Contact
  1. 8607-Thuis vernevelen van een zoutoplossing

U heeft binnenkort een afspraak op de Longfunctieafdeling. Om te onderzoeken of het thuis vernevelen u kan helpen. Vernevelen betekent het verspreiden van kleine druppeltjes zoutwater. Door deze druppeltjes in te ademen, kunt u makkelijker slijm ophoesten. Aan het zoutwater kunnen ook medicijnen worden toegevoegd. In deze folder leest u hoe u zich moet voorbereiden.

Hoe bereidt u zich voor op de afspraak op de Longfunctieafdeling?

  • U hoeft voor de behandeling NIET te stoppen met uw longmedicijnen.
  • Verder is er geen voorbereiding nodig.

Hoe gaat de behandeling in zijn werk?

U krijgt eerst een longfunctieonderzoek. Dit onderzoek doet een longfunctieanalist. Het is een kort onderzoek. Het bestaat uit een aantal ademhalingsoefeningen. De longfunctieanalist controleert hoe goed uw longen werken.

Hierna krijgt u uitleg over hoe u door een vernevelsetje moet ademen. U krijgt een mondstukje in de mond. Hierdoor ademt u 10 tot 15 minuten rustig in en uit. Iedere keer als u inademt, wordt de zoutoplossing verneveld.

Het vernevelen gebeurt met hypertoonzout. De behandeling wordt gedaan met een vernevelapparaat. Dit vernevelapparaat verspreidt de waterdruppeltjes, eventueel samen met de medicijnen. Zo kunt u de druppeltjes zoutwater samen met de medicijnen inademen.
Na het vernevelen kunt u uw mond spoelen met water.

Wat kan er tijdens de behandeling gebeuren?

Tijdens de behandeling kunt u benauwder worden door het vernevelen. Als dit gebeurt, wordt de verneveling gestopt. U krijgt dan het medicijn Salbutamol via een pufje. Het duurt ongeveer 15 minuten voordat Salbutamol werkt. Bent u daarna niet meer benauwd, dan mag u naar huis. 

Hoe gaat het verder na de behandeling?

U krijgt een afspraak met de longarts. Met deze arts bespreekt u of u wel of niet thuis gaat vernevelen met de zoutoplossing, eventueel met een medicijn. Zo ja, dan wordt er een vernevelapparaat voor u besteld. U krijgt dan een uitleg van het bedrijf dat het apparaat levert over hoe u het moet gebruiken.

Contact

Heeft u nog vragen, neem dan contact met ons op:

Longgeneeskunde

088 624 24 56 (bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 17.00 uur)

Laatst gewijzigd 7 november 2023 / 8607