Contact

Influenza

  1. Influenza

Influenza, ook wel griep genoemd, is een besmettelijke ziekte. Mensen krijgen het door een virus, het influenzavirus. Het virus zit in de keel, neus en luchtwegen van iemand die ziek of besmet is. Door hoesten, niezen en praten, komen kleine druppeltjes met het virus in de lucht. U kunt deze druppeltjes inademen en zo besmet raken.

Influenza komt in Nederland vaak voor, meestal in de winter. U kunt ieder jaar opnieuw influenza krijgen. Bij influenza kunt u klachten krijgen van hoesten, koorts en koude rillingen, hoofdpijn, spierpijn, keelpijn en vermoeidheid. U kunt flink ziek worden, maar meestal is behandeling niet nodig. De ziekte geneest vaak zonder medicijnen. Soms gaat influenza niet vanzelf over en kan er zelfs een longontsteking ontstaan. Sommige patiënten lopen meer risico om ernstig ziek te worden door influenza, bijvoorbeeld wanneer zij ouder zijn dan 60, een hart-, vaat-, nier of longziekte hebben. Of bij een verminderde weerstand door een ziekte of door een medische behandeling. Soms wordt iemand hiervoor opgenomen in het ziekenhuis.

Zorg op afstand

Patiënten die opgenomen zijn met influenza kunnen in sommige gevallen eerder naar huis met ondersteuning van zuurstof en thuismonitoring. Dit heet zorg op afstand. Patiënten blijven onder behandeling van hun arts arts maar kunnen thuis in hun vertrouwde omgeving verder herstellen. Dit zijn patiënten die verder geen infuus of andere behandeling meer nodig hebben maar alleen nog extra zuurstofondersteuning krijgen en ook die aan het afbouwen zijn. Voor hen is er geen medische noodzaak meer om in het ziekenhuis te liggen. En hoe fijn is het dan dat je lekker naar huis kan. En dit kan op een veilige manier omdat wij ze op afstand in de gaten houden.

Specialisme en centra

Meer informatie

Folders