Contact

Blaasontsteking

  1. Blaasontsteking

De blaas

De blaas ligt onder in het bekken en zorgt voor de opslag van urine. De blaas is bolvormig en elastisch. In de blaas wordt de urine verzameld, die door de nieren via de urineleiders wordt aangevoerd. Leeg is de blaas niet veel groter dan een biljartbal. Bij volwassenen kan de blaas gemiddeld 400 ml urine bevatten.
Als de blaas helemaal gevuld is, ontstaat door het oprekken van de blaaswand een prikkel om te plassen. De sluitspier van de blaas verslapt en de urine verlaat door het samentrekken van de blaasspier via de plasbuis het lichaam.

Een blaasontsteking (cystitis) is een ontsteking van het slijmvlies van de blaas. Bacteriën veroorzaken deze ontsteking. Vaak gaat het om bacteriën die in de darm leven en via de plasbuis in de blaas zijn terecht gekomen. Een blaasontsteking kan ook ontstaan door blaasstenen of door het niet goed kunnen legen van de blaas bij het plassen.

Verschijnselen

Veelvoorkomende verschijnselen zijn vaak moeten plassen en pijn tijdens het plassen. Daarnaast kunnen er ook andere verschijnselen zijn:

  • Moeilijk of niet kunnen ophouden bij aandrang.
  • Pijn in de onderbuik.
  • Bloed plassen.
  • Pijnlijke plasbuis.
  • Moeilijk kunnen plassen.
  • Branderig gevoel bij plassen.

Vrouwen hebben vaker last van een blaasontsteking dan mannen. Dit komt doordat de plasbuis bij mannen veel korter is.

De behandeling

Soms gaat een blaasontsteking vanzelf over. Als dat niet zo is, dan schrijft de huisarts meestal een antibioticakuur voor. Als de blaasontsteking vaker in een jaar terug komt, is het zinvol om een afspraak bij de uroloog te maken voor verder onderzoek.

Wanneer de antibiotica niet meer werkt, kan de ontsteking soms verdwijnen met blaasspoelingen. Als het niet goed legen van de blaas de oorzaak van de ontsteking is, is zelfkatheterisatie een manier om de blaas helemaal te legen. U leegt dan uw blaas met hulp van een flexibel slangetje. Zo kan er geen urine achterblijven in de blaas. Wanneer een blaassteen de reden van een ontsteking is, is het nodig om de blaassteen te verwijderen.

Specialisme en centra

Meer informatie

Folders