Contact

Cyclusanalyse

  1. Cyclusanalyse

Cyclusanalyse

De cyclusanalyse is een onderdeel van een oriënterend vruchtbaarheidsonderzoek. Op deze manier wordt uw cyclus in kaart gebracht er wordt beoordeeld of er sprake is van een normale cyclus.

Dit gaat als volgt

  • De eerste dag dat u helderrood bloedverlies hebt, telt u als de 1e cyclusdag.
  • U neemt op de eerstvolgende werkdag na de 1e cyclusdag contact op met het secretariaat van de Fertiliteitsafdeling voor een afspraak voor een vaginale (inwendige) echo. Deze afspraak moet plaatsvinden op de 10e, 11e of 12e dag van uw cyclus, afhankelijk van uw cyclusduur (tenzij uw behandelend arts anders met u heeft afgesproken).
  • Tijdens de vaginale echo wordt gekeken of er al een eiblaasje aan het groeien is. Afhankelijk van de grootte van het eiblaasje komt u nog eens terug voor een echo, net zolang totdat het eiblaasje groot genoeg is en er sprake is van een rijp eiblaasje.
  • Op het moment dat er echoscopisch een rijp eiblaasje te zien is, wordt er eventueel een samenlevingstest afgesproken voor de volgende ochtend. Dit houdt in dat u de avond vóór de samenlevingstest gemeenschap hebt na 23.00 uur.
  • De volgende ochtend (ongeveer 9 uur na gemeenschap) komt u op het spreekuur en zal de arts een speculum (spreider) inbrengen. Op die manier wordt de baarmoedermond in zicht gebracht. De arts ‘poetst’ eventueel met een droog gaasje en neemt wat slijm uit de baarmoedermond (dit doet geen pijn).
  • Vervolgens verwijdert hij het speculum en kijkt hij met de echo of het rijpe eiblaasje nog aanwezig is.
  • Daarna gaat de arts naar het laboratorium en bekijkt onder de microscoop of er in het slijm goed bewegende zaadcellen te zien zijn. Ook meet hij de zuurgraad van het slijm.

De uitslag is meteen bekend. 

Specialisme en centra

Meer informatie

Folders