Naar huis na een (kijk)operatie aan de stembanden Naar huis na een (kijk)operatie aan de stembanden
- Isala
- Patiëntenfolders
- 8538-Naar huis na (kijk)operatie stembanden
Bij een operatie aan de stembanden probeert de keel-, neus- en oorarts (KNO-arts) afwijkingen zoals een cyste of poliep te verwijderen. Hier leest u meer over de nazorg thuis na de operatie.
Na de operatie
Na de operatie gaat u voor korte tijd (1 à 2 uur) naar de uitslaapkamer. Als u voldoende bij kennis bent en als de controles van bloeddruk en ademhaling in orde zijn, gaat u terug naar de verpleegafdeling. Daar controleert de verpleegkundige (ook) uw polsslag en bloeddruk.
Direct tot één week na de operatie
Naar huis
Uw operatie gebeurt in dagbehandeling. Dit betekent dat u dezelfde dag nog naar huis mag, tenzij het nodig is om een nacht in het ziekenhuis te blijven.
Wij raden aan om de eerste nacht na de operatie niet alleen thuis te zijn.
Door het inbrengen van de operatiebuis in de keel, kunt u nog wat keel- of slikklachten ervaren. Dit gaat vanzelf over.
Weer thuis
Om de slagingskans van de operatie te vergroten, is het belangrijk dat de eerste weken na de operatie de nazorg op de juiste manier verloopt:
Stemrust
Bij een stemverbeterende operatie, adviseren wij u stemrust. Dit betekent dat u een aantal dagen niet mag praten. Hoe lang de stemrust geldt, hangt af van de grootte van het wondbed. Het varieert van 2 tot 5 dagen na de operatie. Als er alleen wat weefsel is weggehaald, krijgt u meestal geen advies voor stemrust na de operatie. De KNO-arts bespreekt dit met u.
Eten en drinken
U kunt na de operatie gewoon eten en drinken. Doordat tijdens de operatie een mondspreider is gebruikt, kan uw tong na het onderzoek gevoelig zijn.
Na één week
Naar de polikliniek
Als alles er goed uit ziet, wordt er een vervolgafspraak op de polikliniek gemaakt 1-2 weken na de operatie voor beoordeling van het eindresultaat en de uitslag van het weefselonderzoek.
Pijnbestrijding
De pijn na een operatie aan de stembanden valt over het algemeen mee en vaak is paracetamol voldoende als pijnstiller. Hiervan mag u er 4x 1000 mg (= 2 tabletten á 500 mg per keer) per dag innemen. Als dit niet voldoende is, kunt u daarbij nog 3x 400 mg ibuprofen innemen. Beide zijn zonder recept verkrijgbaar bij een apotheek of drogist.
Wanneer u de pijnstillers regelmatig inneemt, dan bouwt u een spiegel in uw bloed op en dat werkt beter tegen de pijn. Wij adviseren om iedere 6 uur 2 tabletten paracetamol in te nemen en eventueel daarbij nog iedere 8 uur ibuprofen. Als u ondanks paracetamol en ibuprofen nog pijn heeft, neem dan contact op met de polikliniek KNO voor aanvullende pijnstilling of adviezen.
Wanneer moet u contact opnemen met het ziekenhuis?
Gebit
Voor de operatie hebben wij met u besproken wat de staat van uw gebit is. Omdat de operatiebuis langs de tandenrij naar binnen wordt gebracht, kan er tandletsel ontstaan. Als u dit later na de narcose merkt, willen wij u vragen contact met ons op te nemen.
Contact
Heeft u nog vragen, dan kunt u bellen met:
Keel-, neus- en oorheelkunde
088 624 23 84 (bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 17.00 uur)
088 624 50 00 (bij spoed na 17.00 uur en in het weekend)