Contact

Chronische hoest

  1. Chronische hoest

Effect op dagelijks leven

Langdurig of chronisch hoesten is niet alleen vervelend, het kan van grote invloed zijn op het  dagelijks leven van patiënten. Zo kan het patiënten ’s nachts wakker houden door slaapgebrek. Ze kunnen zich daardoor erg moe voelen. Ook kan het gevolgen hebben voor het sociale leven. Er zijn meerdere mogelijke oorzaken van chronisch hoesten. Het kan bijvoorbeeld komen door problemen aan de longen, ontstoken neusbijholte of een aandoening van de slokdarm.

Het is niet altijd eenvoudig de oorzaak te vinden. Goed onderzoek leidt bij patiënten met chronische hoest in veel van de gevallen tot een oorzaak die behandeld kan worden. Voor onderzoek kunnen mensen terecht op de Hoestpolikliniek.

Hoestpolikliniek

Blijvende hoestklachten worden op de hoestpolikliniek serieus onderzocht en behandeld. De hoestpoli is bedoeld om de mogelijke oorzaak van het hoesten snel duidelijk te krijgen. Dat gebeurt door het invullen van vragenlijsten over de klachten, het afnemen van bloed en onderzoeken zoals een longfunctietest. Ook worden er röntgenfoto’s gemaakt van het hart, de longen en de neusbijholtes.

Nadat patiënten op het spreekuur zijn geweest, kan het zijn dat er nog extra onderzoeken moeten gebeuren. De longarts bespreekt dit met de patiënt.

Voor onderzoek bij een hoestpoli is verwijzing door een huisarts nodig.

Specialisme en centra

Meer informatie