Spermaonderzoek Spermaonderzoek
- Isala
- Patiëntenfolders
- 8660-Spermaonderzoek
Spermaonderzoek wordt gedaan om te kijken naar de kwaliteit van het sperma en daarmee de vruchtbaarheid. Ook kan het onderzoek gedaan worden om te controleren of een sterilisatie gelukt is. In deze folder leest u hoe u sperma op de juiste manier opvangt en inlevert.
Basale semenanalyse
Bij dit onderzoek bekijken wij:
- de hoeveelheid sperma
- het aantal zaadcellen per milliliter
- de beweeglijkheid van de zaadcellen
Als het nodig is, dan bekijken wij ook:
- het aantal witte bloedlichaampjes
- de aanwezigheid van antistoffen tegen zaadcellen
- de zuurgraad van het sperma
Controle na sterilisatie (vasectomie)
Bij dit onderzoek bekijken wij of er nog zaadcellen aanwezig zijn. Zo kunnen wij bepalen of de sterilisatie gelukt is. Het onderzoek doen wij minimaal 3 maanden na uw operatie én nadat u minimaal 20 zaadlozingen heeft gehad.
Afspraak maken
U kunt zelf een afspraak maken via de website www.mijnisala.nl
Volg de stappen hieronder precies op. Als u dat niet doet, dan kunnen wij het sperma niet of niet goed beoordelen. Dan moet het onderzoek opnieuw.
Voorbereiding
Hoe bereidt u zich voor?
U mag 2 tot 3 dagen voorafgaand aan het onderzoek, nog een zaadlozing hebben. Daarna niet meer, totdat u sperma moet opvangen voor het onderzoek. Alleen zo is uw sperma geschikt voor onderzoek.
Wanneer neemt u contact op met uw arts?
- Als u koorts heeft gehad (38 graden of hoger).
- Als u medicijnen gaat gebruiken, waarvan uw arts niet op de hoogte is.
Dit kan namelijk invloed hebben op de kwaliteit van de zaadcellen en dat heeft misschien weer gevolgen voor het resultaat van het onderzoek. Het kan dan beter zijn om het onderzoek uit te stellen.
Schoon potje ophalen
Gebruik alléén het potje van het fertiliteitslaboratorium voor het opvangen van sperma. Het potje is namelijk op een speciale manier schoongemaakt (is steriel) en van speciaal materiaal gemaakt. U kunt het potje ophalen tijdens kantooruren bij:
Fertiliteitscentrum
Dokter Spanjaardweg 29
gebouw B (2e verdieping)
8025 BT Zwolle
Het kan ook zijn dat uw (huis)arts een potje meegeeft na uw sterilisatie.
Hoe vangt u sperma op?
- Het potje is steriel. Maak het potje daarom nooit zelf schoon en spoel het niet om, voordat u het sperma erin opvangt.
- Was vooraf uw penis en eikel met water. Gebruik geen zeep en droog goed af.
- Breng daarna het potje eerst op lichaamstemperatuur. Houd het potje bijvoorbeeld een minuut in uw hand. Plotselinge kou is namelijk schadelijk voor het sperma.
- Sperma dat je krijgt door jezelf met de hand te bevredigen, is het meest geschikt. Vang sperma niet op in een condoom. Omdat in condooms vaak zaaddodende stoffen zitten.
- Vang alle sperma op in het potje.
- Heeft u niet alle sperma opgevangen? Geef het dan aan op het formulier ‘Inleveren sperma’.
- Doe de deksel van het potje goed dicht.
- Controleer of uw naam en geboortedatum op het potje staan.
Hoe levert u het potje met sperma in?
- Vul het formulier 'inleveren sperma' in.
- Vervoer het potje rechtop en zoveel mogelijk op lichaamstemperatuur. Bijvoorbeeld in de binnenzak van uw jas. Het is slecht voor de kwaliteit van uw sperma als het te koud (kouder dan 20 graden) of te warm (warmer dan lichaamstemperatuur) wordt vervoerd.
- Lever het sperma uiterlijk 1 uur na uw zaadlozing in bij het fertiliteitslaboratorium van Isala in Zwolle.
- Heeft u een langere reistijd naar het ziekenhuis? Dan kunt u ook terecht in een speciale ruimte van het Fertiliteitscentrum. U kunt dan daar uw sperma produceren.
- Neem het volgende mee naar het fertiliteitslaboratorium:
- uw paspoort, rijbewijs of identiteitskaart
- het aanvraagformulier
- het formulier 'Inleveren sperma'
- het potje met sperma
Uitslag van het onderzoek
U krijgt de uitslag van het onderzoek van uw (huis-)arts.
Formulier 'Inleveren sperma'
Vul het formulier in en neem het mee als u uw sperma inlevert bij het fertiliteitslaboratorium. Uw arts heeft deze gegevens namelijk nodig om de uitslagen te kunnen beoordelen.
Onderzoek met overgebleven sperma
Sperma dat na spermaonderzoek overblijft (overgebleven lichaamsmateriaal), kunnen we weer gebruiken voor ander onderzoek. Bijvoorbeeld als testmateriaal om zo een bepaalde aanpak of techniek te kunnen verbeteren. Maar bijvoorbeeld ook om vast te stellen dat de door ons gebruikte hulpmiddelen veilig en goed zijn. Wij houden ons hierbij altijd aan de wettelijke regels, zoals de Embryowet. Maar ook aan de regels vanuit beroepsverenigingen, zoals de Code Goed Gebruik. Wij vernietigen altijd het overgebleven lichaamsmateriaal na gebruik.
Het gaat niet om wetenschappelijk onderzoek
Als het overgebleven lichaamsmateriaal voor wetenschappelijk onderzoek wordt gebruikt, vragen wij altijd eerst om uw schriftelijke toestemming. Dat doen wij pas, nadat wij u hebben geïnformeerd over het wetenschappelijk onderzoek zelf.
Wilt u niet dat wij uw lichaamsmateriaal gebruiken?
Dat kan; geef het dan gerust aan bij uw zorgverlener.
Contact
Zwolle
Fertiliteitscentrum
088 624 52 24 (bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 16.00 uur)