Contact
  1. 8532-CT-geleide biopt

Binnenkort verwachten wij u op de afdeling Radiologie (röntgenafdeling) voor een CT-geleide biopt. In deze folder leest u hoe dit onderzoek verloopt en hoe u zich het beste kunt voorbereiden. 

Binnenkort verwachten wij u op de afdeling Radiologie (röntgenafdeling) voor een CT-geleide biopt van:

O longen
O bot
O lymfeklier
O anders; ___________

Wat is een biopt?

​Een biopt is een onderzoek waarbij de arts (radioloog) met een speciale naald weefsel wegneemt. Om de juiste plaats te kunnen bepalen, maken wij gebruik van de CT-scan. Een radioloog voert het onderzoek uit op de röntgenafdeling. De radioloog brengt een naald via uw huid in het weefsel waarvan een biopsie nodig is. Via de naald haalt de radioloog de cellen weg. Het weggenomen weefsel onderzoeken wij onder een microscoop in ons laboratorium. U krijgt plaatselijke verdoving.

De radioloog en/of laborant vertelt tijdens het onderzoek steeds wat er gaat gebeuren. U kunt aan hen vragen stellen, vooraf en na afloop. Het kan handig zijn om uw vragen van tevoren op papier te zetten.

Een aantal onderzoeken kent risico's en mogelijke bijwerkingen. Die heeft uw arts met u besproken. Deze risico's zijn afhankelijk van het type onderzoek.

Gebruikt u medicatie?

Als u bloedverdunnende medicijnen gebruikt, zoals Ascal, medicijnen tegen trombose, aspirine, meld dit dan aan uw behandelend arts. Het kan zijn dat u met deze medicijnen moet stoppen.

Uw arts zal laten weten wanneer u moet stoppen en wanneer u het gebruik weer kunt hervatten.

Dag van het onderzoek

Voor dit onderzoek is het belangrijk dat u nuchter bent. Dit betekent dat u 2 uur voor de biopsie niet meer mag eten of drinken. De medicijnen die u op doktersvoorschrift gebruikt, mag u met een beetje water innemen.

Op de afgesproken tijd meldt u zich in het ziekenhuis bij de Centrale balie in de Centrale hal. Een gastheer/gastvrouw brengt u naar de verpleegafdeling. Daar wijst een verpleegkundige u een bed toe. Voor het onderzoek krijgt u een operatiejasje aan, trek daarnaast makkelijk zittende kleding aan (bijv. jogging-/pyjamabroek).

Bij de opname zal er een infuus worden geplaatst en bloed afgenomen worden om te bepalen hoe snel uw bloed stolt.  Dit is belangrijk om te weten in verband met een eventuele nabloeding, die overigens bijna nooit voorkomt.

De verpleegkundigen van de verpleegafdeling brengen u in uw bed naar de behandelkamer op de röntgenafdeling.

Verloop van het onderzoek

De CT-laborant begeleidt u naar de onderzoekskamer. Eerst krijgt u de uitleg over het onderzoek en is er de mogelijkheid om vragen te stellen. Dan neemt u plaats op de onderzoekstafel en maken wij een overzichtsscan. De houding is afhankelijk van de plek waar het biopt afgenomen wordt.
De overzichtsscan is bedoeld om te bepalen waar de biopsie plaatsvindt. Een biopsie is het wegnemen van een stukje weefsel (biopt).

Na de ontsmetting van uw huid met alcohol krijgt u een operatiedoek (speciale steriele doek met opening) over u heen. De biopsieplaats wordt verdoofd met een verdovingsmiddel (lidocaïne). Dit prikje kan wat vervelend en soms koud of branderig aanvoelen.

Klein sneetje

Nadat de verdoving is ingewerkt, maakt de radioloog een klein sneetje in uw huid, zodat de biopsienaald makkelijker kan worden ingebracht. De huid is goed te verdoven, longvlies en botvlies kunnen niet verdoofd worden. Dat kan de biopsie een wat vervelend gevoel geven. De pijn varieert van ‘nauwelijks iets gevoeld’ tot ‘pijnlijk’.

