Contact
  1. 8685-Psychologische screening bij een fertiliteitsbehandeling

U heeft een kinderwens en bent door de fertiliteitarts doorgestuurd naar de psycholoog van de afdeling Medische psychologie voor psychologische screening. Deze folder is er om u te informeren over de screening als onderdeel van uw fertiliteitsbehandeling.

Psychologische screening

Een psychologische screening komt misschien als een verrassing, want wat heeft een medisch psycholoog te maken met een fertiliteitstraject? Elke (alleenstaande) wensouder die zich meldt bij de fertiliteitsafdeling van Isala komt voor intake bij een fertiliteitsarts. Tijdens de intake bepaalt de arts of medebeoordeling door een psycholoog gewenst is. De psycholoog nodigt u schriftelijk of telefonisch uit voor een afspraak.

De psychologische screening is heel belangrijk voor de voorbereiding op een fertiliteitsbehandeling. Het doel is niet de geschiktheid als ouder(s) te beoordelen, maar om te ondersteunen bij het begrijpen en omgaan met de emotionele kanten van vruchtbaarheidsbehandelingen. Dit proces helpt niet alleen om eventuele zorgen of angsten vast te stellen of te bespreken. Het biedt ook de kans om hier mee om te leren gaan.

Wat kunt  u verwachten van de psychologische screening?

Het intakegesprek

Een ervaren psycholoog  heeft een  open en eerlijk gesprek met u om meer te weten te komen over waarom u de vruchtbaarheidsbehandeling begint. En over uw emotionele  gevoelens en eventuele eerdere ervaringen op dit gebied. Het intakegesprek duurt ongeveer een uur. 

Na het intakegesprek

Na het intakegesprek kan het zijn dat de psycholoog meer onderzoek wil doen. Bijvoorbeeld een psychodiagnostisch onderzoek. Voor dit onderzoek plannen we een nieuwe afspraak met u in bij de afdeling Medische psychologie. Is meer onderzoek niet nodig, dan bespreekt de psycholoog de informatie en resultaten uit het intakegesprek in het maandelijks overleg met het fertiliteitsteam.

Psychodiagnostisch onderzoek

Bij een psychodiagnostisch onderzoek worden vragenlijsten afgenomen om meer zicht te krijgen op uw persoonlijkheid en uw 'copingstijl'. Copingstijl betekent: de manier waarop u geneigd bent om te gaan met stressvolle omstandigheden en tegenslagen. Het effect dat een probleem op u heeft, wordt voor het grootste deel bepaald door de copingstijl en de manier waarop u reageert. Deze tests zijn niet bedoeld om te beoordelen. Ze helpen ons om beter aan te sluiten bij uw behoeften. We plannen hiervoor een nieuwe afspraak met u in bij de afdeling Medische Psychologie. Mochten extra onderzoeken nodig zijn, dan bespreekt de psycholoog dat met u. Meer informatie over deze onderzoeken vindt u in de folder Medische psychologie.

Het multidisciplinair overleg

De psycholoog bespreekt de informatie en resultaten uit het intakegesprek (en eventueel het psychodiagnostisch onderzoek) in het maandelijks overleg met het fertiliteitsteam.

Het fertiliteitsteam bestaat uit gynaecologen, klinisch embryologen, fertiliteitsartsen, verpleegkundigen, psychologen en medisch maatschappelijk werker. Het doel van een multidisciplinair overleg is om met verschillende zorgafdelingen de uitkomsten van gesprekken, onderzoeken, behandelingen met elkaar te bespreken en de beste zorg te bepalen die bij een patiënt past. De fertiliteitsarts bespreekt de uitkomsten van dit overleg met u.

Contact

Heeft u nog vragen, dan kunt u bellen met de locatie waar u onder behandeling bent.

Zwolle
Meppel
Medische psychologie
088 624 52 86 (bereikbaar maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 17.00 uur)

Kunt u niet komen? Laat het ons dan snel weten, dan maken wij een nieuwe afspraak.

Laatst gewijzigd 20 maart 2024 / 8685

Gerelateerde folders