Contact
  1. 8572-Starten met een insulinepomp of continu glucosesensor

U gaat starten met een insulinepomp of gaat een vervangende insulinepomp krijgen.
In deze folder leest u meer over het starten met een insulinepomp. En hoe u zich moet voorbereiden op het gebruik van de pomp. Leest u deze folder goed door voordat u start met de pomp.

Hoe kiest u een pomp?

Uw diabetesverpleegkundige gaat u wegwijs maken in de verschillende mogelijkheden en kijkt met u welk type insulinepomp het meest geschikt is. Een pomp kiest u voor vier jaar.
Nadat u een keuze heeft gemaakt zal uw diabetesverpleegkunde via uw diabetes hulpmiddelen leverancier (Mediq of Bosman) de insulinepomp en toebehoren bestellen. Mediq of Bosman geeft de aanvraag door aan uw zorgverzekeraar. Wanneer deze akkoord gaat, gaat de aanvraag door naar leverancier van de pomp en/of sensor. Daarom kan het zijn dat u nog enige tijd moet wachten tot alle hulpmiddelen bij u thuis zijn geleverd.

Wanneer krijg ik mijn pomp geleverd?

Uw leverancier kan u vertellen wanneer uw insulinepomp en toebehoren thuis worden geleverd. Neem zo nodig contact met hen op. Wacht tot u uw insulinepomp en toebehoren thuis heeft ontvangen. De insulinepomp en toebehoren hebt u nodig om deel te kunnen nemen aan de ziekenhuisinstructie / thuisinstructie.

Pompinstructie digitaal, thuis of in het ziekenhuis

Om uw insulinepomp goed te kunnen bedienen ontvangt u een pompinstructie. Deze pompinstructie krijgt u door de firma van de betreffende pomp gegeven en is verplicht.
In overleg met uw diabetesverpleegkundige spreekt u af in welke vorm u deze instructie gaat ontvangen.

Digitaal of thuisinstructie

Dit kan digitaal via beeldbellen of de instructeur komt bij u thuis. Als u heeft gekozen voor een thuisinstructie en u uw pomp thuis heeft ontvangen, dan neemt de firma contact met u op voor het inplannen van de instructie. Neem contact op met secretariaat van het Diabetescentrum (088 – 624 23 29) zodra u deze afspraak heeft gepland. Het secretariaat kan dan de verdere afspraken met u inplannen.

Instructie in ziekenhuis, individueel of in een groep

Ook kunt u de instructie in het ziekenhuis volgen waar zowel de instructeur van de firma als de diabetesverpleegkundige bij aansluit. Zodra u de hulpmiddelen in huis heeft of bekend is wanneer u deze hulpmiddelen ontvangt, neemt u contact op met ons secretariaat voor het inplannen van een instructie.

Tot slot is het mogelijk om in het ziekenhuis gezamenlijk in een groep met meerdere pompgebruikers de instructie te volgen. Ook hier schuift zowel de instructeur als de diabetesverpleegkundige aan.
Heeft u gekozen voor een ziekenhuisinstructie, neem dan contact op met het secretariaat van het diabetescentrum: 088-6242329. Het secretariaat zal dan de nodige afspraken plannen.

Aanvullende instructie bij CGM

Indien u een continu glucose sensor gaat gebruiken, betreffende Dexcom G6, Guardian 4 of FreeStyle Libre 3, dan ontvangt u een aanvullende instructie van de betreffende firma.

Stapt u over van een FGM (FreeStyle Libre 2) naar een CGM?

Dan is het mogelijk dat u enkele weken moet wachten tot u deze hulpmiddelen in huis heeft. Vraag aan uw hulpmiddelen leverancier (Mediq of Bosman) wanneer u deze hulpmiddelen ontvangt. Dit hangt af van uw kwartaalleveringen.

Gebruikt u zowel een insulinepomp als een CGM?

Dan kan het zijn dat u beide hulpmiddelen niet op hetzelfde geleverd krijgt.
Het is mogelijk om eerst met uw insulinepomp te starten en op een later moment met CGM.
Vraag bij uw leverancier na wanneer uw hulpmiddelen geleverd worden. Zodat hier bij het plannen van de pomp-/sensorinstructie door het secretariaat rekening mee gehouden wordt.

