Contact
  1. 6441-Blaasstenen

Aan de blaas kunnen afwijkingen ontstaan die tot allerlei klachten leiden. Hier vindt u informatie over blaasstenen en de behandeling ervan.

Blaasstenen

De blaas dient als opslag voor urine. Het is een min of meer bolvormig, elastisch reservoir dat de urine verzamelt die vanuit de nieren via de urineleiders wordt aangevoerd. De blaas ligt onder in het bekken. Leeg is de blaas niet veel groter dan een biljartbal. Bij volwassenen kan de blaas gemiddeld 400 ml urine bevatten. Als de blaas helemaal gevuld is, ontstaat door de rekking van de blaaswand een prikkel tot plassen. De sluitspier van de blaas verslapt en de urine wordt door samentrekking van de blaasspier via de plasbuis uit het lichaam geloosd.

Blaasstenen zijn stenen in de blaas. Meestal zijn het nierstenen die via de urineleider in de blaas terechtkomen en zo met de plas mee naar buiten komen. Een steentje kan echter ook achterblijven in de blaas en daar gaan groeien.

Klachten

In veel gevallen merkt u niets van blaasstenen. Soms kunnen ze echter het plassen bemoeilijken. Pijn en een brandend gevoel tijdens het plassen zijn symptomen ervan. Blaasstenen kunnen ook een blaasontsteking veroorzaken. De ontsteking gaat gepaard met een branderige pijn bij het plassen, kleine hoeveelheden urine die er troebel uitzien, een onaangename lucht, koorts en een doffe pijn in de onderbuik. Een blaassteen kan als het ware helemaal doordrongen zijn van bacteriën. Als dat het geval is kan een blaasontsteking slechts genezen als de blaassteen is verwijderd.

Oorzaken

Blaasstenen bestaan, net als de meeste nierstenen, hoofdzakelijk uit calcium. Vaak is de samenstelling ervan een mengsel van verschillende kristallen, waaronder oxalaat- of urinezuur. Bij patiënten die langdurig een blaaskatheter hebben, kunnen zich kristallen afzetten rondom de katheter. Zo kan er een steen ontstaan.

Behandeling

Als de steen niet al te groot is, kan de uroloog die verwijderen via de plasbuis (lithotrypsie). Grote stenen dienen soms via een buikoperatie verwijderd te worden (sectio alta).

Contact

Heeft u nog vragen, dan kunt u bellen met de locatie waar u onder behandeling bent:

Zwolle

Urologie
088 624 27 40 (bereikbaar op maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 17.00 uur)
info.urologie@isala.nl

Kunt u niet komen? Laat het ons snel weten, dan maken wij een nieuwe afspraak.

Laatst gewijzigd 30 november 2021 / 6441