Contact
  1. 8743-Psychologisch testonderzoek voor jongeren van 12 tot 18 jaar

Je bent mét jouw ouders door de arts doorgestuurd naar de psycholoog. De psycholoog is gespecialiseerd in onderzoek en/of behandeling van kinderen en jongeren. Er is in overleg met jou en je ouders afgesproken dat er een psychologisch testonderzoek gedaan wordt. In deze folder kun je lezen wat een psychologisch testonderzoek inhoudt.

Wat is een psychologisch testonderzoek?

Een psychologisch testonderzoek is een bewezen en nuttige test om een goed beeld te krijgen waar je goed in bent en wat je misschien moeilijk vindt. De problemen waarvoor je komt, bepalen welke tests wij doen.

Wij maken gebruik van testmateriaal. Daarmee kijken we naar intelligentie, aandacht en concentratie, geheugen, planning, taalontwikkeling en sociale vaardigheden. Een psychologisch testonderzoek is geen toets of examen waarvoor je kunt slagen of zakken.

Wat gebeurt er tijdens een testonderzoek?

Je krijgt eerst een uitnodiging voor een afspraak met de psychologisch medewerker die het onderzoek uitvoert. Het onderzoek duurt meestal twee halve dagen. Dat hangt af van wat er wordt onderzocht. Tijdens het onderzoek voer je verschillende taken uit. Ook kan het zijn dat je vragen beantwoordt op de computer. Tussendoor heb je even een korte pauze. Je mag zelf ook om een pauze vragen als je die nodig hebt.

Het onderzoek gebeurt op de afdeling Medische psychologie. Je kunt je melden bij de aanmeldzuil en daarna in de wachtkamer gaan zitten van de afdeling Medische psychologie.

Na het onderzoek

Van het psychologisch testonderzoek wordt een verslag gemaakt. De psycholoog bespreekt het verslag met jou en je ouders. Ook krijg je dan advies over de behandeling. Het is goed om te weten dat kinderen vanaf 12 jaar en ouder recht hebben om te weten wat er uit het psychologisch onderzoek komt. In overleg met jou bepalen we hoe we de uitslagen bespreken.

Vervolgens wordt het psychologisch verslag digitaal verstuurd naar de arts die je doorgestuurd heeft. En als jij en je ouders akkoord zijn, gaat het verslag ook naar de huisarts. Als je ouders dat willen, kunnen zij het verslag ook krijgen. En ook jij zelf mag om een kopie vragen.

Heb je vragen?

Mocht je nog vragen hebben, dan kun je op werkdagen bellen met:

Zwolle
Medische psychologie
088 624 52 86
Je kunt ook een mail sturen naar med.psychologie@isala.nl

Laatst gewijzigd 4 november 2024 / 8743