Psychologisch testonderzoek bij uw kind (tot 12 jaar) Psychologisch testonderzoek bij uw kind (tot 12 jaar)
- Isala
- Patiëntenfolders
- 8742-Psychologisch testonderzoek bij uw kind (tot 12 jaar)
Informatie voor ouders
Uw dochter of zoon is door de arts doorgestuurd naar de psycholoog. De psycholoog is gespecialiseerd in onderzoek en/of behandeling van kinderen en jeugdigen. Er is in overleg met u afgesproken een psychologisch testonderzoek te doen bij uw kind. In deze folder kunt u lezen wat een psychologisch onderzoek is, hoe u uw kind daarop kunt voorbereiden en wat er tijdens en na het onderzoek gebeurt.
Wat is een psychologisch testonderzoek?
Een psychologisch testonderzoek is een bewezen en nuttig middel om klachten bij uw kind en vaardigheden van de ontwikkeling van uw kind beter te begrijpen om zo adviezen te geven voor verdere behandeling. Er wordt gebruik gemaakt van verschillende soorten testmateriaal. Er kunnen verschillende gebieden van de ontwikkeling van uw kind worden onderzocht. Het probleem waarvoor wij bij uw kind een testonderzoek doen, bepaalt welke tests worden gebruikt.
Er is een aantal psychologische onderzoeken.
Intelligentieonderzoek
Bij intelligentieonderzoek wordt gekeken naar hoe goed uw kind kan leren. Er wordt onderzocht waar uw kind goed in is en wat het moeilijker vindt. Dit onderzoek kan helpen te ontdekken wat de mogelijkheden zijn van uw kind als het gaat om intelligentie, zowel voor thuis als op school. En het maakt duidelijk waar eventueel hulp nodig is. Intelligentie gaat over of uw kind kan leren, moeilijke dingen snel begrijpt, problemen kan oplossen en zich kan aanpassen aan nieuwe situaties. U kunt hierbij denken aan: logisch denken, geheugen, creatief zijn en emotionele vaardigheden. Het is niet alleen één ding, maar een combinatie van verschillende vaardigheden waardoor uw kind goed kan reageren en doen in verschillende situaties.
Neuropsychologisch onderzoek
Bij een neuropsychologisch onderzoek ligt de nadruk op het onderzoeken van cognitieve functies zoals geheugen, concentratievermogen, ruimtelijk inzicht en planningsvermogen. Klachten op dit gebied en de gevolgen ervan worden duidelijk. Het onderzoek geeft informatie over waar de problemen vandaan komen. Daarnaast geven wij adviezen over hoe om te gaan met eventuele beperkingen.
Persoonlijkheidsonderzoek
Bij persoonlijkheidsonderzoek ligt de nadruk op het emotionele en sociale functioneren van uw kind. Inzicht in de manier van omgaan met spanningen en emoties kan helpen om de problemen beter te begrijpen. Wij kunnen daarna advies geven over behandeling of begeleiding die het beste bij uw kind past.
Wat gebeurt er tijdens een testonderzoek?
U krijgt voor uw kind een afspraak met de psychologisch medewerker die het onderzoek doet. Het onderzoek duurt één of twee dagdelen, afhankelijk van het aantal testen dat nodig is voor het onderzoek. Uw kind krijgt goede uitleg over tests en de opgaven. De uitkomsten van het onderzoek worden vergeleken met uitkomsten van leeftijdsgenoten. Het onderzoek wordt uitgevoerd op de afdeling Medische psychologie. U kunt zich melden bij de aanmeldzuil en plaatsnemen in de wachtkamer van de afdeling Medische psychologie.
Hoe kunt u als ouder(s) uw kind het beste voorbereiden?
Het is prettig als u uw kind voorbereidt op het psychologisch testonderzoek. Dit kan door uw kind erover te vertellen en deze folder samen te lezen. Verder kunt u bijvoorbeeld uitleggen dat het onderzoek wel lijkt op een dag op school. Vertel uw kind dat hij/zij steeds korte opdrachten krijgt. Ook kunt u zeggen dat het testonderzoek zeker geen toets of examen is waarvoor uw kind kan zakken of slagen. De meeste kinderen vinden het onderzoek ook leuk.
U kunt uw kind iets te eten en te drinken meegeven. Tussendoor is er een pauze. Uw kind mag zelf ook om een pauze vragen.
Als ouder bent u zelf niet aanwezig bij het onderzoek. Om uw (jonge) kind gerust te stellen, kunt u voor het onderzoek wel even mee naar de onderzoekskamer. Het is belangrijk dat uw kind op de dag van de test zo uitgerust mogelijk is.
Na het onderzoek
Na enkele weken bespreekt de psycholoog de resultaten van het onderzoek met u. Deze resultaten worden uitgewerkt in een schriftelijk verslag. Het verslag wordt digitaal verstuurd naar de verwijzend specialist en, als u akkoord gaat, ook naar de huisarts. Als ouder(s) krijgt u zelf ook een kopie thuisgestuurd. Verder wordt er advies gegeven over de behandeling. Kinderen van 12 jaar en ouder hebben recht op het lezen van het psychologisch rapport. In overleg met u en uw kind bespreken we hoe dit gebeurt.
Vertrouwelijk
De psycholoog en de psychologisch medewerker hebben een beroepsgeheim. De resultaten en informatie uit het onderzoek zijn vertrouwelijk (geheim) en mogen wij alleen met uw toestemming en die van uw kind (afhankelijk van de leeftijd) delen. Bij toestemming krijgen de verwijzer en mogelijk andere betrokken zorgverleners binnen het ziekenhuis de voor de medische behandeling noodzakelijke informatie. Voor het delen van informatie met derden (bijvoorbeeld de huisarts of school) wordt ook toestemming gevraagd.
Contact
Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen? Stel ze gerust aan de psycholoog of psychologisch medewerker.
U kunt ook contact opnemen met de afdeling:
Zwolle
Medische psychologie
088 624 5286 (bereikbaar van maandag tot en met vrijdag tussen 8.30 en 17:00 uur)