Contact

Oorsuizen

  1. Oorsuizen

Oorzaken

Een constante piep, brom of suis in je oren. Of soms zelfs verschillende geluiden tegelijk. Tien tot vijftien procent van de Nederlanders heeft in meer of mindere mate last van oorsuizen. Het verschilt per persoon hoeveel last iemand er van heeft. Wie tinnitus krijgt, is meestal tussen de veertig en zestig jaar oud. De oorzaak is vaak gehoorverlies, leeftijd gerelateerd of als gevolg van lawaaischade. Maar ook sommige neurologische aandoeningen zoals MS, een whiplash, kaakproblemen, een ooroperatie of een oorontsteking kan een oorzaak zijn van tinnitus.

Verreweg de meeste mensen hebben subjectieve tinnitus. Dat betekent dat de KNO-arts de oorzaak niet kan zien of waarnemen. Het geluid wat iemand hoort, is een fantoomgeluid dat gemaakt wordt door de hersenen. Er is geen behandeling die het geluid weg kan nemen. Bij objectieve tinnitus is er wel een medische oorzaak. Het komt dan bijvoorbeeld door vaatgeruis of spierspasmen. Daar kan soms wel wat aan gedaan worden. 

Samenwerking

Isala werkt samen met medische maatschappelijk werk en audiologen van het Audiologisch centrum Zwolle. Omdat Isala meer wil bieden dan alleen de boodschap “leer er maar mee leven”.  

Specialisme en centra

Meer informatie