Contact
 1. 8510-Captopril Challenge test: onderzoek naar bijnierschorshormoon

Met een captopril challenge test wordt met bloedonderzoek gemeten of er overproductie van het bijnierschorshormoon aldosteron plaatsvindt. Dit kan de oorzaak zijn van hoge bloeddruk. Uw arts heeft dit onderzoek voor u aangevraagd.

Uitleg

De test wordt uitgevoerd door een van de laboratoriumartsen of een physician assistant (PA) van de laboratoriumgeneeskunde. Voor de test begint neemt u eerst het medicijn captopril of losartan (50 mg) in (via de mond). Tijdens de test wordt enkele keren bloed bij u afgenomen. Het bloed wordt vervolgens op het laboratorium onderzocht. Uit de resultaten hiervan kan de laboratoriumarts of PA afleiden of u teveel aldosteron aanmaakt. Zij zullen deze resultaten delen met uw arts.

Let op: Gebruikt u geneesmiddelen? Neem deze mee of schrijf de naam en dosering op en hoelang u deze gebruikt.

Voorbereiding thuis

 • Op de dag van de test moet u 'nuchter' zijn. Dit betekent dat u minimaal 8 uur voor de test begint niet meer mag eten en drinken (behalve water).
 • Na afloop van de test krijgt u iets te eten en te drinken aangeboden.
 • Houd er rekening mee dat de test ongeveer 2,5 uur in beslag neemt.

Melden in het ziekenhuis

In de afspraakbevestiging vragen wij om vóór het ziekenhuisbezoek uw persoonlijke gegevens te controleren, zoals adres, telefoonnummer, verzekeringsgegevens, naam huisarts en BSN (burgerservicenummer). Eventuele correcties of aanvullingen kunt u doorbellen naar de afdeling patiëntenregistratie via telefoonnummer 088 624 54 79.

Voor de afspraak in het ziekenhuis verwelkomen wij u graag in het behandelcentrum (gebouw W). Daarvoor kunt u het beste parkeren op P1 of P3.

Verloop van de test

 • De laboratoriumarts of PA heeft een kort gesprek met u en legt de test uit.
 • Hij/zij plaatst een infuusnaaldje zodat u maar één keer geprikt hoeft te worden.
 • Hierna moet u 30 minuten blijven zitten.
 • Via het naaldje wordt vervolgens bloed afgenomen.
 • Daarna wordt de captopril oraal (via de mond) toegediend.
 • Hierna wordt, ook via het infuusnaaldje, bloed afgenomen na 30, 60 en 90 minuten (indien er losartan gebruikt wordt, dan wordt na 120 minuten ook bloed afgenomen).
 • De test wordt zittend uitgevoerd.

Mogelijke bijwerkingen

Een zeldzame bijwerking van captopril is een tijdelijke bloeddruk verlaging (tot de captopril is uitgewerkt). Bij allergie voor captopril wordt losartan gebruikt voor de test, in dat geval komt er een extra bloedafname na 120 minuten.

Uitslag

De uitslag krijgt u van de arts die de test heeft aangevraagd.

Contact

Heeft u nog vragen, dan kunt u bellen met de secretaresse van de laboratoriumgeneeskunde op telefoonnummer 088 624 83 97 (bereikbaar van maandag tot en met donderdag van 8.30 tot 13.30 uur) of stuurt u een mail naar laboratoriumgeneeskundesecretariaat@isala.nl met uw gegevens. Er wordt dan contact met u opgenomen.

Heeft u binnenkort een afspraak? Dan vindt u de tijd en plaats waar u verwacht wordt in uw afspraakbevestiging. Kunt u niet komen? Laat het ons snel weten via bovenstaand nummer of e-mailadres, dan maken wij een nieuwe afspraak voor u.

Laatst gewijzigd 16 mei 2022 / 8510