Contact
  1. 6442-Blaasontsteking

Aan de blaas kunnen afwijkingen ontstaan die tot allerlei klachten leiden. Hier vindt u informatie over blaasontsteking en de behandeling ervan.

​Blaasontsteking

De blaas dient als opslag voor urine. Het is een min of meer bolvormig, elastisch reservoir dat de urine verzamelt die vanuit de nieren via de urineleiders wordt aangevoerd. De blaas ligt onder in het bekken. Leeg is de blaas niet veel groter dan een biljartbal. Bij volwassenen kan de blaas gemiddeld 400 ml urine bevatten. Als de blaas helemaal gevuld is, ontstaat door de rekking van de blaaswand een prikkel tot plassen. De sluitspier van de blaas verslapt en de urine wordt door samentrekking van de blaasspier via de plasbuis uit het lichaam geloosd.

Een ontsteking in de blaas (blaasontsteking of cystitis) is een ontsteking van het slijmvlies van de blaas.

Klachten

De symptomen van blaasontsteking zijn: vaak kleine beetjes plassen, pijn bij het plassen en bloedverlies aan het eind van het plassen.

Oorzaken

Een blaasontsteking is meestal veroorzaakt door bacteriën uit de normale bacteriënflora van de dikke darm. Blaasontsteking komt bij vrouwen veel vaker voor dan bij mannen (deze hebben een veel kortere plasbuis). Een andere oorzaak is het niet goed kunnen legen van de blaas. Ook blaasstenen kunnen een blaasontsteking veroorzaken.

Behandeling

Voor de behandeling van de blaasontsteking krijgt u antibiotica. Wanneer u last heeft van terugkerende (recidiverende) blaasontstekingen en antibiotica geen effect meer hebben, kan de ontsteking soms verdwijnen met blaasspoelingen. Als het niet goed legen van de blaas de ontsteking veroorzaakt, kan zelfkatheterisatie een manier zijn om de blaas volledig te legen. Zo kan er geen urine achterblijven in de blaas.
Wanneer een blaassteen de blaasontsteking veroorzaakt, is het nodig de steen te verwijderen.

Contact

Heeft u nog vragen, dan kunt u bellen met de locatie waar u onder behandeling bent:

Zwolle

Urologie
088 624 27 40 (bereikbaar op maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 17.00 uur)
info.urologie@isala.nl

Kunt u niet komen? Laat het ons snel weten, dan maken wij een nieuwe afspraak.

Laatst gewijzigd 30 november 2021 / 6442

Gerelateerde folders