Voorbereiding gebruik insulinepomp

Voordat u kunt starten met uw insulinepomp, zijn deze voorbereidingen nodig:

  • Haal de insulinepomp voor de instructie alvast uit de doos. De pomp kunt u alvast van een batterij voorzien of opladen.
  • Als het lukt, graag alvast de taal, tijd en datum alvast instellen.
  • Controleer of u alle nodige pomptoebehoren heeft ontvangen. Neem direct contact op met uw pompleverancier als er onderdelen ontbreken.
  • Alles compleet en instructie gepland? Neem contact op met het secretariaat om een startweek in te plannen. Deze startweek is na de instructie.
  • Neem de pomp en alle pomptoebehoren mee op de eerste dag van de startweek. Op deze dag krijgt u de pomp aangesloten. Dat wil zeggen: insulinepomp, infusiesets of pods, reservoirs, batterijen, bijbehorende glucosemeter en/of sensor en eventueel draagmateriaal.
  • Stapt u over van insulinepentherapie? Dan spuit u 50% van uw langwerkende insuline de dag voordat u start met uw insulinepomp.
  • Controleer of u kortwerkende insuline in huis heeft: 3.0 ml patronen of 1.6 ml pumpcart patronen. Dit hangt af van het type insulinepomp dat u heeft.
  • Gaat u gebruik maken van CGM? Controleer dan of u het volgende in huis heeft en zorgt u dat het klaar is voor gebruik:
    • Dexcom G6: Dexcom G6 Starter Kit. U hoeft geen verdere voorbereidingen te doen.
    • FSL3: Per stuk verpakte sensoren, 7 stuks. U hoeft geen verdere voorbereidingen te doen.
    • Guardian 4: Guardian Link transmitter Kit en guardian 4 sensoren. De transmitter moet vooraf aan de instructie worden opgeladen. De transmitter plaatst u op de oplader, zoals hieronder afgebeeld. Opladen duurt ca 30 minuten.

          

  • Bereid u goed voor door het ontvangen instructiemateriaal goed door te lezen.
Heeft u vragen over de pompinstructies? Bespreek uw vragen of onduidelijkheden op tijd met het secretariaat of uw diabetesverpleegkundige.

De startweek

Is dit uw eerste insulinepomp? Dan plannen wij samen met u een startweek in. Deze doen wij nadat u de instructie gekregen heeft.
Deze startweek bestaat uit een aantal afspraken. U bezoekt in deze week het ziekenhuis en heeft telefonische afspraken met een diabetesverpleegkundige.
Tijdens deze afspraken bespreekt de verpleegkundige de pompinstellingen met u. Ook kijken wij of er nog wijzigingen nodig zijn.
Wij raden u aan om tijdens deze startweek een zo normaal mogelijk dagritme te hebben en niet intensief te sporten.

Bent u al een bestaande gebruiker? En krijgt u een vervangende insulinepomp? Dan kan u in overleg met uw diabetesverpleegkundige na de pompinstructie direct starten met uw nieuwe insulinepomp. Wij raden u aan om na deze pompinstructie op korte termijn een afspraak te plannen met uw diabetesverpleegkundige. U kunt dan bespreken hoe het gaat. Een volledige startweek is dan niet nodig.

Contactgegevens leveranciers insulinepompen/sensoren

  • Medtronic CareLink® assist (Medtronic / Guardian): 0800 3422 338
  • Abbott diabetes care® (FSL2 en FSL3): 0800 0228 828
  • Roche Diabetes Care (Accu-Chek): 0800 0220 585
  • Ypsomed (Ypsopump): 0800 9776633
  • Insulet (Omnipod): 0800 0229512
  • Medtrum (TouchCare Nano): Bosman 088- 9955898 en Mediq: 088- 888 94 50
  • Dexcom G6 Technical Support: 0800 0201 986
  • Vital Aire (Tandem T:slim): 088 250 35 00
  • Kaleido Care NL: 0800 19 10

Contactgegevens hulpmiddelen leverancier

  • Mediq Direct Diabetes: 088 888 9450
  • Bosman: 0800 - 0662

Contact

Zwolle, Kampen of Heerde

Diabetescentrum
088 624 23 29 (bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 8.30 tot 17.00 uur)

Meppel, Steenwijk

Diabetescentrum
088 624 45 45 (bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 8.00 tot 16.30 uur)

Kunt u niet komen? Laat het ons snel weten, dan maken wij een nieuwe afspraak.

Laatst gewijzigd 29 maart 2024 / 8572