Contact
  1. 5200-Ganglion

Informatie over de behandelingsmogelijkheden

Een ganglion is een veel voorkomende, goedaardige uitstulping (cyste) aan de hand en pols, gevuld met geleiachtig vocht. Hier geven wij u informatie over de behandelingsmogelijkheden van een ganglion op de polikliniek Plastische Chirurgie.

Uitleg

De meest gebruikelijke plaats van een ganglion is bovenop de pols. Soms bevindt een ganglion zich aan de palmzijde van de pols, bij het eindgewricht van een vinger (dan ook wel slijmcyste genoemd) of aan de basis van een vinger (zie afbeelding 1).

 Medische illustratie ganglion
Afbeelding 1: ganglion
 
Vier mogelijke plaatsen van een ganglion:
  • de strekzijde van de pols;
  • de strekzijde van het eindgewricht van een vinger (slijmcyste);
  • de buigzijde van de pols;
  • in de handpalm aan de basis van de vinger.

Een ganglion gaat meestal uit van een naburig gewricht of peesschede. Er is geen duidelijke oorzaak voor het ontstaan van een ganglion. Het ganglion kan vooral in het begin pijnlijk zijn en ook wanneer de hand veel of vaak belast wordt. Een ganglion verandert vaak spontaan van grootte en kan ook weer vanzelf volledig verdwijnen.

Diagnose

De plastisch chirurg kan de diagnose stellen door het ganglion zelf te onderzoeken en de plaats waar het ganglion is ontstaan. In sommige gevallen laat hij een echo, röntgenfoto of botscan maken om uit te sluiten dat aandoeningen van het onderliggende gewricht de oorzaak zijn van de symptomen.

Behandelingsmogelijkheden

Allereerst kan er besloten worden om rustig af te wachten, aangezien in een groot aantal gevallen het ganglion spontaan verdwijnt. Maar als de cyste pijnlijk is, de normale activiteit belemmert of als ontsierend wordt ervaren, kan een behandeling nodig zijn.

De behandeling kan bestaan uit het leegzuigen van de cyste of het inspuiten van het ganglion met bepaalde medicijnen. Soms wordt er een spalkje aangebracht om de pols en hand rust te geven. Als deze niet­chirurgische behandelingen geen succes hebben, kan operatieve verwijdering van het ganglion nodig zijn.

Operatie

De ingreep wordt meestal uitgevoerd in dagbehandeling, onder plaatselijke verdoving (verdoving rondom het ganglion), regionale verdoving (alleen de arm wordt verdoofd) of algehele verdoving (narcose). Het doel van de operatie is om de cyste in zijn geheel te verwijderen waarbij ook de oorsprong van het ganglion wordt weggehaald. Dit kan betekenen dat een gedeelte van het gewrichtskapsel of de peesschede waar het ganglion van uitgaat, ook verwijderd moet worden. Soms zal de plastisch chirurg na de operatie een spalk aanbevelen.

Na de operatie

Het herstel na een dergelijke ingreep is afhankelijk van de plaats van het ganglion, maar over het algemeen vlot. Na de operatie zult u gedurende een week een drukverband dragen. De ene patiënt houdt wat langer last van pijn en zwelling in het operatiegebied dan de andere. Maar wanneer deze klachten verdwenen zijn, kunt u weer volledig uw normale dagelijkse activiteiten oppakken. Uw plastisch chirurg zal dit met u bespreken. Is toch sprake van een bewegingsbeperking, dan kunt u met handtherapie de functie verbeteren.

Complicaties

Er bestaat altijd een kans op complicaties in de zin van een nabloeding of infectie, maar deze kans is klein. Het specifieke risico van de ganglion­operatie is het ontstaan van letsel van kleine zenuwtakjes, waardoor het gevoel in de omgeving van de wond verstoord kan raken. Hoewel een operatie de beste kans op verwijdering van het ganglion biedt, kan een ganglion altijd terugkeren.

Contact

Heeft u nog vragen, dan kunt u ons bellen met de locatie waar u onder behandeling bent:

Zwolle, Kampen of Heerde

Plastische chirurgie
088 624 56 36 (bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 17.00 uur)

Meppel of Steenwijk

Plastische chirurgie
088 624 56 36 (bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 17.00 uur)

Ziekenhuis St. Jansdal

Polikliniek Chirurgie
(0341) 463 777 (bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 16.30 uur)

Kunt u niet komen? Laat het ons snel weten, dan maken wij een nieuwe afspraak.

Laatst gewijzigd 14 maart 2022 / 5200