meestal krijgt u dan antibioticum-oordruppels gedurende 1 week voorgeschreven. Soms krijgt u ook bloederige afscheiding uit het oor. Neem ook contact met ons op als uw oor een paar dagen rustig is geweest en er dan ineens bloedige afscheiding uit het oor komt. Meestal is het geen helderrood bloed, maar wat troebel, bloederig vocht.

Smaakverandering

Vlak onder het trommelvlies ligt een zenuw die verantwoordelijk is voor een deel van de smaak van de tongrand. Soms moeten we deze zenuw verplaatsen of raakt deze beschadigd tijdens de operatie. Hierdoor kunt u last krijgen van een veranderde, vaak blikkerige, smaak van de tonghelft. Hiervoor hoeft u geen contact met ons op te nemen; dit verdwijnt meestal vanzelf.

Gevoelverandering van de oorschelp

Bij het doorsnijden van de huid neem je ook altijd kleine oppervlakkige huidzenuwen mee. Dit kan gedurende enkele weken tot maanden een veranderd gevoel van de oorschelp tot gevolg hebben. Dit is geen complicatie, maar hoort bij de operatie. Ook kan de stand van de oorschelp tijdelijk anders zijn. Dit trekt vanzelf bij.

Contact

Heeft u nog vragen, dan kunt u bellen met de locatie waar u onder behandeling bent:

Zwolle, Kampen of Heerde

Keel-, neus- en oorheelkunde
(038) 424 23 84 (bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 17.00 uur)
(038) 424 50 00 (buiten kantooruren)

Meppel of Steenwijk

Keel-, neus- en oorheelkunde
(0522) 23 32 48 (bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 17.00 uur)
(0522) 23 33 33 (buiten kantooruren)

Kunt u niet komen? Laat het ons snel weten, dan maken wij een nieuwe afspraak.

Verantwoording

Bij het samenstellen van deze tekst is gebruikgemaakt van voorlichtingsmateriaal van de Nederlandse Vereniging voor Keel-, neus- en oorheelkunde (www.kno.nl/patienten-informatie).

29 maart 2019 / 5329

Voor specifieke vragen aan een afdeling, ga naar de contactpagina. U kunt ook kijken bij de meestgestelde vragen.