Contact
  1. 8694-Kinderfysiotherapie: zenuwletsel van de plexus brachialis bij een baby (OPBL, Erbse parese)

Uw baby beweegt zijn of haar armpje minder goed. Dit komt doordat er tijdens de geboorte te veel rek is ontstaan op de zenuwen naar de arm. Dit wordt een obstetrisch plexus brachialis letsel (OPBL) genoemd. In deze folder leest u meer over dit letsel en over de behandeling.

Wat is de plexus brachialis?

De plexus brachialis is een groep zenuwen in de hals. Het is de verbinding tussen de hersenen en de spieren en huid van de arm. De plexus brachialis ontstaat vanuit 5 zenuwwortels uit het ruggenmerg. Zowel aan de linker- als aan de rechterkant bevindt zich een plexus brachialis. Letsel aan de plexus wordt ook wel Erbse-parese genoemd naar de neuroloog dr. Erb. Hij beschreef deze aandoening als eerste.

Wat doet de plexus brachialis?

De plexus brachialis is de verbinding tussen de hersenen en de spieren en de huid van de arm. Als uw kind zijn of haar arm wil bewegen, dan geven de hersenen via de plexus een seintje om te bewegen naar de spieren in de arm. Gevoel in de arm wordt via de plexus naar de hersenen gestuurd. Als deze plexus is beschadigd kan uw kind de arm minder goed en minder krachtig bewegen. Ook heeft hij of zij minder gevoel in de arm.

Hoe ontstaat letsel aan de plexus brachialis tijdens de geboorte?

Het letsel ontstaat als er tijdens de bevalling te veel rek op de plexus brachialis ontstaat. De kans op dit letsel is groter:

  • als de moeder een nauw bekken heeft;
  • als de schouder van de baby achter het schaambot van de moeder blijft steken. Dit komt vaker voor bij een zwaardere baby;
  • als bij de geboorte de vacuümpomp wordt gebruikt;
  • bij een stuitligging in combinatie met een laag geboortegewicht.

Hoe vaak komt letsel aan de plexus brachialis bij geboorte voor?

Dit komt voor bij 1 tot 3 kinderen per 1000 geboortes. Meestal herstelt het spontaan. Bij een klein deel van deze baby’s herstelt het niet vanzelf. Of niet genoeg. Dan is er verdere behandeling nodig.

Hoe verloopt de behandeling?

De kinderarts schakelt de kinderfysiotherapeut in. Meestal gebeurt dit de dag van de bevalling of de dag erna. De kinderfysiotherapeut zal uw kindje onderzoeken en met u bespreken wat er precies aan de hand is. Ook vertelt de kinderfysiotherapeut u hoe u uw kind het beste kunt optillen en verzorgen. Er wordt ook een afspraak met u gemaakt voor controle.

Hoe kunt u uw kindje de eerste weken optillen en verzorgen?

De nek en schouder van uw kind zijn gekneusd. De arm kan slap naast het lichaam liggen. Ook kan uw kind met zijn of haar hoofdje steeds naar dezelfde kant willen liggen. Dit noemen we een voorkeurshouding.
Uw kind kan wat huilerig of prikkelbaar zijn bij de verzorging.
Is het armpje slap? Ondersteun de arm dan tijdens het optillen en dragen.
Hieronder ziet u tips om uw kind op te tillen en te verzorgen.

Optillen

Draai uw kind eerst naar de gezonde zijde. Ondersteun, tijdens het draaien, de aangedane schouder met uw hand. Geef de aangedane arm tijdens het optillen steun met uw lichaam.


Dragen

U draagt uw kind het beste met de aangedane arm naar u toe. Zo houdt u de arm met uw eigen lichaam op de juiste plek. De aangedane arm ligt op de borst van uw kind.

Rechtop tegen uw schouder

Als u uw kind rechtop tegen u aan wilt dragen, doet u het volgende:

  • U houd 1 hand onder de billen;
  • Met uw andere arm ondersteunt u de aangedane arm. Dit doet u terwijl de elleboog van uw kindje gebogen is. Dit zorgt voor steun rondom de schouders en de bovenarm.

“niet zo…” 

 “maar zo!”

 

Slapen

Leg uw kind op de rug. Wissel zijn of haar hoofd afwisselend naar links en rechts gedraaid. Dit gaat een voorkeurshouding tegen.

Aan- en uitkleden

U kunt het beste eerst de aangedane arm in de mouw doen. En daarna de niet-aangedane arm. Bij het uitkleden doet u dit precies andersom.
Het makkelijkst zijn hemdjes en truitjes met een wijde hals of overslaghemdjes. Heeft uw kind een rompertje aan? Trek deze dan via de benen aan- en uit. Ook is het praktisch om uw kind met aankleedkussen en al om te draaien.


Spelen

Als uw kind, bijvoorbeeld in de box of op uw schoot, op de rug ligt, is het belangrijk dat de arm vrij kan bewegen. Raak de aangedane arm ook geregeld aan. Zo wordt uw kind zich meer bewust van zijn/haar arm. Kijk hierbij goed wat uw kind prettig vindt. Uw kind mag op de buik of zij liggen als u er bij bent en uw kind in de gaten houdt.

Hoe maakt u een afspraak met de kinderfysiotherapeut?

Het is belangrijk dat uw kind zo snel mogelijk gezien wordt door een kinderfysiotherapeut die ervaring heeft met zenuwletsel van de plexus brachialis. Als er nog geen afspraak is gemaakt kunt u dat doen door te bellen naar de polikliniek Kinderfysiotherapie van de Isala

Contact

Heeft u nog vragen (of wilt u een afspraak maken), dan kunt u bellen met:

Kinderfysiotherapie

088 – 624 32 24 (bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 17.00 uur)

 

Laatst gewijzigd 13 december 2024 / 8694