Tijdens de biopsie kan de radioloog u aanwijzingen geven over uw ademhaling. Soms moet u inademen of juist weer uitademen. Dit is afhankelijk van de plek waar het om gaat.

Om voldoende weefsel voor het stellen van een diagnose te verkrijgen, verricht de radioloog meestal via het insteekgaatje meerdere biopsieën. Het laboratorium onderzoekt de stukjes weggenomen weefsel.

Duur van het onderzoek

De radioloog voert de biopsie uit. Alles bij elkaar duurt een CT-geleide biopsie ongeveer 30 minuten. Er kan geen begeleiding aanwezig zijn bij het onderzoek.

Na het onderzoek

Als het onderzoek klaar is, gaat u terug naar de verpleegafdeling. Hier moet u nog twee uur in bed blijven liggen, waarvan twee uur liggend op de biopsieplek. Wanneer dit niet mogelijk is, wordt er een zandzakje op de biopsieplek gelegd om de kans op een eventuele nabloeding te verkleinen. Het kan zijn dat er na verloop van tijd een controle röntgenfoto gemaakt dient te worden, dit hoort u van de radioloog na het onderzoek. Na 2 uur bedrust mag u mobiliseren en als dit goed gaat mag u naar huis.

Als de verdoving is uitgewerkt, kunt u een beurs gevoel hebben (blauwe plek). Dit is een normaal verschijnsel. U kunt in overleg met de zaalarts iets tegen de pijn krijgen. Als de klachten aanhouden of toenemen, moet u dit melden aan een verpleegkundige of uw arts. Regelmatig meten verpleegkundigen uw bloeddruk om een eventuele nabloeding uit te sluiten.

Naar huis

Afhankelijk van het te biopteren gebied:

  • Longbiopsie: 2 uur bedrust, eventueel controle foto, mobiliseren, naar huis (totaal na +/- 3 uur naar huis)
  • Botbiopsie: 2 uur bedrust, mobiliseren, naar huis (totaal +/- 2.5 uur)
  • Lymfeklierbiopsie: 2 uur bedrust, mobiliseren, naar huis (totaal +/- 2.5 uur)
  • Anders: 2 uur bedrust, mobiliseren, naar huis (totaal +/- 2.5 uur).

U mag niet zelf naar huis rijden.

Wanneer de prikplaats pijnlijk is, kunt u een pijnstiller nemen, bijvoorbeeld paracetamol. We raden u aan geen aspirine te nemen, omdat hierdoor een grotere kans op bloedingen ontstaat.
Wanneer in de loop van de dag of avond een grote zwelling ontstaat, moet u contact opnemen met uw huisarts.
Als de prikplaats bloedt, druk dan eerst 10 tot 15 minuten op de prikplaats. Blijft de prikplaats bloeden, neem dan contact op met uw huisarts.
Voelt de prikplaats na 2 tot 3 dagen rood en warm aan en krijgt u koorts, neem dan contact op met uw huisarts.

Uitslag van het onderzoek

De patholoog in het laboratorium beoordeelt het materiaal en legt zijn bevindingen in een schriftelijk verslag vast. Dit kan enige tijd duren, +/- 5 werkdagen. U krijgt de uitslag van uw behandelend arts.

Contact

Heeft u nog vragen, dan kunt u bellen met de locatie waar u onder behandeling bent:

Zwolle

Radiologie (088) 424 28 82 (bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 8.00 tot 17.00 uur)

Meppel

Radiologie (088) 624 96 39 (bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 8.00 tot 16.30 uur)

Kunt u niet komen? Laat het ons snel weten, dan maken wij een nieuwe afspraak.

Laatst gewijzigd 19 januari 2023 / 8532