Contact
  1. 8539-Naar huis na in- en uitwendige neuscorrectie

U bent onlangs aan uw neus geopereerd. Hier leest u meer over de nazorg thuis na de operatie.

Na de operatie

Direct tot één week na de operatie

Naar huis

Uw operatie gebeurt in dagbehandeling. Dit betekent dat u dezelfde dag nog naar huis mag, tenzij het nodig is om een nacht in het ziekenhuis te blijven.
Wij raden aan om de eerste nacht na de operatie niet alleen thuis te zijn.

Zwelling

Omdat het bot van de benige neusbrug vaak gebroken wordt, treedt er vaak een zwelling van beide oogleden op gedurende de eerste uren/ dagen na de operatie. Ook ontstaan er vaak blauwe plekken (haematomen) naast de neus en rondom de ogen. De zwelling in het gezicht kan meerdere dagen blijven.

Naar de polikliniek

Een doktersassistente verwijdert de tampons op de polikliniek. Vaak bloedt het kortdurend na, hou daar rekening mee. De KNO-arts controleert het operatiegebied op een eventuele nabloeding en op de stand en zwelling van het neustussenschot. Soms hoopt zich bloed op tussen de slijmbladen van het neustussenschot en omdat dat tot een infectie kan leiden, moet dit weggehaald worden. Mocht dit bij u het geval zijn, dan legt uw arts dit uit op de polikliniek.

Neusspoelen

Na het verwijderen van de tampons gaat u thuis uw neus voorzichtig spoelen met zoutwateroplossing. Dit maakt de neus vrij van korstjes en bloed en bevordert daarmee de genezing. Omdat de pleisters en neuskap op de neus blijven en er ook vaak kleine gaasstrookjes hoog in het neusdak blijven, kan het spoelen de eerste week lastig zijn. U krijgt spoelinstructies mee van de assistente.

Antibiotica en zalf

Meestal krijgt u gedurende de eerste week een antibioticumkuur mee. Daarnaast adviseren wij zalf te smeren op het wondgebied onder de neus en aan de rand van beide neusgaten totdat alle korstjes weg zijn en de hechtingen zijn opgelost. U mag de zalf op de wondjes de eerste 2 weken 3x per dag gebruiken. Beide krijgt u op recept mee.

Rust

Meestal adviseren wij één week rustig aan te doen met betrekking tot werk en huishoudelijke taken, zowel vanwege de operatie als de gegeven narcose. Ook adviseren wij contactsporten gedurende zes weken niet te beoefenen.

Pijnbestrijding

De pijn na een in- en uitwendige neus correctie, kan behoorlijk zijn. Wij adviseren te starten met paracetamol; hiervan mag u er 4x 1000 mg (= 2 tabletten á 500 mg per keer) per dag innemen. Als dit niet voldoende is, kunt u daarbij nog 3x 400 mg ibuprofen innemen. Beide zijn zonder recept verkrijgbaar bij een apotheek of drogist.

Wanneer u de pijnstillers regelmatig inneemt, dan bouwt u een spiegel in uw bloed op en dat werkt beter tegen de pijn. Wij adviseren om iedere 6 uur 2 tabletten paracetamol in te nemen en eventueel daarbij nog iedere 8 uur ibuprofen. Als u ondanks paracetamol en ibuprofen nog pijn heeft, neem dan contact op met de polikliniek KNO voor aanvullende pijnstilling of adviezen. gebruikt u voor een langere tijd ibuprofen of diclofenac? Dan adviseren wij hierbij maagbeschermers (omeprazol) bij te gebruiken.

Na één week

Naar de polikliniek

Na één week komt u terug op de polikliniek voor het verwijderen van de pleisters, de neuskap en de gaasstroken hoog uit de neus. Daarna wordt u geadviseerd om door te gaan met 3 á 4x per dag de neus te spoelen met zoutwateroplossing. Dit maakt de neus vrij van korstjes en bloed en bevordert daarmee de genezing.

Resultaat

Na de operatie voelt de neus stuk en gezwollen en is vaak het gevoel uit de huid van de neus grotendeels verdwenen. Over het algemeen komt dit weer terug, maar dit kan erg lang duren (6 weken tot 6 maanden). Slechts zelden blijft er een klein deel van de huid van de neuspunt gevoelloos.

De operatie heeft ook het doel de stand van uw neus te veranderen. Het resultaat kan echter tegenvallen, zowel op korte als langere termijn. De KNO-arts controleert de stand van uw neus, maar mocht u zelf problemen ervaren, geef dit dan aan.

Als alles er goed uit ziet, wordt er een vervolgafspraak op de polikliniek gemaakt voor 3 maanden na de operatie voor beoordeling van het eindresultaat.

Wanneer moet u contact opnemen met het ziekenhuis?

Als u last krijgt van de volgende klachten is het belangrijk dat u contact met ons opneemt:

Nabloeding

Na een in- en uitwendige neuscorrectie verliest u altijd wat bloed uit uw neus. De wond is nog open en het slijmvlies moet nog genezen. Vaak zijn de tampons voldoende om dit bloed op te vangen. Bij het aanraken van de tampons of door druk op de neus te zetten (bijvoorbeeld tijdens het niezen) kan er wat bloed ontsnappen uit de tampon. Dit is niet erg.

Bij een nabloeding verliest u veel meer bloed. Er loopt dan echt een spoor bloed langs de tampon uit de neus. Neem contact op met het ziekenhuis als er bloed langs de tampons blijft komen. Vaak is het plaatsen van nieuwe tampons voldoende om het bloeden te stoppen. Heel soms moet een patiënt voor de tweede keer onder narcose gebracht worden.

Tamponverlies

Het komt bijna nooit voor, maar u zou de tampons uit de neus kunnen verliezen, bijvoorbeeld door te niezen. Neem dan contact op met de polikliniek Keel-, neus- en oorheelkunde.

Infectie

Als u vermoedt dat u een infectie heeft. Dit merkt u meestal doordat er pus uit uw neus komt. Dit kan bijvoorbeeld optreden onderaan de neus bij de neusgaten. Ook kunt u last krijgen van koorts of kloppende pijn.

Contact

Heeft u nog vragen, dan kunt u bellen met:

Keel-, neus- en oorheelkunde

088 624 23 84 (bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 17.00 uur)
088 624 50 00 (bij spoed na 17.00 uur en in het weekend)

Laatst gewijzigd 13 december 2022 / 8539