Contact

Ganglion

  1. Ganglion
Punt Coronavirus (COVID-19) Bent u patiënt, begeleider of bezoeker? Hier vindt u belangrijke informatie over uw bezoek aan Isala.

Een goedaardig bultje

Een ganglion is een goedaardig bultje gevuld met vocht (cyste) en kan geen kwaad. U herkent het als een glad bultje op uw pols, vinger of voet. Het bultje wordt veroorzaakt door een uitstulping van de peesschede of van het kapsel dat om een gewricht zit. Het kan er opeens zijn, maar het kan soms ook langzaam ontstaan.

Meestal geeft een ganglion geen klachten en gaat het vanzelf weg. Er kan vocht in het ganglion ophopen, waardoor het bultje groter wordt. Soms zit het ganglion op een lastige plek, geeft het een zeurend gevoel of doet het pijn bij bepaalde bewegingen.

Leegzuigen of verwijderen

Als u er veel last van heeft, dan kan de vloeistof met een injectienaald uit het ganglion worden weggezogen. Bij de helft van de mensen blijft het ganglion daarna weg. Bij de andere helft vult het ganglion zich opnieuw met vocht.

Als een ganglion veel klachten blijft geven, dan kan het met een operatie worden verwijderd. De kans dat het wegblijft is dan iets groter.

Specialisme en centra

Meer informatie