Contact
  1. 5213-Verwijdering blaasstenen via plasbuis

Informatie over de operatie

Een blaassteen of meerdere blaasstenen kan/kunnen door de uroloog door middel van een operatie via de plasbuis worden verwijderd en vergruisd. Hier informeren wij u over de voorbereiding op de operatie en over de ingreep zelf.

Voorbereiding

Vóór de operatie is het de bedoeling dat u vanaf 24.00 uur ’s nachts nuchter bent. Als u later op de dag wordt geopereerd, kunt u ’s morgens een licht ontbijt (thee en beschuit) gebruiken. Een verpleegkundige of medewerker van de afdeling Opname zal u hierover informeren.

Op de dag van opname bereidt een verpleegkundige u voor op de operatie. U krijgt een injectie met Fraxiparine om bloedstolling (trombose) te voorkomen. Deze injectie krijgt u dagelijks totdat u na de operatie weer goed in beweging bent.

Operatie

Op de dag van de operatie krijgt u ’s ochtends een tablet waarvan u wat slaperig wordt zodat u zich beter kunt ontspannen (premedicatie). Wanneer u aan de beurt bent, brengt een verpleegkundige u naar de operatiekamer. Hier ontmoet u de anesthesioloog. U heeft de anesthesioloog of één van zijn/haar collega’s gesproken tijdens het preoperatief onderzoek.

Nadat de anesthesioloog de verdoving heeft toegediend, begint de operatie. De uroloog verwijdert en vergruist de blaasstenen via een kijkertje door de plasbuis. Het komt soms voor dat de stenen te groot of te hard zijn. In dat geval verwijdert de uroloog de stenen via een snee in de onderbuik, vlak boven uw schaambeen. Via deze snee kan hij de blaas openen en de steen (of stenen) verwijderen. Meestal kan de uroloog van tevoren goed inschatten of hij de stenen via de plasbuis of via de buik kan verwijderen en zal hij dit met u vóór de operatie bespreken.

Tijdens de operatie krijgt u een katheter. De katheter is noodzakelijk om uw blaas te spoelen en gruis af te voeren.

Gemiddeld duurt de operatie een half tot één uur.

Na de operatie

Na de operatie gaat u voor korte tijd naar de uitslaapkamer (recovery). Als u weer voldoende bij kennis bent en de controles van bijvoorbeeld bloeddruk en ademhaling in orde zijn, gaat u terug naar de verpleegafdeling.

Herstel

Wanneer u weer op de verpleegafdeling bent, begint de periode van herstel. Op de operatiedag controleert de verpleegkundige regelmatig uw bloeddruk, pols en temperatuur. Ook bespreekt zij iedere dag met u de verpleegkundige zorg. Dagelijks komt de uroloog of zijn assistent bij u langs om te kijken hoe het met u gaat en om eventuele vragen te beantwoorden.

De katheter wordt één dag na de operatie verwijderd. Nadat deze katheter is verwijderd, kan een aantal dingen anders zijn dan u gewend bent:

  • U kunt ongewild wat urine verliezen.
  • Er kan nog wat bloed in uw urine voorkomen.
  • Soms kunt u niet plassen, terwijl u wel aandrang heeft.
  • Het plassen kan met kleine beetjes gaan en kan pijnlijk zijn.

Dit zijn normale verschijnselen van voorbijgaande aard. Wanneer u denkt dat het afwijkend is, waarschuwt u dan een verpleegkundige.

Om de blaas goed door te spoelen, vragen wij u om ongeveer twee liter vocht per dag drinken en als het warm weer is tweeënhalf à drie liter.

Pijn

De arts heeft met de verpleegkundige besproken welke medicijnen u krijgt tegen de pijn. Blijft u pijn houden, geeft u dat dan door aan de verpleegkundige. Zij zal u in overleg met de arts extra of andere medicijnen geven.

Ontslag

Rond de derde dag na de operatie gaat u naar huis. De verpleegkundige zal uw contactpersoon van uw ontslag op de hoogte stellen, wanneer u dat zelf niet kunt.

Na uw operatie kan het plassen nog wat pijnlijk zijn. Ook kan er nog wat bloed en/of gruis in de urine voorkomen. Wanneer uw behandelend uroloog het noodzakelijk vindt, zal hij u antibiotica voorschrijven.

Een controlebezoek op de polikliniek Urologie vindt ongeveer zes weken na de operatie plaats. De verpleegkundige zal deze afspraak voor u maken.

Contact

Heeft u nog vragen, dan kunt u bellen met de locatie waar u onder behandeling bent:

Zwolle of Kampen

Urologie
(038) 424 27 40 (bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 17.00 uur)

Meppel

Urologie
(0522) 23 38 22 (bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 17.00 uur)

Kunt u niet komen? Laat het ons snel weten, dan maken wij een nieuwe afspraak.

6 februari 2019 / 5213

Gerelateerde folders

Voor specifieke vragen aan een afdeling, ga naar de contactpagina. U kunt ook kijken bij de meestgestelde vragen.